Her sene dünya çapında yaklaşık 1 trilyon adet naylon poşet tüketilmektedir.

Tüketilen naylon poşetlerin toprakta çözünmesi ortalama 1000 yıl, denizde çözünmesi ise 500 yılı bulabiliyor.

Bu süre zarfında çözünüp besin zincirine dahil olurlarken, toprağı ve suyu zehirleyerek hem insanlar için hem diğer canlılar için tehlike oluşturuyorlar. Üretilen naylon poşetlerin geri dönüşümü de bir o kadar zor. Dünya çapında üretilen poşetlerin geri dönüşüm oranı %1’i geçemiyor.

Bunun sebebi ise poşet üretim maliyetinin geri dönüşüm maliyetinden çok daha ucuz olması. Tüm bu sebeplerden dolayı, 15-50 mikron aralığındaki poşetler yılbaşı itibariyle paralı olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri yapılacak uygulamaları şu şekilde sıralıyor: “Şu anda üzerinde çalıştığımız konular plastik poşetlerin yasaklanması şeklinde değil.

Avrupa Birliği çerçevesinde bir çalışma. Ambalaj Atıkları Kontrol Yönetmenliği taslağında 01.01.2019 tarihinden itibaren alışveriş poşetlerinin satış noktalarında ücretsiz verilmemesini öngören bir uygulama.

Tüketici bu poşeti kullanmak istiyorsa, ücretli alacak. Şu an bazı yerlerde parayla poşet satılmaya başlandı.” “Asıl amaç tüketim alışkanlıklarındaki aşırılığı önlemek. Belli bir fiyatlandırma sayesinde davranış şekli değişir.

Yasaklama değil azaltılmaya yönelik bir uygulama olacak. Önümüzde bir buçuk yıl gibi bir süre var. Avrupa Birliği bu sayede tüketimi yüzde 90 azalttı” Plastik taşıma torbası alanında net ihracatçı pozisyonunda olan Türkiye'de, geçen yıl 6 bin tonluk plastik poşet ithalatına karşı ihracat 82 bin ton olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin söz konusu ürünlerin ithalatı için ödediği bedel 17 milyon dolar olurken, bu ürünlerin ihracatından elde ettiği kazanç ise 226 milyon doları buldu. Naylon poşeti birden kaldırmanın kolay olmadığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, “Bunun da bir sanayisi, yatırımcısı var.

Bunu kademeli dönüşümle sisteme entegre etmek istiyoruz. Bu sisteme geçtiğimiz an poşet miktarı yüzde 60 azalacak. O daha sonra kademeli azalacak. Yani 2021- 2022'de artık hemen hemen poşet kullanılmaz hale gelecek.” diye konuştu.

01 Ocak 2019 tarihinde başlayacak olacak naylon poşetlerin para ile satılması uygulaması, hepimizin hayatında bir şeyleri değiştirecek. Artık her alışverişimizde para ile poşet satın alacağız, ya da yanımızda poşet taşıyacağız. Bize biraz yük getireceğini düşünenlerimiz olsa da, bu uygulama hem çevre sağlığı hem de Avrupa Birliği standartları açısından önemli.

Birçok firma bu sorunla mücadele konusunda çevre dostu fikirler üretmekte ve geliştirmektedir.

Kaynak: Aycup