Deniz Müzesi Komutanlığı

Türkiye'nin denizcilik alanında en büyük müzesi olan Deniz Müzesi, içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzelerinden birisidir.

Ulaşım

Beşiktaş’ta merkezi bir konumda bulunan Deniz Müzesi’ne kara ve denizden kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Anadolu Yakası’ndan Üsküdar-Beşiktaş, Kadıköy-Beşiktaş, Adalar-Beşiktaş hatlarında çalışan vapur ve motorlar ile otobüslerle; Avrupa Yakası’ndan otobüs, dolmuş gibi birçok ulaşım aracıyla Deniz Müzesi’ne ulaşılabilir.

Deniz Müzesi, Kadıköy ve Üsküdar iskelelerine, Kabataş-Beşiktaş istikametine giden otobüslerin durduğu Beşiktaş İskele, Beşiktaş Meydan, Beşiktaş Bahçeşehir Üniversitesi, Akaretler duraklarına yürüme mesafesindedir.

DENİZ MÜZESİ KOMUTANLIĞI

Adres: Sinan Paşa Mah. Beşiktaş Cad. 6/1 Beşiktaş /    İstanbul / TÜRKİYE

Telefon: 0 (212) 327 43 45-46

Faks: 0 (212) 236 68 93

Ayrıca;

Müze ile ilgili dilek, şikayet ve önerileriniz için [email protected]

Mekan kiralama talepleri ve organizasyonlar için [email protected]

Okul grupları ziyaret randevuları için [email protected]

Müzecilik faaliyetleri/araştırmaları ile ilgili talepleriniz için [email protected]

Arşiv/Kütüphane araştırma talepleriniz için [email protected]

Hediyelik Eşya/Satış Bölümü ile ilgili sorularınız için [email protected] e-posta adresleri aracılığıyla iletişim kurabilirsiniz.

MÜZENİN AÇIK OLDUĞU GÜN VE SAATLER

Yılbaşı, dini bayramların ilk günü ve Pazartesi günleri kapalı olup; haftaiçi 09:00-17:00, haftasonu 10:00-18:00 saatleri arasında müzemizi ziyaret edebilirsiniz.

Haftaiçi 16.00, Haftasonu 17.00 saatlerinden sonra müzeye ziyaretçi girişi yapılmamaktadır.

Hediyelik Eşya Reyonu Pazartesi ve Salı günleri dışında hergün 09:00-12:30 ve 13:30-17:00 saatleri arasında açıktır.

MÜZE GİRİŞ ÜCRETLERİ

Yetişkin Giriş Ücreti: 10 TL

Öğrenci Giriş Ücreti: ÜCRETSİZ

TARİHÇE

Deniz Müzesi, 1897 yılında, II. Abdülhamit’in izni, Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’nın emirleri doğrultusunda “Müze ve Kütüphane İdaresi” adıyla Tersane-i Amire’de küçük bir binada kurulmuştur.

Dönemsel koşullar gereği çeşitli zamanlarda farklı binalarda hizmet veren müze, son olarak 1961 yılında Beşiktaş’taki (önceleri maliye binası olarak kullanılan) bugünkü yerine taşınmış ve “Deniz Müzesi ve Arşivi Müdürlüğü” adıyla hizmete girmiştir.

Müze Ana Teşhir Binası'nın hemen yanında yer alan XX. Yüzyıl başlarında inşa edilen ve önceleri uçak hangarı, tekne onarım atölyesi ve garaj olarak kullanılan bir depo müzeye tahsis edilmiştir. Bina çeşitli ilavelerle 1971 yılında “Tarihi Kayıklar Galerisi” adı altında müze koleksiyonunda yer alan kadırga ve saltanat kayıklarının muhafaza edilerek sergilendiği galeri olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Tarihi Kayıklar Galerisi'nin müze olarak inşa edilmemiş olmasından ve yeterli büyüklükte olmamasından kaynaklanan sıkıntılar giderilemediğinden 2005 yılında bir mimari proje yarışması açılmıştır. 2008 yılında yeni müze binası ihalesi sonuçlanmış ve çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak Ana Teşhir Binası, Tarihi Kayıklar Galerisi, Kültür Sitesi ve Açık Sergi Alanları'ndan oluşan müze inşaatına başlanmıştır.

İlk olarak tarihi kayıkların inşaat sürecinde korunabilmesi için geçici bir depo inşa edilmiş ve 2009 yılında kayıklar bu depoya taşınmıştır. 2013 yılında restorasyon çalışmaları tamamlanmış ve Tarihi Kayıklar Galerisi 04 Ekim 2013 tarihinde ziyarete açılmıştır.

ORGANİZASYON  

Deniz Müzesi; Müzecilik Şube, Deniz Tarihi Arşivi, İletişim Şube, İkmal Şube ve Güvenlik-Hizmet olmak üzere beş birimden oluşmaktadır:

Restorasyon, envanter ve sergi çalışmalarını kapsayan etkinlikler Müzecilik Şube personeli tarafından icra edilmektedir.

Deniz Tarihi Arşivi, bünyesinde bulunan belgelerin tasnif çalışmalarını yaparak araştırmacıların hizmetine sunmaktadır. Yine bu birimde yer alan Deniz İhtisas Kütüphanesi, sahasındaki en kapsamlı kütüphane olma özelliğini taşımaktadır.

