Babıali’nin 1200 yıllık sarnıcı yok oluyor

Fatih Sirkeci’deki Babıali Yokuşunun hemen yanı başında bulunan 1200 yıllık Acımusluk Sarnıcı ve tarihi Bizans Sarayı’nın temel altyapısı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Arkeolog Murat Sav, “tarihi sarnıç ve Bizans Sarayı’nın temel altyapısı Çemberlitaş’a kadar uzanan muhteşem bir tarihi alt yapı yapıtıdır” dedi.

Fatih Sirkeci Acımusluk Sokak’ta bulunan ve sokakla aynı isimle anılan ‘Acımusluk Sokak Sarnıcı’içler acısı bir durumda. Tarihi sarnıç kağıt toplayıcıları tarafından depo olarak kullanılırken, çatısından çıkan ağaçlar ve tüm cephesini kaplayan otlarla can çekişiyor.

TARİHİ SARNIÇ OSMANLI DÖNEMİNDE KULLANILMIŞ

Osmanlı döneminde sokağa bakan cephesine açılan kapı ve pencerelerle işlevsel hale getirilen ‘Acımusluk Sokak Sarnıcı’ sokaktaki bir çeşmeye de su veriyordu.

BOTANİATES SARAYI’NIN ALTYAPISI

Acımusluk Sokak Sarnıcı, Çemberlitaş’tan Sirkeci’ye kadar uzanan Bizans şehir altyapısı gurubunun bir parçası konumunda. Tarihi sarnıcın üzerinde Bizans döneminin kayıp sarayı olan Botaniates veya Kalamanos Sarayı olarak bilinen tarihi bir saray bulunuyordu. Bu sarnıç ve bitişiğindeki alt yapı kompleksinin Kalamanos Sarayı’nın alt yapısı olduğu düşünülüyor.

BİZANS SARAYINDAN BİLE ESKİ

Arkeolog Murat Sav, ‘Acımusluk Sokak Sarnıcı ve alt yapı kompleksi, Botaniates veya Kalamanos Sarayı’nın alt yapısı olarak değerlendirilse de bazı bölümlerdeki yapıların bu saraylardan bile eski olduğunu görüyoruz. Sarnıç ve alt yapı kompleksinde, Bizans’ın çeşitli dönemlerine ait müdahale izleri var. Yine Osmanlı döneminin de tamir izlerini görebiliyoruz. Osmanlı döneminde sokağa açılan kapı ve pencereler bu tarihi yapının işlevsel olarak kullanıldığını bize gösteriyor.” Dedi.

KAĞIT TOPLAYICILARI DEPO OLARAK KULLANIYOR

Acımusluk Sokak Sarnıcı’nın kapısına kilit vuran kağıt toplayıcıları 1200 yıllık tarihi sarnıcı kağıt depo olarak kullanıyor. Duvarlarında su damlayan sarnıç yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.