Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü

8 Nisan’da, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Xi Jinping, tüm dünyaya yayılan COVID-19 salgınından dolayı, Türkiye’nin de bu salgına karşı meydan okumasında, Çin hükümeti ve Çin halkı adına Türk hükümeti ve yine Türk halkına iyi dileklerini ve verilen desteğin kararlılıkla devam edeceğini iletti ve şunları kaydetti: “Çin halkının bu zorlu mücadelesindeki en zor dönemi çok yakın bir geçmişteydi ve üzerinden çok az zaman geçti. Çin’de üretim ve yaşam standartı yeniden eski düzenine gelmeye çalışıyor. Medikal malzeme üretim kapasitemizi büyütmeye öncelik verdik ve küresel salgın mücadelesine mümkün olduğu kadar malzeme tedariği sağlamaya çalışıyoruz. Çin tarafı, Türkiye’ye medikal malzeme yardımında bulundu, Çinli sağlık uzmanları video konferans yoluyla salgınla mücadeleki deneyimlerini Türk uzmanlar ile paylaştı. Türk tarafının ihtiyaçları doğrultusunda, Türkiye’ye destek vermeye ve Türk tarafının Çin’den medikal malzeme satın alması konusunda da kolaylık ve yardım sağlamaya hazırız. Sayın Cumhurbaşkanının liderliğinde, Türkiye’nin mutlak surette salgını alt edeceğine inanıyoruz.”

Virüsün ülke sınırı tanımadığını ve insan ırkı ayırmadığını vurgulayan Xi, uluslararası camianın ortak gücüyle, bu virüsün ancak yenilgiye uğratılabileceğinin altını çizerek, iki tarafın da işbirliklerini sıkılaştırması, istişareyi güçlendirmesi ve G20 COVID-19 Özel Zirvesi’nin mutabakatını yerine getirip uluslararası salgınla mücadele işbirliğine birlikte katkıda bulunması gerektiğini ifade etti. Xi ayrıca, iki ülkenin ortak çaba sarf ederek, ikili ilişkileri bir üst seviyeye taşıması için karşılıklı siyasi güvenin kuvvetlendirilmesi, özellikle tarafların esas çıkarı ve hassasiyetini ilgilendiren konularda, karşılıklı anlayış ve destek sağlanması, kalkınma stratejilerini uyumlaştırmaya devam edilmesi ve her alandaki somut işbirliklerinin derinleştirilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

COVID-19 salgını ile mücadeleyi, insanoğlunun karşı karşıya olduğu ortak bir savaş olarak niteleyen Erdoğan, Çin halkının salgını yenmede gösterdiği çabanın dünyaya örnek oluşturduğunu ve Çin’in böyle bir süreçte, medikal malzeme üretimi konusunda tüm dünyaya umut ışığı olduğunu ifade ederek, sözlerine şu şekilde devam etti: “İki ülke halkı birbirini destekliyor, aralarındaki dostluk sonsuz. Çin’in Türkiye’ye sağladığı destek ve kolaylıklar için teşekkür ederiz. Çin tarafıyla ticaret, finans ve havacılık gibi alanlardaki somut işbirliklerini pekiştirmeyi arzu ediyoruz. Salgın sonrasında da, Çin halkına daha refah, daha mutlu bir yaşam sürdürmelerini diliyorum.”