Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Genel Sekreteri ve Platin Market E-ticaret Sistemleri CEO’su Fatih Balkan 2019 yılında, e-ticaret yapan firmaların e-fatura ve e-arşiv kullanım zorunluluğu olup olmadığı hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu.

E-ticarette faturalandırma süreçleri E-ticaret yapmaya yeni başlayanlar için fatura sürecinden kısaca bahsetmek istiyorum. E-ticaret yapanların en sık gerçekleştirdiği süreç fatura kesme ve gönderme süreçleridir.

Bu işlemler ne kadar sistemli olursa E-ticaret yapanlar için sitelerine ve iş geliştirmelerine ayıracakları süre bir o kadar fazla olur. Sipariş geldikten sonra sipariş veren firma veya kişilerin bilgileri muhasebe programına işlenir sonrasında fatura basma işlemleri gerçekleştirilir. Hazırlanan fatura ürünle birlikte kargo ile gönderilir. Eğer fatura ulaşmaz veya teslimatta zarar görürse işlemler tekrar edilir ve maliyetler yükselir.

E-ticaret yapan firmanın satış adetleri çoğalırsa bu işlemler tam bir zaman kaybına dönüşür. Bu durumları yaşamamak için E-fatura ve E-arşiv uygulamasına geçilmesi çok önemlidir. E-fatura ve E-arşiv son iki yılda yaygınlaşmış ve bir çok firma zorunluluktan veya isteğe bağlı olarak bu modele geçmiştir. Bu sayede fatura teslimatı ve takibi ciddi anlamda kolaylaşmıştır.

E-fatura kullanmaya neden başlamalıyız ?

E-fatura için matbu evrak bastırma, notere onaylatma, zarflama, kaşeleme ve gönderme gibi iş süreçlerinden kurtarır.

Tüketicinize e-faturanızı hızlı bir şekilde iletebilirsiniz. Eğer ödeme alacaksanız tahsilatlarınızda hızlanır. Kargo gönderim ve diğer maliyetler 10 liralardan 16 ile 20 kuruş seviyelerine iner.

Muhasebeciniz ile fatura gönderip alma işlemleriniz hızlanır ve zaman tasarrufu sağlarsınız. Kağıt maliyetlerinin arttığı bu dönemde kağıt masraflarından kurtulursunuz. En önemlisi de doğayı ve yeşili korumuş olursunuz.

E-Ticaret yapanlara 2019 yılında e-fatura ve e-arşiv zorunlu mu ?

E-fatura mükellefi olmanız zorunlumu veya isteğe bağlı mı anlamak için iki sene önceki yıllık cironuza bakılarak anlaşılır. 2019 yılında ocak ayında e-faturaya geçip geçmeyeceğinizi 2017 yılı cironuza bakarak anlayabiliriz.

2017 cironuz toplamda 5 Milyon lira altındaysa geçiş zorunluluğunuz yoktur. İsteğe bağlı olarak geçebilirsiniz. Tavsiyemiz geçmeniz yönündedir. Cironuz 5-10 Milyon Lira arasındaysa mükelleflerin e-arşiv fatura uygulamasına geçmesi gereklidir.

Eğer cironuz 10 Milyon Lira ve üzerindeyse E-arşiv kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Burada önemli bir detay E-arşiv kullanması gereken mükelleflerin E-fatura uygulamasına geçmeleri gereklidir. Geçiş yapmadan kullanılamaz. Bu neden E-arşiv kullanması zorunlu olan işletmeler E-fatura sistemine geçmeleri gereklidir.

Fatih Balkan Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Genel Sekreter [email protected] [email protected] http://eder.org.tr