Fatma Seher Erden

Takma adı: Kara Fatma

Doğum yeri ve yılı: Erzurum, 1888

Ölüm yeri ve yılı: İstanbul, 2 Temmuz 1955

Bağlılığı: Türkiye Cumhuriyeti

Hizmet yılları: 1919-1922/3 yıl

Rütbesi: Üsteğmen

Savaşları, çatışmaları: Kurtuluş Savaşı

Madalyası: İstiklal madalyası

Sonraki işi: Emekli

*

Kurtuluş Savaşı kahramanlarından üsteğmen rütbesinde olan tek kadın asker tarihi adıyla Erzurumlu Kara Fatma’dır.

SAVAŞ ÖNCESİ KARA FATMA:

•Subay Dervişlerden Ahmet Bey ile evlendi. Balkan Savaşına katıldı. Askerlik hayatını eşi ile birlikte paylaştı.

•Birinci Dünya Savaşında Kafkas cephesinde kendi ailesinden 9-10 kadınla birlikte savaştı. Eşi Binbaşı Ahmet Beyin Sarıkamış’ta şehit olduğu haberini aldıktan sonra doğum yeri olan Erzurum’a döndü.

•1919’daki Sivas Kongresi’ne katılabilmek ve Mustafa Kemal ile görüşebilmek için Sivas’a gitti. Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görevlendirildi. Daha sonra aldığı talimatla İstanbul’a gitti. Silah ve adam kaçırma faaliyetlerinde bulundu. İzmir, Yunan işgaline uğrayınca İzmir’e geçti. İzmir’in kurtuluşu için savaştı.

•1. ve 2. İnönü Savaşı ile Sakarya Meydan savaşında Dumlupınar meydan savaşında çarpıştı. 300 kişilik bir birliğe sahipti.

•Büyük Taarruz’un ilk günlerinde General Trikopis’in birliğine esir düşmüşse de kaçarak yeniden müfrezesinin başına geçti. Bursa’nın Yunan işgalinden kurtuluşunda rol oynadı. Bir keresinde onbaşı olduğunda neredeyse sadece kadınlaran oluşan Yunan subayı ve 24 Yunan askeriyle geri döndü.

SAVAŞTAN SONRAKİ KARA FATMA

•Fatma Seher hanım, askerliğe çavuşluk rütbesiyle başladı, askerlikten üsteğmen rütbesiyle emekli oldu. (Emekli maaşını Kızılay’a bağışladı)

•Fatma Seher hanımın eşi ve iki oğlu savaşta şehit olmuştur. Hem şehit eşidir, hem de şehit annesidir.

•Fatma Seher hanım, kendisiyle birlikte savaşa katılan ve bir çatışmada elini ve akli dengesi bozulan yeğeni küçük Fatma’yı ve çocuklarını sahiplenmiştir.

•1933 yılında o zamanın tanınmış gazetecisi Mekik Sait Esen’in kendisiyle yaptığı röportaj Yedigün Dergisinde yayınlanmıştır.

Yedigün Gazetesinde yayınlanan röportaj yurtta geniş yakı uyandırmıştır.O zamanın İstanbul Belediye Başkanı Lütfi Kırdar,Fatma Seher Hanıma Kasımpaşa da bir vakıf evi tahsis etmiştir.

Daha sonra ki dönemlerde Fatma Seher Erden hastalanarak Darülaceze ye yatırılmıştır.

Kara Fatma lakabıyla Kurtuluş Savaşında bulunan Fatma Seher Erden 2 Temmuz 1955 yılında 67 yaşında Darülaceze de hayata gözlerini yummuştur. Mezarı Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığındadır.

Ruhu şad olsun…