T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU

İstanbul Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları
Eğitim ve Araştırma Hastanesi

https://bakirkoyruhsinireah.saglik.gov.tr/

Randevu Almak İçin Tıklayın

Laboratuvar Sonuçları İçin Tıklayın

ALO 182'den telefonla arayarak randevu alabilir siniz


Adres

Zuhuratbaba  Mah.   Dr.Tevfik Sağlam Cad. No:25/2 Posta Kodu 34147
Bakırköy/İSTANBUL



Telefon:

+90 212 409 15 15 (Santral)


Faks:

+90 212 409 15 95 (Santral)

+90 212 409 15 90 (Başhekimlik)

+90 212 571 15 09 (Satın Alma)

+90 212 660 15 87 (Eczane)


HARİTA


Nasıl randevu alınır?

Randevu alırken T.C kimlik numaranızı mutlaka hazır bulundurun. 

Randevularınızı 182 çağrı merkezini arayarak ya da online randevuyu tıklayarak Merkezi Hastane Sitemine (MHRS) kayıt olarak alabilirsiniz.

Nasıl Muayene Olurum ?

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Hastanemiz polikliniklerine kayıt işlemleri T.C. kimlik numarası girilmeden yapılamamaktadır. Lütfen hastanemize gelirken fotoğraflı ve T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı ( kimlik kartı ) ile müracaat ediniz.

Muayenenize randevu saatinden 30 dk. Önce gelerek vezne kayıt biriminden randevunuzu onaylatılası ve müstehaklık sorgulamanızın tarafınızdan yaptırılması gerekmektedir.

Randevunuza gelmeyecekseniz mutlaka randevunuzu aldığınız sistemden iptal etmeniz gerekmektedir.

Kayıt işlemleri sırasında vezne görevlilerine ibraz etmeniz gereken; nüfus cüzdanı, yararlanmakta olduğunuz sosyal güvence bilgisi ile adres ve telefon bilgilerini tam ve doğru olarak vermeniz size daha kaliteli hizmet vermemiz ve geri bildirimde bulunabilmemiz için önemli, sosyal güvenlik kurumunun denetim ve kontrolü için gerekli olduğu unutulmamalıdır.

Trafik kazası sebebi ile yapılan başvurularda; tedavi masraflarının ilgili trafik sigorta şirketinden karşılanabilmesi için, emniyet müdürlüğü tarafından yaralılar adına düzenlenmiş olan yaralanmalı trafik kaza tutanağı ile başvuruların yapılması ya da tedavi sonrasında bu tutanağın hastanemize teslim edilmesi gerekmektedir.

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve tedavi masraflarını ödeme gücü olmayan kimseler; oturdukları ilçenin Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı Başkanlığına başvurmak sureti ile adlarına düzenlenecek olan tedavi masrafları ile ilgili taahhüt belgesiyle başvurmaları gerekmektedir.

Sosyal güvenlik kurumu (SGK) kapsamındakiler:

• Bağ-kur: sigortalısı, emeklisi ve yakını

• Emekli sandığı: emeklisi ve yakını

• SSK: sigortalısı, emeklisi ve yakını

• Kamu personeli ( 657 sayılı çalışan ) ve yakını,

• İsteğe bağlı sigortalı olan kişiler,

• Türk silahlı kuvvetleri askeri yada sivil personelleri ve yakını,

• 4447 sayılı kanun gereğince işsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişiler,

• 18 yaş altında, hiçbir sosyal güvenlik kapsamında olmayan kişiler,

• Ülkemizde oturma izni almış yabancı ülke vatandaşları,

• Mülteci yada sığınmacı statüsüne sahip ülkemizde ikamet izni verilen kişiler,

• 1005 sayılı kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler (gaziler),

• 3292 sayılı kanun hükümlerine göre (vatani hizmet tertibi ) aylık alan kişiler,

• 2330 sayılı kanun hükümlerine göre (nakdi tazminat ) aylık alan kişiler,

• 3713 sayılı terörle mücadele kanunu kapsamında aylık alan kişiler ile harp malûllüğü aylığı alan kişiler,

• 5774 sayılı kanun hükümlerine göre ( devlet sporcusu unvanı ) aylık alan kişiler,

• 2828 sayılı S.H.Ç.E.K kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanan kişiler,

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) mensubu kabul edilen bu kişilerin sağlık yardımlarından yararlanma hakkının olup olmadığının tespiti için sosyal güvenlik kurumu bilgi işlem sistemi (medula) üzerinden T.C. kimlik numarası ile hasta takip numarası/ müstahaklık sorgulama işleminin yapılması zorunludur. Fotoğraflı ve T.C. kimlik numarası olan nüfus cüzdanı ile müracaat edilmesi gerekmektedir.

