FATİH TEPESİ’NDE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Fatih Camii

Fatih Tepesi’nde görülmesi gereken yerlerin başında tabii ki Fatih Camii geliyor. Yapımı dört yıl süren bu cami 1470 yılında tamamlandı. Mimarının adı Atik Sinan ama ünlü Mimar Sinan ile karıştırmayın. Rivayete göre Fatih Camii’nin, Ayasofya’yı gölgede bırakacak güzellikte olması emredilmiş. Cami, Ayasofya’nın görkemini geçmiş mi karar sizin…

Sahn-ı Seman Medresesi

Burada yer alan Sahn-ı Seman Medresesi uzun süre Osmanlı’daki en önemli eğitim kurumlarından biri olan devasa bir yapı. İsminin anlamı “sekiz bölüm” olan bu medresenin müfredatını ise ünlü Türk bilim insanı Ali Kuşçu hazırlamış. Deprem nedeniyle tahribe uğrayan medresenin sadece bir kısmı günümüze kadar gelmiş durumda.

Eski İmaret Camii

Zeyrek Camii’ne oldukça yakın olan bu cami, 1087’de rahibelerin kullanımı için yapıldı. Fethin ardından önce zaviyeye, sonra da Fatih Külliyesi’nin imarethanesine çevrildi. Bu binadan muhtaç kimselere her gün yemek dağıtılırdı.

Kıztaşı

Fatih’i gezerken karşnıza bir anda Roma sütunu çıkarsa şaşırmayın. Fatih’in simgelerinden olan Kıztaşı’nın graniti Mısır’dan getirilmiş, tepesi ise Antik Yunan usulüyle yapılmış. Bizans’ın az bilinen imparatorlarından olan Marcianus adına dikilen taşın özgün ismi Marcianus Sütunu. Türkçe ismi üzerinde yer alan peri kızı motiflerinden geliyor.

Molla Zeyrek Camii

Aynı isimli mahallede bulunan bu cami de eski Bizans yapılarından. İmparatoriçe Irene Komnena’nın bağışlarıyla inşa edilen kilise, kütüphane ve hastane yapıları içeren Pantokrator Manastırı olarak inşa edildi. Fethin ardından cami ve medreseye çevrilince burada ders veren Molla Zeyrek’in ismini aldı. Ayasofya’dan sonra Bizans’tan kalan en büyük ve önemli dini yapı.

Kadınlar Pazarı

Bozdoğan Kemeri ile Zeyrek Camii arasında yer alan Kadınlar Pazarı, büryan kebabı, perde pilavı ve Siirt fıstığı satan dükkanları ile meşhur.