İletişim Şube, müzenin tanıtım faaliyetleri, sanatsal ve kültürel organizasyonlarını ve halkla ilişkiler boyutundaki görevleri üstlenmektedir.

İkmal Şube ve Güvenlik-Hizmet Şube, müzenin mali, güvenlik ve hizmet ihtiyaçlarını karşılayan birimleridir.

ATATÜRK'E AİT EŞYALAR

Ertuğrul Yatı'nda Kullandığı Eşyalar

Ertuğrul Yatı, Osmanlı Devleti’nin siparişi üzerine, İngiltere’de inşa edilerek 30 Aralık 1903 günü denize indirilmiş, 1904’te törenle Osmanlı Bahriyesi’ne teslim edilmiştir. Bu tarihten itibaren “Saltanat Yatı” olarak kullanılmaya başlanmıştır.  

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından 1924’te Ertuğrul’un “Cumhurbaşkanlığı Yatı” olarak kullanılmasına karar verilmiş, bu sıfatla ilk resmi görev 1 Temmuz 1927 günü icra edilmiştir. Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere İstanbul’dan ayrılan Atatürk, sekiz yıl sonra Ertuğrul’un güvertesinde İstanbul’a tekrar dönmüştür. İlerleyen yıllar içinde Ertuğrul; Atatürk’ün çok severek izlediği Moda’daki deniz şenliklerinde, Marmara’da yapmış olduğu gezilerde ve ülkemizi ziyaret eden yabancı hükümdar ile devlet başkanlarının ağırlanmasında kullanılmıştır. Atatürk’ün, Ertuğrul yatında ağırladığı devlet başkanları ve ünlü konukları arasında, 1936’da Kraliyet yatı Nahlin ile İstanbul’a gelen İngiltere kralı VIII. Edward, Ürdün kralı Emir Abdullah ve İran Şahı Rıza Pehlevi bulunmaktadır.

Atatürk’ü pek çok kez ağırlayan yat, ihtiyaçları karşılayamaz hale gelince 1937’de hizmet dışına çıkarılmış, 1939’da da İlhami Söker firmasına satılmıştır.

Atatürk’ün Ertuğrul Yatı’nda kaldığı orijinal şeref kamarası, gül ağacından yapılmış karyolası, karyola somyası, yatağı, ipek kırlent, keten gazete ve kağıtlık, gül ağacından yapılmış, gül ağacından yapılmış komidin, keten yorgan çarşafı, yastık yüzü, yatak çarşafından oluşan yatak takımları ve perde için yapılmış lumbuz çubuğu, lumbuz perdesi, beyaz perde, perde bağı, ipekli kapı perdesi bağı ve konsol diğer eşyalarıyla birlikte koleksiyonun oldukça önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

Savarona Yatı’nda Kullandığı Eşyalar

Almanya’da inşa edilen Savarona Yatı, ayrıntıları ve iç dekorasyonu daha sonra tamamlanmak üzere 14 Temmuz 1931 günü denize indirilmiştir. İlk sahibi tarafından kısa birkaç gezi için kullanıldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti tarafından satın alınmıştır. Savarona’nın alınma sebeplerinden biri Atatürk’ün sağlığıyla ilgili olup doktorlar, deniz havasının Atatürk’e iyi geleceğini söylemişlerdir. Ama tek başına bu durum Savarona’nın alınmasının nedeni değildir. Atatürk hayatının son döneminde genç Türkiye Cumhuriyeti’nin deniz işleriyle çok alakadar olmuş, o dönemde neredeyse sadece Denizbank’ı kurdurmak, Türk deniz ticaret filosu oluşturmak, Deniz kuvvetlerini güçlendirmek gibi projeler üzerinde çalışmıştır.

Savarona, 1 Haziran 1938 günü Dolmabahçe önlerine gelmiştir. Aynı gün saat 15.30’da Cumhurbaşkanı Atatürk, refakatlerinde Başbakan Celal BAYAR, Hasan Rıza SOYAK, Celal TOLGAY, Kılıç Ali, Cevat Abbas GÜRER, Salih BOZOK, Muhittin ÜSTÜNDAĞ olduğu halde Acar Motoru ile Savarona Yatı’na geçmiştir. Savarona’da kaldığı günlerde Atatürk, Marmara’da muhtelif seyirler yapmış; ancak sağlığının el vermemesi sebebiyle bu seyirler oldukça kısa süreli olmuştur. Ömrünün son senesinin 55 gününü yatta geçirerek, 25 Temmuz 1938 günü saat 01.00’de Savarona Yatı’ndan hasta olarak ayrılmış ve Dolmabahçe Sarayı’na geçmiştir.

Savarona, 19 Kasım 1938 günü, Atatürk için düzenlenen cenaze törenine de katılmıştır.

Atatürk’ün bu yatta geçirdiği sürede kullandığı XVI.Luis tarzı iki kişilik ağaç oymalı karyola, somya,yorgan, yorgan çarşafı, keten yatak çarşafları, pembe ipek kumaştan fitilli kare dikişli yatak örtüsü, yastık yüzü, yastık ve karyola yatağı ve ayrıca Savaro'na da kullanmış olduğu servis takımları koleksiyonun önemli parçalarındandır.

DENİZ MÜZESİ PADİŞAH KAYIKLARI

PADİŞAHLARA AİT SALTANAT KAYIKLARI

DENİZ MÜZESİ TARİHİ DALGIÇ KIYAFETLERİ