Adalar'da Coğrafi Durum

COĞRAFİ DURUM
 Adalar, Boğazın güney ağzı ile İzmit Körfezi arasında, Kartal ve Maltepe karşısında sıralanan ve İstanbul’a uzaklıkları 3 km (Büyükada) ile 13,5 km (Demokrasi ve Özgürlükler Adası) arasında değişen kara ile bağlantısı olmayan tek ilçesidir. Doğası, zengin tarihi ve kültürel güzelliğiyle İstanbul’un doğal akciğerleri olan ilçemizin  % 55’i ormanlarla kaplıdır.

BÜYÜKADA 

Bu ada, ilçe merkezidir. 538,63hektar genişliğindedir. 2 mahallesi vardır. Eski adı Prinkipo’dur.. En yüksek yeri, Adaların da en yüksek yeri olan Yücetepe’dir (Aya Yorgi Tepesi).

HEYBELİADA

Bu ada da keza çam ormanları ile kaplı olup 251,07 hektar genişliğindedir.  Doğal bitki örtüsü bakımından en zengin olan adadır.Heybeliada’nın kuşbakışı görünümü, bir serçenin profilini andırır. En yüksek yeri 136 m yükseklikte Değirmen Tepesi’dir. Çam Limanı,  tüm adaların en geniş koyudur. En güzel mehtabın izlendiği ada Heybeliada’dır. Ünlü “Biz Heybeli’de  Her Gece Mehtaba Çıkardık” şarkısı adanın  bu özelliğinden esinlenerek yazılmıştır.

BURGAZADA

Üçüncü büyük adadır.146,50 hektar genişliğindedir. Adanın tarihinde Patrik Metodios’un burada geçirdiği zindan yaşamı büyük önem taşır. Diğer ünlüler,  Büyük İskender’in (MÖ. 356-323) ünlü generali Antigonos ve oğlu DemetriosPoliortece, İmparator Vasil, İmparator Papa III. Mihal’dir. Adanın bilinen en eski adı Antigoni’dir. Burgazada tek tepeli ve dairesel görünümlüdür. En yüksek noktası olan İsa (HRİSTOS) tepesi 170 m.’dir. Adanın önemli bölümü kayalık, çamlık ve fundalıktır. 133 hektar büyüklüğündedir. Eğimli yamaçları çam korularıyla kaplıdır. İskelesi doğu kıyısındadır. Kıyılarında küçük ve güzel plajlar vardır.

KINALIADA

136 hektar büyüklüğünde, temiz havalı, ağaçlık ve mesire yeridir.En eski bilinen adı Port (Porty) dir. Porty, ilk İstanbul’a en yakın demektir. Yükselti, kuzeyden güneye giderek azalır. En yüksek yeri Çınar Tepesi (115) m.’dir. Adanın batısındaki taşocağı, çok eski tarihlerden beri işletildiğinden buralarda dik yarlar oluşmuştur. Diğer adalara kıyasla çıplak bir ada sayılır,yeşillik azdır.

SEDEF ADASI

Büyükada’nın güney doğusuna düşer. 32,99 hektar olup; yazlık mesire yeridir. En yüksek yeri 55 m’dir.

DEMOKRASİ ve ÖZGÜRLÜKLER ADASI

(Yassıada): 14 Aralık 28851 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kararla Demokrasi ve Özgürlükler Adası ismini almış olup, 10,37 hektardır. En yüksek yeri 46m dir. En eski adı Plati’dir.Hazineye aittir.

SİVRİADA 

Adalar Özel Güvenlik Büro Amirliği İletişim Adalar Özel Güvenlik Büro Amirliği İletişim

Kayalıklardan ibaret olup taşocağı işletildiği mahal olup, 9,26 hektardır. Meskun değildir. En yüksek yeri 90m’dir. En eski adı Okisdir. Hazineye aittir.

KAŞIK ADASI

Burgazada ile Heybeliada arasında küçük bir ada olup, 5,72 hektardır. en eski adı Pitadır. En yüksek yeri 18 m’dir. Halen özel mülk durumundadır.

TAVŞAN ADASI 

Büyükada’nın güney batısına düşer. 3,11 hektardır. En yüksek yeri 40 m’dir. Tarihte bilinen en eski adı Miandro’dur. Kayalıklardan ibaret olup, meskun değildir. Hazineye aittir.