Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, yapılan ölçümler sonrasında Türkiye'nin kuzeybatı kesimlerinde asit yağışlarında artış gözlendiğini aktardı.

Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, "Yapılan ölçümler, ülkemizin kuzey batı kesimlerinde asit yağışlarının daha sıklıkla yaşandığını gösteriyor. Yıllık düşen yağışın yüzde 33'ünün pH değeri 5'in altında yani asit yağmurları sınıfına giriyor'' ifadelerini kullandı.


Genel Müdür Güneş'ten gelen açıklamalara göre asit yağmurları, sınır ötesi kirlilik konusunda çalışmalar yapıldığını ve ilk kez 1999'da Ankara Çamkoru'da yağmur suyu örneği toplama sistemi kurulduğu öğrenildi.

Genel Müdür Güneş, asit yağmurlarının genel olarak sonbahar mevsiminin sonlarında, kış ve ilkbahar mevsimlerinin ise başlarında görüldüğünü aktardı.

Hava sistemlerinin Türkiye'ye giriş noktalarına, yağış örneklem noktaları kurduklarını aktaran Güneş, Amasra, Antalya,Balıkesir, Çatalca, İzmir, Marmaris, Hatay, Trabzon, Yatağan, Çamkoru merkezlerinde birer otomatik yağış toplama cihazı bulunduğunu, bu istasyonların yer seçimi yapılırken, yerel kirlilikten etkilenmeyecek noktaların özellikle tercih edildiğinin altını çizdi.

Otomatik yağış toplama istasyonlarından alınan yağmur örneklerinin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında dikkatle analiz edildiğini aktaran İsmail Güneş, şu şekilde konuştu:


"Yağmur suyu örneklerinde elektriksel iletkenlik, asitlik, iyon ve metal analizleri yapıyoruz. Yapılan ölçümler, ülkemizin kuzey batı kesimlerinde asit yağışlarının daha sıklıkla yaşandığını gösteriyor. Yıllık düşen yağışın yüzde 33'ünün pH değeri 5'in altında yani asit yağmurları sınıfına giriyor. Ama yurdumuz topraklarının alkali olması nedeniyle atmosfere karışan iyonlar, asit kökleri ile birleşerek nötralizasyon yani etkisizleştirme sağlıyor ve asit yağmurlarının olası etkilerini azaltıyor. Yurdumuzun güney kesimlerinde ise toprak yapısı kalsiyumca zengin olduğundan, yağmur sularında nitrat ve sülfat iyonları bulunsa da asit yağmurlarına daha az rastlanıyor."