Evsizlik sorunu ile 3 yıldır İstanbul'da mücadele eden Çorbada Tuzun Olsun Derneği'nin sizlere bir çağrısı var. Evsiz dostlarımıza her akşam dağıttığımız çorba için, şimdi İstanbul'daki üniversiteler birleşiyor. Çorbayı 1 yıl boyunca hep beraber pişireceğiz. 

“ÜNİVERSİTELER BİR KÂSEDE”

Evsizlik sorununa kalıcı çözümler bulmak için İstanbul merkezli 3 yıldır aralıksız mücadele eden Çorbada Tuzun Olsun Derneği, her akşam yürüttüğü evsizlere çorba dağıtımı faaliyetini ‘Üniversiteler Bir Kasede’ projesi ile taçlandırıyor. Proje ile İstanbul’daki üniversitelerin, evsizlere her akşam dağıtılacak olan bir kase çorbayı imece usulü doldurması sağlanacak.

2018 yılı Ocak ayı itibariyle hayata geçen ve 1 yılı kapsayacak olan proje, Taksim’deki Divan İstanbul’da düzenlenen lansman ile üniversite temsilcilerine tanıtıldı. Programın ardından, üniversitelerden projeye yoğun katılım talebi oldu. İstanbul’daki 21 üniversiteden 32 kulüp, 3 aşamalı gerçekleşecek olan projeye katılacağını açıkladı.

Buna göre; evsizlik sorunu ile mücadele için farklı üniversiteler birleşerek, çorbayı birlikte pişirecek. İlk etapta her üniversite çorba malzemelerinden birini toplayacak. Çorba yapımında ve dağıtımında gerekli olan; Mercimek, yağ, baharat ve kase-kapak, farklı üniversitelerinden kulüpleri tarafından öğrenciler ile birlikte kampanya ile toplanacak. Her bir kulüp, malzemelerden sadece birini üstlenecek. Aynı ay içerisinde bir kulüp, üyeleri ve diğer öğrencilerden yalnız 1’er kilo mercimeği ortak kaseye katmasını isterken; diğer üniversite kulübü o ay içerisinde 1’er kilo yağ toplayacak.

HERKESİN ÇORBADA TUZU OLACAK

Projenin ikinci aşamasında öğrenciler tarafından toplanan çorba malzemeleri, Çorbada Tuzun Olsun Derneği’nin mutfağında hep beraber pişirilecek. İstanbul’daki üniversiteler, kendi topladıkları malzemeler ile ilk çorbayı 1 Mart’ta pişirecek. Akşamında ise çorbalar, gönüllü üniversite öğrencileri tarafından Beyoğlu ve Beşiktaş’ta yaşam mücadelesi veren evsizlere dağıtılacak. Üniversiteler, 1’er kilo mercimek veya 1 paket tuz toplarken, aslında evsizlik sorunu için mücadele edildiğini herkese gösterecek ve bu sayede, sürdürülebilir çözümün büyük bir parçası olacak.

‘FARKINDALIK BULAŞICIDIR’

‘Farkındalık bulaşıcıdır’ diyen Çorbada Tuzun Olsun Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Türker; “Gençlerin zamanları, enerjileri var. Değişim için cesaretleri var. Karar mekanizmasında yer alacak dinamizmleri var. Bir şeylerin parçası olmak isteği var. Evsizlik ile mücadele ettiğimizde suç oranını düşürmekle mücadele ederiz. Sosyal travma ile mücadele ederiz. Bağımlılıkla mücadele ederiz. Yoksunlukla mücadele ederiz. Mülteci sorunu ile mücadele ederiz. Adaletsizlikle mücadele ederiz. Ötekileştirme ile mücadele ederiz. Duyarsızlıkla mücadele ederiz. Kendimizle mücadele ederiz. Gönüllü olarak, yani sorumluluk alarak, bu mücadeleyi paylaşacak olmak ve hep birlikte üniversiteleri bir kasede birleştirecek olmak büyük bir adım olacak” dedi.

ÖĞRENCİLER NE DİYOR?

Kadir Has Üniversitesi Psikoloji Kulübü Başkanı Işıl Doğan; “Üniversiteli gençler olarak toplumdaki evsiz insanların yaşadığı duygulara farkındalık yaratabileceğimize inanıyoruz. Bu noktada hayatlarına dokunacağımız insanların psikolojik ve sosyal kaynaklarına katkı sağlamayı amaçlıyor, onlar için daha "sıcak" ve umutlu bir yaşam hayal ediyoruz. Khas Psikoloji Kulübü olarak evsizlikle mücadelenin, toplum psikolojik sağlığı konusunda zincirin ilk halkası olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle çorba da bizim de tuzumuz olsun diyerek bu projeye gönül verdik”.

İstanbul Kavram Meslek Yüksekokulu Sosyal Dayanışma ve Etkinlik Kulübü Başkanı Kader Büşra Karabulut: “Evsizlik, kimsesizlik. Yalnızlığın en derin hali. Düşünsenize bir kış gecesi evsiz kalmak, birde yanında açlık. Üşüyorsunuz ama kimse yok. Çok soğuk. Şimdi sevgi, umut ve hoşgörüyü bir çorbaya sığdırdığınızı düşünün. Çorbanın sadece amaç değil araç olduğu ve asıl meselenin insanlık olduğu. Kimse böyle olsun istemezdi. Kimse evsiz kalmak istemez! Bizde evsizler yalnız değil diyor ve Çorbada Tuzun Olsun Derneği’nin ‘Üniversiteler Bir Kasede’ projesinde yer alıyoruz. Çorbalar biz gönüllü öğrenciler tarafından sevgi hoşgörü ve umutla bir kasede buluşuyor”.

İstanbul Üniversitesi Kültür Kulübü Organizasyon Direktörü Taha Aytimur; “Yaklaşık bir yıl önce annemin ısrarı üzerine gelmiştim derneğe ilk defa ve o gün toplumun bambaşka bir yüzüyle tanışmış oldum. Başkaları ne düşünür bilemem ama ben o gece tatmin olmuş ve huzurlu bir şekilde koyamadım başımı yastığa. Ve derneğe aktif bir şekilde katılmaya başladım. Sokaktaki arkadaşlarımızla saha çalışmaları yapıyordum ama fakat bir üst seviyeye çıkılması gerektiğini düşündüm. Çünkü bu dernek, toplumun ötekileştirdiği ve görmemek için ekstra çaba gösterdiği, yine bizden olan bir kesime sadece çorba değil umut dağıtıyordu. Bu sebepten ötürü, dernek çatısı altında yapılan bu faaliyet için elimi biraz daha taşın altına sokmak istedim ve projeye katıldım”.