Yedikule Hisarı ve Zindanları

Yedikule Hisarı ve Zindanları, Sarayburnu’ndan Bakırköy’e uzanan sahil yolu üzerindedir. 413–439 yılları arasında II. Teodosios zamanında yaptırılan, imparatorların zafer alayları ile şehre giriş yaptığı zamanlarda kullandığı Altın Kapı’nın iki pilonu ile kara surlarına ait iki kuleye; İstanbul’un fethinin ardından üç kuleli bir surun eklenmesiyle Yedikule Hisarı bugünkü görünümünü almıştır.

Bulunduğu muhite ve hisara adını veren hisarının beşgen çerçevesini dolanan kuleleri; Güney Pylon Kulesi, Kuzey Pylon Kulesi, Kitabeler Kulesi, Top Kulesi, III. Ahmet Kulesi, Hazine Kulesi ve Bayrak Kulesi’dir.

Yedikule Hisarı ve Zindanları, fethin ilk yıllarından başlamak üzere uzunca bir dönem devlet hazinesinin muhafaza edildiği ve ganimetlerin toplandığı bir hisar olarak kullanılmış olsa da hafızalara, yerli ve yapancı pek çok mahkûmun hapsedildiği bir zindan olarak kullanılmasıyla kazınmıştır. Hisar zindan olarak kullanıldığı yıllarda dönemin pek çok ünlü ismi mahkûmiyetine tanıklık etmiştir. Bunlardan en önemlisi genç yaşta tahta çıkan Genç Osman lakaplı II. Osman olmuştur. Genç Osman yeniçeriler tarafından tahtan indirildikten sonra Yedikule Zindanları’na getirilmiş ve burada hunharca katledilmiştir. Genç Osman’dan başka Yedikule Zindanları’na hapsedilen diğer önemli isimler; Trabzon Rum İmparatoru David Kommenos ve oğulları, son Abbasi Halifesi IV. Mütevekkil ve Kırım Hanı Mehmed Giray’dır.

Yedikule Hisarı ve Zindanları günümüze değin birçok yenileme çalışmasına sahne olmuştur. Son yıllarda en kapsamlı restorasyonunu 1958 – 1970 yılları arasında ilk kadın türk mimarlarından biri olan Mimar Cahide Tamer’in koordinatörlüğündeki restorasyon ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir.

1968 yılından 2004 yılına kadar İstanbul Hisarlar Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı olan

Yedikule Hisarı ve Zindanları, günümüzde kültürel etkinliklerin ve konserlerin tertip edildiği bir müze olarak kullanılmaktadır.

Genç Osman Kulesi: Osmanlı devletin en genç padişahı olan Genç Osman’ın idam ettirdiği kuledir.

Cephanelik Kulesi: Osmanlı devleti burayı cephane olarak kullandığı bölümdür.

3.Ahmet Kulesi: Bu kule Osmanlı padişahı 3 ahmet zamanında yapılmıştır. depremden dolayı yıkılmıştır. Günümüze bu kule ulaşılmamıştır.

Hazine Kulesi: Osmanlı Devleti zamanında devletin hazinesinin saklandığı kuledir.

Zindan Kulesi: Adında da anlaşılacağı üzere bu kule zindan olarak kulanılan bir kuledir. Çıkan yangında ahşap olduğu için yanmıştır.

Top Kulesi: Uzun süre burayı hapsine olarak kullanılmıştır. Çıkan yangında büyük bir hasar görmüştür.

Bayrak Kulesi: Altın Kapı üstündeki kuledir. yedi kule arasında en sağlam kuledir. Sancağın dalgalandığı kuledir. Günümüze de sağlam bir şekilde ulaşmıştır.

Nasıl Gidilir: Buraya gitmek için birkaç alternatif yol vardır. Bunlar:

Otobüsle gitmek isteyenler için: Taksim’den kalkan 80T, Eminönü’nden kalkan 80, BN1 ve BN2 ile Beyazıt’tan kalkan 80B sizi Yedikule Otobüs Durağı’na kadar götürecektir. Burada kısa bir yürüyüş mesafesi ile buraya ulaşacaksınız.

Marmaray ile gitmek için: Kazlıçeşme Durağı’nda inilip kıs bir yürüyüşle hisara ve zindanlara ulaşılabilir.

Özel aracınızla gitmek isteyenler için: E-5 üzerinde Mecidiyeköy yönünden Atatürk Havalimanı yönüne giderken Topkapı çıkışından çıkıp sahil yolu ya da Abdi İpekçi Spor Salonu’nun tabelalarını takip ederlerse hisara ve zindanlara rahatlıkla ulaşacaklardır.

Ziyaret gün, saat ve ücreti: haftanın her günü açık olup 09.00-18.30 arası hizmet vermektedir. Giriş ücreti 10 tl. müze kartı ile ücretsizdir.

Adres: Yedikule Mahallesi, 34107 Fatih/İstanbul

Kapalı - Tadilattadır.(2017)