Tarihi seyitlik seceresi elegeçirildi

Fatih ve Zeytinburnu'nda düzenlenen tarihi eser operasyonunda seyitlik seceresi, dini metin okuma çubuğu ve Budist manastırlarından çalındığı değerlendirilen tantra (Kutsal veda metinleri) elegeçirildi.

İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Tarihi Kapalıçarşı'da hediyelik eşya satan işyeri işleten kişilerin yurt dışında koleksiyoner kişi ve müzayede salonlarına paha biçilemez tarihi eserleri satmaya çalıştıklarını tespit etti.

İKİ İLÇEDE OPERASYON DÜZENLENDİ

Tarihi eser kaçakçılarının Fatih'te bulunan tarihi Kapalıçarşı'daki işlerleri ile Zeytinburnu'nda bulunan evlerine operasyon düzenlendi. Tarihi eser kaçakçıları, M.A., M.A., N.A. Ve H.A. Gözaltına alındı.

SEYİTLİK SECERESİ VE KUTSAL VEDA METİNLERİ ELEGEÇİRİLDİ

Zanlıların işyeri ve evlerinde yapılan aramalarda, yurtdışına kaçırarak satmayı planladıkları, 18. yüzyıl Osmanlı dönemi ait 8 metre uzunluğunda altın varaklı İslami seyitlik seceresi (kütük), saray erkanı dini metin okuma çubuğu ve Budist manastırlarında çalındığı değerlendirilen tantra (kutsal veda metinleri) elegeçirildi.

İŞTE O ESERLER

Seyitlik seceresi: 18. yüzyıl Osmanlı dönemine ait secere 8.30 metre x 30 cm ebatlarında, altın yaldız ve kufi yazı ile yazılmış, hattın üzerinde Hz. Adem'den başlayarak ilk peygamberler madalyonlar içerisine yazılmış. Hz. Muhabbed ismi tuğra şeklinde sekillendirilerek vurgulanmış. Devam eden madalyonlarda 4 halife, Hz. Fatma ve 12 imamın isimleri ile devam ediyor. Madalyonlar ve yazı araları islami dönem mimari yapı elemanlarında da süsleme motifleri olarak görünen hançer yaprakları ve palmetlerle süslenmiş. Osmanlı kültürüne ait eser üzerinde Kuran-ı Kerim'in bir çok ayet ve sureleri dğeişik yazı stillerinde yazılmış.

Dini Metin Okuma Çubuğu: Osmanlı dönemine ait 35 cm uzunluğundaki dini metin okuma çubuğu saray erkanına ait olduğu tahmin ediliyor. Özel işçilikli rahleler üzerinde dini öğretilerde kullanılan baş kısmı yumruk halinde abanoz ağacından yapıldığı değerlendirilen çubuk uzun yıllar mukavemetini koruyacak malzemeden yapılmış. Gövde kısmı gümüş kaplama üzeri yeşim taşlarıyla süslenmiş. Çubuğun bileziklerle dekore edilmiş uç kısmı altından oluşuyor.

Kutsal veda metinleri (Tantra): Güneydoğu Asya'da bulunan Budist manastırlarından çalındığı tahmin edilen dini içerikli veda metinleri Hint dili ya da Sanskritçe yazı dile ile yazılmış. El yazmalı bitkisel kabartmalı tantra ahşap muhafaza arasında parşömen ya da deri olabileceği düşünülüyor.

TARİHİ ESERLER AYASOFYA VE TOPKAPI SARAYI'NA TESLİM EDİLDİ

Elegeçirilen tarihi eserler, Ayasofya Müzesi Müdürlüğü ve Topkapı Sarayı Müzesi'ne teslim edildi. Aynı aileden olan 4 zanlı çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.