Bayrampaşa’daki AVM’de 109 parça ve 64 kalıp halindeki bombalarla yakalanan 4 DEAŞ militanının, dron kumandasıyla bombaları patlatarak Cumhuriyet tören alanına girmeyi planladıkları belirlendi. TATP ve 16 ayrı kimyasalın karışımında yapılan bombaların üzerine etkisini artırmak için Alüminyum tozu konulduğu belirlendi.

Arnavutköy ve Esenyurt’ta meydana gelen ev yangınlarında, bomba kalıpları ve bomba yapılında kullanılan kimyasalların belirlenmesinin ardandan İstanbul Emniyeti zamana karşı bir yarış başlattı. İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın yönetiminde Terör ve İstihbarat ekipleri bombacıları yakalamak için harekete geçti. 

BOMBACILAR 15 SAATTE YAKALANDI

Yangınların ardından kimlikleri belirlenen bombacıların kullandıkları otomobil ve motosiklette belirlendi. 

BAZ İSTASYONUNDAN BOMBACILARIN İZİ SÜRÜLDÜ

Bombacıların en son yaptıkları telefon görüşmeleri ve en son sinyal verdikleri baz istasyonu bölgesi sokak sokak polisler tarafından arandı. Bombacıların en son Başakşehir ve Bayrampaşa’da oldukları belirlendi. 

Ekiplerin bir bölümü Başakşehir’e giderken bir bölümü de Bayrampaşa’ya geldi. Yapılan saha çalışmaları sonrasında bombacıların Bayrampaşa’daki bir AVM’de olduğu belirlendi. 

AVM içerisine 4 kalıp bomba yerleştiren bombacılar hareket etmek üzereyken yakalandı. Bombacıların, AVM içerisine, otomobil ve motosiklete yerleştirdiği 64 paket içerisine yerleştirilmiş 109 bomba ele geçirildi. 

BİR BÖLÜMÜ ZAMAN AYARLI BİR BÖLÜMÜ UZAKTAN KUMANDALI

Bombaların bir bölümünün elektronik zaman ayarlı olduğu bir bölümünün de dron kumandasıyla ateşlenebilecek düzenekli olduğu belirlendi. 

KATLİAM YAPACAKLARMIŞ

DEAŞ militanlarının, ilk önce AVM içerisine yerleştirdikleri 4 bombayı ve açık otoparkta bulunan motosikletteki bombaları patlatmayı planladıkları, daha sonra da Cumhuriyet tören alanına doğru bombaları patlatmaya devam etmeyi planladıkları öğrenildi. Son olarak imha sırt çantalarıyla da kendilerini öldürmeyi planladıkları belirlendi. 

BOMBACILARIN ÇOCUKLARI MUHAFAZA ALTINA ALINDI

DEAŞ militanlarının evlerinden çıkarken 5 çocuklarını da yanlarına aldığı, çocuklarını Başakşehir’de bir tanıdıklarına bıraktıktan sonra Bayrampaşa’ya gittikleri belirlendi. Çocukların bırakıldığı aile üyeleri gözaltına alınırken çocuklar polis ekipleri tarafından koruma altına alındı. 

16 KİMYASALLA BOMBA DÜZENEKLERİ İNCELENİYOR

Bombalar üzerinde yapılan incelemelerde, TATP ve 16 ayrı kimyasal maddenin karışıyla yapıldığı, patlayıcının tesirinin artırılması için alüminyum tozu ve çelik misketler kullanıldığı tespit edildi. DEAŞ militanı Mücahit Ş.’nin kimya eğitimi aldığı ve Suriye’de özel olarak bombacı olarak eğitildiği öğrenildi.