Eski Mısırlılar saçlarını sitrik asitle yıkarlardı. Yüzyıllarca evlerde yapılmış kokulandırılmış, sitrik asit ve sabun karışımları kullanıldı. Kaynamış suda sabuna soda ve potas katarak elde edilen karışım modern şampuanın atasıydı ve Ortaçağ’dan itibaren evlerde üretilmekteydi.

Şampuan sözcüğü İngiltere’de Hindistan yönetimi Doğu Hindistan kumpanyasından alınıp, hükümete devredildiğinde ülkeye saran Hint modası sırasında yaygınlaştı. Hintçede masaj yapmak anlamına gelen “Chompo” sözcüğü bu anlamıyla 1740’lardan itibaren kuaförler tarafından günlük İngilizce’ye sokuldu. Her dükkan kendi “şampuan”ını yapıyor ve formülünü sır gibi saklıyordu. 1890’larda Almanya’da ilk gerçek deterjan temeline dayanan şampuanın üretilip 1. Dünya savaşı sonrasında piyasaya çıktı.

Massachusettesli John Breck, kendi saç dökülmesini verdiği mücadele sonucu ürettiği özel şampuanlar ve masaj tekniklerine dayanarak 1908’de güzellik salonu açtı. Kısa sürede şampuanı piyasada satılmaya başladı ve 1930’da normal, 1933’te yağlı ve kuru saçlar için şampuan üretti.

Kaynak: Kudret Emiroğlu ‘Gündelik Hayatımızın Tarihi’,Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları