Süleymaniye yenileme projesi başladı

Süleyaniye'de yenileme projesi 1. Etap çalışması düzenlenen törenle başladı. 102 bin metre karelik alanda başlatılan çalışmada 5 mahallede 330'u tescilli 707 bine yenilenecek. Yaklaşık 3 yıl sürecek olan çalışmalar 2.9 milyar liraya mal olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Süleymaniye Yenileme Projesi 1. Etap Başlama” törenine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım katıldı.

2.9 MİLYAR LİRAYA 707 BİNA YENİLENECEK

Süleymaniye Camii ve külliyesinin hemen yanında bulunan 102 bin metrekarelik alanda, 733 parsel üzerinde 5 mahallede 330'u tescilli 707 bina yenilenecek. Yaklaşık 3 yıl sürmesi beklenen projenin 2.9 milyar liraya malolması bekleniyor.

İSTANBUL'UN EN ESKİ MAHALLESİ

UNESCO Dünya Kültür Mirası alanı içerisinde kalan tarihi mahalle İstanbul'un en eski semtleri arasında yeralıyor.

2010 YILINDAN BERİ YIKIMLAR SÜRÜYOR

2006 yılında kentsel yenileme alanı ilan edilen ve 2010 yılından itibaren de yakımların devam ettiği Süleymaniye şuanda hayalet şehir görünümünde.

KONUT VE İŞYERLERİ YAPILACAK

KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi tarafından yapılacak olan projede yıkılan Ya da restora edilen binaların yerine yapılacak binaların yüzde 90'ı konut yüzde 10'u işyeri olacak.  

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI

PROJE RAPORU

1.GİRİŞ

Süleymaniye’de yıpranan tarihi ve Kültürel Varlıkların Yenilenerek korunmasını amaçlayan kentsel yenileme projesi hızla devam etmektedir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştiraki olan KİPTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan projede Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurullarınca sit alanı olarak tescil ve ilan edilen bölgeler ile bu bölgelere ait koruma alanları bölgenin gelişimine uygun yeniden inşa ve restorasyonu planlanmaktadır.

Daha güvenli, sağlıklı, yaşanabilir, kentle bütünleşmiş bir alan olmasını sağlamak, yıpranan tarihi varlıkların dokusunu sıhhileştirmek temel amaçlardandır. Bu proje içinde çevresel ve tarihi – mimari – kültürel değerlere sahip çıkarak yapılacak konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları ile çağdaş normlarda yaşam alanları geliştirilmektedir.

İstanbul’da yoğun trafik sorunundan arındırılmış, bölge otoparklarıyla kaybolan Osmanlı mirası sokak kültürünün yeniden yeşertilerek insanların tarih içerisinde gezinmesine olanak sağlanacak bugünün insanı geçmiş ve gelecek yolculuğuna çıkarılacaktır.

Bu bölgelerde konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturularak tabii afet risklerine karşı tedbirler alınması tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak korunması hedeflenmektedir.

İstanbul’un tarihi değerler açısından en önemli bölgelerinden biri olan Süleymaniye’de yeni bir yaşam merkezi oluşturulacak, yaşayanlar için yeni kamusal fırsat alanları yaratılacak, toplumsal ayrışmayı ve dışlamayı önleyecek politikaları üreterek, insan-kent ilişkisini güçlendiren yaşam alanlarının geliştirilmesi sağlanmıştır.

Zaman içerisinde yoğun göç sonucu bozulan mimari dokunun fonksiyonel olarak eski bilgi ve belgeler doğrultusunda yeniden yoğrularak, boş parsellerin ve mevcut düzenin tarihsel dokuya saygılı bir şekilde yeniden ihyası hedeflenmektedir. Tabi bu yapılanma içerisinde ulusal ve uluslararası normlarda altyapı sağlamlaştırılarak, sosyal refah ve kent içi yaşam kalitesi arttırılmış olacaktır.

Ortak proje yürütmek amacıyla bir uygulama birimi kurulması ve projenin bu kapsamda uygulamasının yapılabilmesi için İstanbul Belediyesi ile Eminönü Belediyesi arasında 13.09.2006 tarihinde protokol imzalanmıştır.

Süleymaniye yenileme alanında sırayla avan ve uygulama projelerinin yapılabilmesi için “yıpranan tarihi ve kültürel taşınmaz varlıklarını yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması” hakkında uygulama yönetmeliğinin 16.maddesi çerçevesinde etap proje ve programları hazırlanmaktadır. 5366 sayılı yasa kapsamında Bakanlar Kurulu Kararı ile Süleymaniye, Hacıkadın, Kalenderhane, Molla Hüsrev, Hoca Gıyaseddin, Sarıdemir, Yavuz Sinan ve Demirtaş mahallelerinden oluşan alan Süleymaniye yenileme alanı olarak belirlenmiştir.

2. PROJE GENEL BİLGİLERİ:

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenileme alanı ilan edilen Süleymaniye bölgesi 39 ayrı yapı adası, 733 ayrı parsel, 101.866,83 m² toplam yüzölçümüne sahiptir. Proje sahasında 330 adet tescilli parsel, 378 adet tescilsiz parsel ve 25 adet anıt eser (camii, sarnıç, çeşme vb) bulunmaktadır.

Ada avan projeleri Koruma Kurulu tarafından onaylandıktan sonra uygulamaya başlanabilmektedir. Her bir adanın ve parselin ayrı yapılaşma koşulları bulunmaktadır. (Konut, ticaret, otel vb) İmar ve Yapı düzenlemeleri (Planlama/İmar ve Yapı Mevzuatı olarak Koruma Kurulunca onaylanan ada avan projelerinde belirtilen yapılaşma koşullarına göre hazırlanan mimari ruhsat projesi ile Fatih Belediye Başkanlığından alınacak yapı ruhsatına göre uygulama yapılacaktır.

alanı içerisinde kamuya ait (belediye, vakıf, hazine vb.) 68 adet parsel 13.093,31 m² yüzölçüme sahip alan bulunmaktadır. Kamuya ait alanlarla ilgili kurumlarla görüşmeler devam etmektedir.

18 ayrı parselin ( 2.200 m²) satın alma işlemi hazır durumdadır. Parseller üzerindeki şerhlerin kaldırılması ve bazı parsellerdeki intikallerin yapılmasında sonra işlemler tamamlanacaktır. Çalışma alanı içerisinde yer alan 150 adet parselin (14.503,00 m²) malikleri tarafından taşınmazlarını kendilerinin yapacağı bildirilmiştir.

Şirketimizce 508 Ada 1-2-3-4 Nolu Parseller ‘in tüm yasal işlemleri tamamlanarak yapı ruhsatları alınmış olup, inşai faaliyetlere başlanmıştır. Alanın tamamında Zemin Etüdü ve Georadar çalışması ile şirketimizce satın alınan gayrimenkullerin nufüs ve eşyadan arındırılarak yıkım işlerine devam edilmektedir.