14. BEYOĞLU ALTIN ELLER GELENEKSEL EL SANATLARI FESTİVALİ BAŞLADI

Türkiye’nin yedi bölgesinden zanaatkarları Beyoğlu’nda bir araya getiren Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali başladı. Festivalin açılışında konuşan Başkan Yıldız, “Burada geçmişten geleceğe bir yolculuk var. Tarihin, kültürün, medeniyetin yolculuğunu ifade ediyor.” dedi.

Beyoğlu’nda bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Uluslararası Beyoğlu Festivalleri “Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali” ile başladı. Unutulmaya yüz tutmuş meslek dallarını geçmişten günümüze taşıyan festivalin açılışı Taksim Meydanı’nda gerçekleştirildi. Renkli görüntülere sahne olan açılışa; Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli ve AK Parti Beyoğlu İlçe Başkanı Harun Muş’un yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. İBB Mehter Takımı ile Endonezya Ulusal Dans Gurubu açılışa özel sergilediği gösterilerle katılımcılardan tam not aldı.

BURADA GEÇMİŞTEN GELECEĞE BİR YOLCULUK VAR

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız açılışta yaptığı konuşmasında Beyoğlu için anlamlı bir gün olduğunu belirterek, “Beyoğlu Belediye Başkanlığı olarak Taksim Meydanı’nda 14. Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali’nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Ustalarımız burada hem hünerlerini hem de el ürünlerini sergiliyorlar. Yerli yabancı dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerimiz alanı ziyaret edebiliyorlar. Kültürümüz hakkında, medeniyetimiz hakkında bilgi ediniyorlar. Burada geçmişten geleceğe bir yolculuk var. Tarihin, kültürün, medeniyetin yolculuğunu ifade ediyor. geçmişte yüz yıllık, iki yüz yıllık, üç yüz yıllık geleneği olan her bir sanat ve zanaat çeşitleri burada. Bütün ustalarımıza teşekkür ediyorum, el emeklerini sergiliyorlar. Kültür Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Emeği geçen bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum.” dedi.

“BU TÜRKİYE’NİN DÜNYAYA SUNDUĞU BİR DEĞERLER BİRİKİMİDİR”

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ise, “Bir milletin var oluşunu değerli kılan temel unsur kültürdür. Yeryüzünde her şeyimiz olabilir ama kültürünüz yoksa varlığınızın da çok anlamı yoktur. Dolayısıyla kültür kimliktir. Bugün burada 14’üncüsünü yapacağımız festival de kimliğimizin ana unsuru olan kültürümüzün temel nedenlerinden birisini, geleneksel el sanatlarımızı, tarihimizin içinden süzülüp gelen birikimimizi siz değerli misafirlerimize, İstanbullulara ve ülkemizin gündemine taşıyor. Bu etkinliği sadece Beyoğlu’na, İstanbul’a mahsus görmek doğru değil. Bu Türkiye’nin dünyaya sunduğu bir değerler birikimidir. Bu da Beyoğlu Belediye Başkanlığımızın eliyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla belediyemize kültür hayatımıza göstermiş olduğu bu katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

ZANAATKARLAR 15 GÜN BOYUNCA HÜNERLERİNİ SERGİLEYECEK

Türkiye’nin yedi bölgesinden zanaatkarları Beyoğlu’nda bir araya getiren festivalde, zanaatkarlar çömlek yapımından çiniciliğe, ahşap işçiliğinden tespih yapımına kadar pek çok geleneksel el sanatı dalında hünerlerini sergilemeye başladı. Geleneksel el sanatlarının yanı sıra müzik dinletileri ve söyleşilerin de yapılacağı festival 22 Eylül’de sona erecek. Festivaller; Sahaf, Antika ve Öğrenim festivalleri ile devam edecek.