Seramik geleneksel olarak işlevsel ya da dekoratif nesneler için kullanılan bir malzeme olsa da, çağdaş sanatçıların da düşüncelerini dile getirmek için giderek daha sık kullandığı bir malzeme haline geldi.  Dünyanın önde gelen çağdaş seramik sanatçılarının yapıtlarını aşağıda bulacaksınız!

Grayson Perry

(Grayson Perry, The Existential Void, 2012)

Çömlekçiliğin bütün ikonografisi hoşuma gidiyor. Büyük kamusal sanat yapıtı olmak gibi bir iddiası yok ve ne kadar cüretkar bir laf edersem edeyim bunu bir çömlek üzerinden dile getirdiğimde hep bir mütevazılığı oluyor.”

Grayson Perry 1960’ts Essex’te doğdu. 2003’te prestijli Turner Ödülü’nü aldı; bu ödül ilk kez bir seramik sanatçısına veriliyordu. Türkiye’deki sanat izleyicileri Perry’nin eserlerini 2016’da Pera Müzesi’nde açılan “Grayson Perry: Küçük Farklılıklar” başlıklı sergide yakından tanıma fırsatı buldu. Perry klasik formlar kullandığı ve canlı renklerle bezediği, çekici görünümleriyle tezat oluşturan konuları ele aldığı seramik vazolarıyla tanınıyor. Çalışmalarında otobiyografik unsurlar ağırlık taşıyor, örneğin sık sık alter egosu Claire’i resmediyor. Yapıtları aynı zamanda Yunan çömlekçiliğinden ve halk sanatından esinleniyor. Geleneksel fitil yönteminin yanı sıra sırlama, kesme, gofre ve fotoğraf transferi kullanıyor. Perry’nin seramikleri son derece dışavurumcu: Sanatçı sıklıkla İngiliz toplumsal yapısı hakkında yorumlar yapıyor. Yapıtları seramiğin geleneksel el sanatı algısını, kavramsal çağdaş sanat formuna taşıyor.

Ken Price


 

(Ken Price, Underhung, 1997)

“Renk olayı son derece içgüdüsel; formülü filan yok. Aslında tamamen nasıl bir duygusu olduğuna bağlı.”
Ken Price

1935 Los Angeles doğumlu Ken Price, seramik ile soyut biçimler yaratıyor. Price’in eserlerinde boyanmış rengarenk katmanlar genelde sırlanmıyor, zımparalanıyor. Sanatçı, seramiğin bir el sanatı olduğu yönündeki geleneksel algının değişmesini sağlayan önemli isimler arasında yer aldı. Seramiğe çağdaş bir bakış açısıyla yaklaştı ve seramiğin geleneksel olarak işlevsel nesneler şeklinde kullanılmasını sorguladı. 1960’larda Los Angeles avangardının merkezinde yer alan sanatçının esin kaynakları arasında Bauhaus, Japon seramikleri, geleneksel Güneybatı çömlekçiliği, caz ve 1960’ların karşı kültürleri yer alıyor.

Arlene Shechet

(Arlene Shechet, Masterpiece II, 2013)

“Biçimsiz olanın biçime bürünmesi. Bir ‘an’ı yakalamaya uğraşıyorum.”
Arlene Shechet

1951’de New York’ta doğan Arlene Shechet’in  seramik heykele deneysel bir yaklaşımı var; rengin, yerçekiminin ve dokunun sınırlarını zorluyor. Geleneksel formlardan ve renk kullanımından esinleniyor, ama seramik çalışmalarını tahta, çelik ya da betondan yapılmış kaidelere oturtuyor. Almanya’daki Meissen Porselen Fabrikası’nda 2012 yılında konuk sanatçı olarak bulundu ve geleneksel Meissen porseleniyle bağdaştırılan rafine bir estetiği olan beyaz yüzeyli seramik heykeller üretti. Özgün Meissen kalıplarıyla kendisinin bu kalıplardan yaptığı kalıpları bir araya getirerek özgün formlar ve çoklu fırınlamayla elde edilen sırlı yüzeyler yarattı.

Ai Weiwei

(Ai Weiwei, Ghost Gu, 2007)

“Teknik kontrol konusunda saplantılıyım.”
Ai Weiwei

1957’de Pekin’de doğan Ai Weiwei, sanatçılığının yanı sıra tüm dünyada tanınan siyasi bir aktivist. Çin ve Yunan çömlek süslemesinden ve Mısır duvar resimlerinden esinlenen “Ai Weiwei Porselene Dair” başlıklı sergisi Sakıp Sabancı Müzesi’nde sürüyor. Ai’nin Çin geçmişi ona seramiğin geleneksel yöntemlerini ve desenlerini kullanarak çağdaş formlar yaratma ve siyasi fikirleri dile getirme imkanı sunuyor. En ünlü seramik enstalasyonlarından biri olan Ay Çekirdekleri, el yapımı ve elde boyanmış 100 milyon porselen ay çekirdeğinden oluşuyor. Otuz adımlı geleneksel bir seramik yöntemiyle tanınan Jingdezhen zanaatkarları tarafından üretilen eser yaklaşık 150 ton ağırlığındaydı. Ai Weiwei bölgenin porselen konusundaki geleneksel yaklaşımını kullanarak “Çin malı” konseptini ve emek meselesini tartışmaya açtı.

Betty Woodman

(Betty Woodman, Azrec Vase and Caerpet #2, 2012)

“Çömlekçi, bir durum içinde yaşayan bir şey üretir.”
Betty Woodman

Betty Woodman 1930’da Norwalk’ta doğdu. Canlı seramik heykelleriyle tanınan sanatçı, seramikle çalışmaya 1950’lerde başladı. Woodman, seramiğin her zaman maço bir dünya olduğunu, ama yeni teknikler getirerek ve özellikle resim gibi farklı mecralar kullanarak bu mecranın imkanlarını araştırdığını söylüyor. 1950’lerin başlarında Akdeniz kil geleneğine ilgi duymaya başlayan sanatçı, MÖ 3000’den beri aynı şekilde yapılan bir şeyi yeniden yapma deneyiminin heyecan verici olduğunu belirtiyor. Yapıtlarında Akdeniz’e duyduğu hayranlığın izleriyle birlikte sürekli bir deney yapma ve yeni yöntemler araştırma arzusu görülebilir. Sanatçı, antik seramiklerde kullanılan sır altı yöntemiyle çok alışılmadık malzemeleri bir araya getiriyor.

Pera Müzesi Dostluk Programı hakkında soru ve önerileriniz için:
[email protected]
+90 212 334 99 00