Mevcut kapasitesi bin 300 kişi olan Atatürk Kültür Merkezi, yenilendikten sonra 2 bin 500 kişilik büyük bir opera salonuna kavuşacak. Bu büyük salon, her operada olduğu gibi doğal bir akustiğe sahip olacak. Diğer konser salonları, tiyatro salonları, sinemalar, kütüphaneler, tasarım dükkanları ve bunların arasında yer alan kafeler ve restoranlar gibi ikincil mekânları, yıllarca atıl kalmış olan depo ve otopark alanında tamamen baştan kurgulandı.


 Mevcut AKM'ye eklenecek yeni binada ise, 800 kişilik tiyatro salonu, bin kişilik konferans salonu, 285 kişilik sinema salonu, 250 kişilik oda tiyatrosu, bir sergi salonu, bir kütüphane, 885 araçlık da otopark bulunuyor.


 İçinden geçilen Kültür Merkezi Sokağı boyunca, bahsedilen tüm fonksiyonlara ait mekanlar sokağın etrafında konumlanacak. AKM tek bir binadan, geniş kapsamlı, büyük bir komplekse dönüşecek. Bu yeni planda, Atatürk Kitaplığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yer aldığı kongre vadisi yönünde ikinci bir meydan oluşacak. Yeni oluşan bu kademeli binaların üzerinde ise bir park yer alacak.


 Binanın eski Boğaz panoramasına tamamıyla açık en üst noktasında ise bir restoran yer alacak.
 Mümkün olan her uygulama için, özellikle zeminlerde, doğal malzeme kullanılacak. Binanın içi ve çevresi için sanatçılarla birlikte çalışılacak, ortaya çıkacak olan sanat eserleri de binanın önemli bir parçası olacak.



TAKSİM MEYDANI YAYALAŞTIRILACAK
"Taksim Meydanı'nda inşallah araçları da görmeyeceğiz. Gümüşsuyu'ndan yerin altından Taşkışla'ya doğru devam edecek. AKM'nin önünden araç trafiğini görmeyeceksiniz. Yayalaştırılmış bir Taksim Meydanı'nı göreceksiniz. 2 bin 500 kişi içeride programları izleyecek dışarıda dev ekrandan halkımız meydanda izleme imkânı bulacak. Dünyada gelişmiş ülkeler meydanları ile anılır. Hepsinin kendilerine has meydanları vardır. Bizim maalesef bu tür meydanlarımız hep yok oldu."



BABASI DA ESKİ AKM'NİN MİMARIYDI
Atatürk Kültür Merkezi'nin yeni projesini, mevcut binanın mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu çizdi. Murat Tabanlıoğlu tanıtım töreninde şöyle konuştu: "İlk opera binası olarak yapılırken daha sonra kültür binası olması istenmişti. İçinde konser tiyatro sahneleri vardı. Yeni bina içindeki opera binası 2 bin 500 kişilik olacak, dünyanın en büyük operaları arasına girecek. Bir önemli şey daha var. Operalar genellikle zengin ailelerin gittiği bir yerdi. Ama artık operalar, baleler hepimizin gittiği yerler olmalı. Tüm cepheyi, aynı zamanda içeride temsiller yapılırken burada çeşitli balelerin, operaların dışarda gösterilmesi için büyük bir dev ekran haline getireceğiz. Bunun dünyada uygulamaları var ama bu en güzeli olacak. Burası bence cıvıl cıvıl İstanbul'un yeni merkezi olacak."



İLK PROJE 1930'DA
AKM 1930'da opera olarak projelendirildi ancak bu proje uygulanmadı. 1956'da "Kültür Merkezi" olarak revize edilerek mimar Hayati Tabanlıoğlu gözetiminde 1969'da tamamlandı.