Yurtdışı Sigortalıları:

Yabancı ülkelerle yapılan sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında SGK sağlık yardımlarından yararlandırılan ve sosyal güvenlik il müdürlüklerince düzenlenmiş ve onaylanmış “sosyal güvenlik sözleşmesine göre sağlık yardım belgesi”nin fotokopisi alınmak kaydıyla işlem yapılır. Üzerinde geçerlilik süresi belirtilen sağlık yardım belgesi ile belirtilen tarihler arasında verilen tedavi hizmetlerini karşılar.

T.C. kimlik numarası olan nüfus cüzdanı ile birlikte müracaat edilmelidir.

Muhtaç Erbaş ve Er Aileleri:

1111 sayılı askerlik kanunu hükümleri kapsamında olan ve milli savunma bakanlığı tarafından adına düzenlenmiş ‘muhtaç erbaş ve er ailesi sağlık cüzdanı’ olan kişiler öncelikle askeri hekimce düzenlenmiş sevk evrakı ile müracaat edeceklerdir. Karnelerinin ön yüzünde belirtilen süre zarfı içerisinde muayene ve tedaviler için geçerli olması sebebi ile sağlık karnelerinin ön yüz fotokopileri alınmak suretiyle işlemleri yapılacaktır.

2022 Sayılı Kanun Kapsamındakiler:

2022 sayılı kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler; kendi adlarına düzenlenmiş T.C. kimlik numaralı belge ile birlikte, nüfus cüzdanı ibraz etmeleri gerekmektedir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mensupları ve Emeklileri:

Odalar ve borsalar birliğine bağlı hastalarımız; kurumlarından almış oldukları resmi sevk yazılarını ve T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Üniversite Öğrencileri :

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan üniversite öğrencileri; üniversitelerinin öğrenci tedavi bürosu’na başvurarak alacakları sevk kağıdı ve öğrenci kimlik kartı ile işlem yaptırmaları gerekmektedir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Mensubu:

Millet vekili ve yakınları; adlarına düzenlenmiş sağlık karnesi ve nüfus cüzdanı ibraz ettikleri takdirde fotokopileri alınmak suretiyle işlemleri yapılacaktır.

Ücretli Hasta: 

Ücretli hasta iseniz muayene ücretini veya yatış avansını yatırarak işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Hastanemizde göreceğiniz tüm tıbbi hizmetler karşılığında ödemelerinizi makbuz/yazarkasa fişi karşılığında yapmalı ve işlemleriniz tamamlanıncaya kadar da bu makbuzları/ fişleri saklamalısınız.


Tarihçe

Hastanemiz, Üsküdar’daki Atik Valide Külliyesi’nde yer alan Toptaşı Bimârhanesi’nin devamı olarak kuruldu. Dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Başbakan İsmet İnönü ve Sağlık Bakanı Refik Saydam’ın onayı ile 1924 yılında başlayan taşınma süreci 15 Haziran 1927’de tamamlandı ve Toptaşı Bimârhanesi kapatıldı.

 

Hastane, İstanbul Emraz-ı Akliye ve Asabiye Hastanesi adıyla Reşadiye Kışlası arazisinde hizmet vermeye devam etti. Hastane, aynı zamanda Türkiye’deki modern psikiyatrinin de kurucusu olarak kabul edilen Dr. Mazhar Osman (1884-1951), öğrencileri Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Dr. Şükrü Hazım Tiner, Dr. Ahmet Şükrü Emet ve Dr. İhsan Şükrü Aksel’in desteği ile kurulmuş ve gelişmiştir.

 

Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman, Türkiye’de psikiyatri, nöroloji ve nöroşirurji/beyin cerrahisinin gelişmesine katkıda bulundu. Hastanede beyin cerrahisi servisinin kurulmasına öncülük etti. Bunlarla birlikte, akıl hastalıklarıyla ilgili kavramları, anlayışları değiştirmiş; psikiyatrinin tıbbın içinde bir dal olarak değerlendirilmesi ve ülkemizde tanınmasında; birçok hekimin ihtisas olarak psikiyatriyi seçmesinde önemli katkısı olmuştur. Tıp literatürüne çok sayıda eser kazandırmış; 1940’a kadar başhekimlik görevini sürdürmüştür.

