Çocuk Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği
Adres: Nisbetiye Mah. Aytar Cad. Başlık Sok. No: 1 Beşiktaş
Tel: 0212 319 42 85

Ülkemizde son yıllarda artan farkındalıkla her ne kadar ağız ve diş bakımında ilerleme kaydedilmişse de Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2010 yılı Türkiye Sağlık Araştırması’nda, 7-14 yaş grubundaki çocuklarda genel sağlık sorunları arasında % 23,9 ile ağız ve diş sağlığı sorunları ilk sırada yer alıyor. Ağız ve diş tedavi hizmeti veren kurumlara ulaşmak ve hizmeti alabilmek ise ayrı bir problem. Koruyucu diş sağlığı uygulamaları ise özel kurumlar haricinde yapılmıyor. Toplumun tüm yaş gruplarında ağız ve diş sağlığı seviyesinin yükseltilmesi çocukluk çağında verilecek eğitim ve yapılacak tedavilerle mümkün.

 
Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin en önemli amacı, Beşiktaş’taki ilköğretim okulu öğrencilerinin ve Beşiktaş’ta oturan 5-14 yaş arası çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilerini arttırmak, doğru diş bakımını öğretebilmek, doğru beslenmenin nasıl olması gerektiğini anlatabilmek ve tüm bu bilgilerin davranış haline gelmesini sağlamaktır.

 
Bu merkezin bir diğer amacı ise yukarıda bahsedilen hedef kitlenin ihtiyacı olan birinci basamak diş tedavi hizmetini verebilmek ve koruyucu uygulamalar yapabilmektir. Temel hedef ise Beşiktaş’ta yaşayan “geleceğin büyükleri”nin ağız ve diş sağlığı seviyelerini yükselmek, yaşam kalitelerini arttırmaktır.


Nasıl bir poliklinik hazırladık?


Çocuklarımızın ve yakınlarının kendilerini sıkıcı bir hastane ortamı yerine ferah, cıvıl cıvıl ve sadece çocuklar için tasarlanmış bekleme salonu ile karşılıyoruz.


Oyun salonumuzda; 5-14 yaş arası çocuklar için oyuncaklar bulunuyor, dokunmatik ekranlarda oyunlar ve çizgi filmler izlenebiliyor. Amacımız çocuklarımızın polikliniğimizdeki bekleme sürelerini keyifli bir şekilde geçirmelerini sağlamak. 30 çocuk kapasiteli eğitim salonumuzda, yazılımı özel olarak yapılmış sunum eşliğinde öğrencilere ağız ve diş sağlığı, sağlıklı beslenme gibi konularda interaktif eğitim veriliyor.


Klinik bölümümüzde dört adet “dental ünit”, sterilizasyon odası ve panoromik röntgen odası bulunuyor. Kliniğimiz, pedagojik açıdan çocukların kendilerini küçük mekânlara hapsedilmiş hissetmemeleri ve arkadaşlarını görerek motive olabilmeleri için bölmelere ayrılmadı. Her “dental ünit”in bir başka deyişle her tedavi biriminin üzerindeki ekranlarda çocuklara tedavi sırasında çizgi film izletme imkânını sunuyoruz.


Çocuklar polikliniğimizden nasıl faydalanıyor?


Beşiktaş’taki ilköğretim okullarında okuyan çocuklar, belirli bir programa uygun olarak, belediyemizin servisleriyle okuldan alınarak polikliniğimize getiriliyor. Çocuklar önce eğitim odasına alınarak “ağız ve diş sağlığı”, “sağlıklı beslenme” konularında eğitim alıyor. Ardından pedodontistimiz çocukların muayenelerini tamamlıyor. Gerekli görülen durumlarda panoramik röntgen görüntüleri alınarak bir tedavi planı oluşturuluyor. Tedaviye ihtiyacı olmayanlar için ise koruyucu uygulamalar planlanıyor.


Çocuklarımıza herhangi bir uygulama yapılmadan önce randevular düzenleniyor. Ailelerinden randevu onayı alındıktan sonra tüm dolgu, kanal tedavisi, diş taşı temizliği, diş çekimi ve koruyucu fluor ve fissür örtücü uygulamaları diş hekimlerimiz tarafından yapılıyor.
Tam zamanlı çalışan psikologumuz aracılığıyla tedavi korkusu olan, tedaviyi reddeden çocuklarımızın adaptasyonlarını sağlanıyor.


Üst düzey sterilizasyon


Çocuklarımız üzerinde kullanılan tüm aletler, klinik içinden girilebilen sterilizasyon odasında ön dezenfeksiyon işlemlerinden sonra otoklavlarda poşetler içerisinde el değmeden sterilize ediliyor. Kliniğin havalandırılması ameliyathanelerde kullanılan “hepa filtreli” cihazlarla sağlanıyor, böylelikle çapraz enfeksiyon riski ortadan kaldırılıyor.
Klinik içerisinde, Türk Atom Enstitüsü standartlarına uygun olarak kurşunlanmış Panoramik Röntgen odasında bulunan “Dijital Panoramik Sefalometrik Röntgen” aracılığıyla çocuklarımızın röntgenleri çok düşük dozda röntgen ışını ile çekilerek teşhislerin tam olarak konulması sağlanıyor.


Kimler çalışıyor?


500 m2 alan üzerine kurulu Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde  dört diş hekimi, dört diş hekimi yardımcısı, bir psikolog, bir röntgen teknisyeni, bir bakım onarım elemanı, üç hasta danışmanı ve iki temizlik Elemanı görev yapıyor.