Suriye'de YPG ve DEAŞ'lı teröristler tarafından soyulan 3500 yıllık Sümer Kral mezarından çıkarılan 'altın kral tacı ve altın takı seti' İstanbul'da yapılan operasyonla ele geçirildi. Sümer Kralına ait altın taç ve altın takı setini yurt dışına kaçırmaya çalışan Suriye uyruklu 2 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 'Sümer Kral mezarından' soyularak elde edilen 'altın kral tacı ve altın takı setinin' İstanbul üzerinden Avrupa ülkelerine götürülmeye çalışıldığını tespit etti.

POLİS KOLEKSİYONER GİBİ DAVRANARAK KAÇAKÇILARI YAKALANDI

Hemen harekete geçen kaçakçılık polisi, 3500 yıllık Sümer Kralına ait altın taç ve altın takı setinin yurt dışına çıkarılmasını önlemek için operasyon başlattı. Suriye uyruklu oldukları belirlenen İ.T. Ve H.H. İle 'koleksiyonermiş' gibi görüşen polis ekipleri, paha biçilemeyen Sümer Kraliyet ailesine ait taç ve takı setini kaçakçılardan almayı başardı. Suriye uyruklu İ.T. Ve H.H. Kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı.

4 AYRI OPERASYONDA PAHA BİÇİLEMEYEN ESERLER ELE GEÇİRİLDİ

Kaçakçılık polisinin son 15 gün içerisinde düzenlendiği 4 ayrı operasyonda da müzeciler tarafından paha biçilemeyen tarihi eserler ele geçirildi. Operasyonlarda, tarihi eser kaçakçısı 7 kişi daha gözaltına alındı. İşte o operasyonlar ve ele geçirilen eserler şöyle:

İran Kral Miğferi ve Seti ele geçirildi

İkinci operasyonda, İran kültürüne ait Kral miğferi ve seti, Selçuklu kültürüne ait en az 1000 yıllık üzeri işlemeli bronz kazanlar, bronz ve mermer havan örnekleri, törensel amaçlı bronz sarkaçlar, üzeri işlemeli bronz sürahi örnekleri, bronz alemler, İslami dönem aşure kapları, bronz kandil, Osmanlı dönemine ait Saray malzemeleri, sedeften yapılmış padişah kaşıkları, silindir mühür örnekleri, Urartu dönemine ait fibula örnekleri, ok ucu formunda taş örnekleri, göz yaşı şişeleri, antik Yunan formunda seramik kap, seramik çini ve bronz haç ele geçirildi.

Baş melek Gabriel tasfirli kutsal mabed taşı

Üçüncü operasyonda, M.S. 8 yüzyıla ait 1100 yıllık bir yüzünde Hz Meryem ve kucağında Hz İsa tasfirli diğer yüzünde 'Baş melek Gabriel tasfirli' Bizans döneminin nadide örneklerinden kireç taşından yapılma kutsal mabed taşı ele geçirildi.

Athena heykeli ele geçirildi

Dördüncü operasyonda, 1 adet Bizans dönemine ait ticareti simgeleyen sembollerden birisi olan yaklaşık 3 kilo 300 gram ağırlığında 'Athena' heykeli olarak bronz döküm tekniğiyle yapılmış Anadolu arkeolojine önemli bir kazanım olan ağırlık biçimli 'Athena heykeli' ele geçirildi.

Asur ve Akad dönemlerine ait hiyeroglif silindir

Düzenlenen beşinci operasyonda da, yazının gelişimine öncülük eden ilkyazı örneklerinden olan Asur ve Akad dönemlerine ait hiyeroglif betimli granik silindir mühür örnekleri, Mezopotamya kültürüne ait ilk tanrısal figür betimli heykel örnekleri ele geçirildi.

Yapılan 5 ayrı tarihi eser operasyonunda gözaltına alınan İ.G., M.M.A., Z.E., Ç.E., K.E, A.R.G., A.B. Ve Suriye uyruklu İ.T. Ve H.H. Polisteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.