 

1940’lı yıllarda, tüm dünyada olduğu gibi ekonomi bozulmuş, yeterli olmayan devlet yardımları daha da azalmıştı. Bu dönemde hasta sayısı 3000’den 5000’e çıktı. Yeni kurumların açılamaması aynı yatak sayısına hastanın ilave olmasına yol açtı; bu durum Bakırköy’de ölüm oranlarının artmasına sebep oldu. Bu yıllarda hastanenin çevre düzenlenmesine ve binaların yenilenmesine de katkıda bulunuldu. Hastanenin kurulduğu “İç Bahçe” olarak adlandırılan alana 4000 m uzunluğunda duvarlar çevrildi. Reşadiye Kışlası binaları restorasyonu yapılarak, bazı pavyonlar iki katlı hale getirildi. Bakırköy’ün gerekse Türkiye’deki psikiyatri çevrelerinin simge görüntülerinden “Düşünen Adam” heykelinin açılışı gerçekleştirildi.

 

Hastanede 1960’lı yıllarda, modern psikiyatrinin öngördüğü plan ve projeler hazırlandı, Hastanenin kurulduğu ilk günden beri yapılan meşguliyetle tedavi yöntemi geliştirildi. Çok sayıda atölye hizmete sokuldu; nakış, dikiş, çiçek, marangoz ve maket atölyeleri açıldı. İlk defa ülkemizde açık havada bine yakın hastanın hep birlikte spor aktivitelerine katılması sağlandı, senede bir gün olmak üzere hastanenin spor alanında şölenler düzenlenmeye başlandı. Açık Kapı, Yarı Açık Kapı ve Kapalı olarak üç bölüm oluşturuldu. Bu dönemde de yaşanan en büyük sorun yatak kapasitesinin üzerinde hasta olmasıydı. Dr. Faruk Bayülkem’in başhekimlik yaptığı bu dönemde, hastane dışı toplum içi ruh sağlığı hizmetleri de önem taşımaktadır. Türk Ruh Hastaları Derneği’nin maddi desteği, hastanede çalışan klinik şeflerinin işbirliği ile ülkemizde ilk Ruh Sağlığı Dispanseri, hastaneye bağlı olarak İstanbul’da Aksaray’da hizmete girdi. Bunu sırasıyla Kocamustafapaşa, Kasımpaşa, Eyüp, Üsküdar, Sağmalcılar, Beşiktaş Ruh Sağlığı Dispanserleri izledi.

 

1980’li yıllarda, yatan hasta sayısını en aza indirgemek için Ayakta Psikiyatri Tedavi Ünitesi/ATÜ kurularak poliklinik hizmetlerine ağırlık verildi. Yatırılan hastaların, süratli tetkik ve etkin tedavi ile yatış süreleri kısaltıldı. Hastanede uzun süreden beri yatmakta olan hastalardan uygun durumda olanlar taburcu edildi. Hastanenin tedavi ve bakım koşularının düzeltilmesi amacıyla 1980’de Bakırköy Akıl Hastanesi Vakfı kuruldu. Başhekim Dr. Yıldırım Aktuna’nın öncülüğünde başlatılan medya kampanyası aracılığıyla Vakıf adına toplanan bağışlar bu amaç için kullanıldı. 

 

1990’lı yıllarda hastanenin işleyiş ve iletişim çalışmalarında yenilikler yapıldı. Yeni servislerin, cihazların hizmete girmesi ve uzmanlık alanlarının çeşitlenmesi sağlandı. 1980’li yıllarda başlatılan bilimsel çalışmaların geliştirilerek devam ettirilmesi ve uluslar arası alana da bunları taşımak amacıyla “Uluslararası Bakırköy Günleri” düzenlendi; psikiyatri, nöroloji ve nöroşirurji bilim dallarını kapsayan bilimsel etkinlikler organize edildi. 2000’li yılların başında, Raşit Tahsin Duygudurum Bozuklukları Merkezi, Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi Ünitesi/ÇEMATEM, Ergen ve Genç Erişkin Kliniği, Uyku ve Epilepsi Araştırmaları Merkezi/UYEPAM ile Psikotik Bozukluklar Merkezi gibi yeni birimler açıldı. 

 

Günümüzde Türkiye’nin en gelişmiş Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne sahip olan Hastane, klinik araştırmalarda ve bilimsel üretimde önemli rol oynamaktadır. Kurum, Cumhuriyet Dönemi’nin en büyük ruh ve sinir hastalıkları hastanesi olmakla beraber, bu alanların gelişmesindeki rolünü günümüzde de devam ettirmektedir.