Amip Nedir?

Amip, tek hücreli canlılardan biridir. Ökaryot bir canlı olan amip sürünerek hareketini sürdürmekte olan bir canlıdır. Amoeba ismiyle de anılmakta olan amipler öglena ve paramesyum gibi birkaç canlı ile birlikte tek hücreli olmasına rağmen prokaryot olmayan canlılardan olmaktadır. Bakterilerle kıyaslandığında prokaryot bir canlının sahip olacağı gelişmişliğin çok üstünde bir seviyeye sahip olan bu canlılar çeşitli özellikleriyle farklarını belli ederler.

Amiplerin Özellikleri Nelerdir?

Amipler diğer sınıflardan keskin bir şekilde ayrılan özellikleri ile ilk bakışta kendini belli ederler. Genellikle tek bir hücreden meydana gelmiş olan amipler, stoplazması ve hücresi hücre zarı içinde bulunan bir canlıdır. Çekirdek için zarla kaplı bir şekilde bulunan DNA’sı sayesinde her biri kendine özgü özelliklere sahip olan amipler enerji üretimi ve protein taşınması gibi işlevlerini organelleri üzerinden gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra amipler yalancı ayaklara da sahip bir canlıdır.

Amiplerin Sebep Olduğu Hastalıklar

Genellikle suda yaşamakta olan amipler hakkında amip nedir diye sorulduğunda mutlaka amip dizanteriden de bahsetmek gerekir. Hayvan vücutlarında parazit olarak da yaşayan amipler bulunduğu için bu noktada insan ve hayvan kalın bağırsağına yerleşen amipler amipli dizanteri adıyla bilinen hastalığa sebep olmaktadır. Ağız yoluyla alınan bu amipler hastalık yapma potansiyeli bakımından çok tehlikeli sayılmasa da iki haftaya kadar uzayabilen bir tedavi sürecini kendisiyle beraber getirmektedir.

https://saglikk.com/