Akdeniz Anemisi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Akdeniz Anemisi Nedir?

Akdeniz anemisi tıpta talasemi olarak geçmektedir. Yaşadığımız yıllarda sık görülen rahatsızlıklar arasında bulunmaktadır. Akdeniz anemisi bebek daha annesinin rahmindeyken anne ve babadan Beta Talasemi geni bebeğe geçmekte olup, hastalık bu şekilde oluşmaktadır, kansızlık ise anemi rahatsızlığınız bir çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Akdeniz bölgesinde yaşayanlarda görülen Akdeniz anemisi kanda olan alyuvarların içeriğinde yer alan hemoglobin maddesinde meydana gelen bir hata nedeni ile oluşmaktadır. Alyuvarlığın içeriği boş olur bunun nedeniyse hemoglobin sentezinin boş olmasıdır. Akdeniz anemisi tanısı konulurken ilk bakılan yer burası olmaktadır.

Akdeniz Anemisi Belirtileri Nelerdir?

Anne karnında geçen bu rahatsızlığın oluşmasına neden olan Beta Talasemi geninin taşıyıcıları anne ve babada taşıyıcı olduklarına dair herhangi bir bulguya rastlanmaz. Bu yüzden bir çok insan Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunun farkında bile değildir. Özel test yaptırmaları sonucunda veya Akdeniz anemili bir bebek dünyaya getirdiklerinde bunu öğrenmektedirler. Hem anne hem de baba taşıyıcı olmalıdır ki, bebeklerde rahatsızlığın belirtileri görülsün.

Anne ve babanın ikisinde de taşıyıcılık varsa yüzde elli oranında bebeklerinde bu rahatsızlık görülür, geriye kalan yüzde 25 akdeniz anemisi hastası diğer yüzde 25’se sağlıklı olacaktır. Anne ve babanın sadece biri taşıyıcıysa bu sefer %50 oranla bebekleri hafif düzeyde Akdeniz anemisi hastası olur ve bunda korkulacak bir durum değildir çünkü riski neredeyse hiç yok demektir.

Akdeniz anemisi belirtileri ise şöyledir

Hafif seyrederken kansızlık ve halsizlik gözlemlenir.

İlerleyen vakalardaysa bebeklerde 4 ile 6 aylık arasında sarılık ve kansızlık ortaya çıkar.

Bebeğin vücudunda olan hemoglobin değerleri düştükçe fiziksel gelişimi yavaşlar ve renginde soluklaşma gözlemlenir.

Dalak, kalp ve pankreasta büyümeler gözlemlenir.

Karaciğerin büyümesinden kaynaklanan karında şişlik, elmacık kemiklerinde şekil bozuklukları görülebilmektedir.

Çocuğun kafa şekli ovalden kare veya dikdörtgen görünüme geçmeye başlar, yüzün genel anlamdaki görünüm bozulur.

Bebekte kusma ve iştahsızlık görülür.

Akdeniz Anemisi Tedavisi

Akdeniz anemisi tedavisi ile hastalık tam olarak ortadan kaldırılamaz ancak etkili düşürülebilir. Fakat erken dönemlerde teşhisi doğru biçimde konulabilirse, organ büyümesi yüzdeki şekil bozuklukları ve fiziksel gelişimin durması gibi etkenler ortadan kaldırılabilir. Bu nedenle erken teşhis için tek yapılması gereken anne ve babanın taşıyıcı olup olmadığını öğrenmesidir.

Akdeniz anemisinin tedavi edilebilmesi için uzman hekimlere ihtiyaç vardır. Çocuk hematoloğu, endokrinolog, kardiyolog, ortodontist ve deneyimli olan hemşireler ile bir ekip tarafından tedavisi yürütülür.

Ayrıca tedavide çocuğun psikolojisi de düşünülerek, psikolog yer almalı ve sınıf öğretmenleri, sosyal hizmet uzmanı gibi uzmanlarda tedavinin içinde yer almalıdırlar.

Kaynak : http://www.saglikk.com/hastaliklar/akdeniz-anemisi-talasemi-nedir-akdeniz-hastaligi-belirtileri-nedenleri-tedavisi/960

http://www.saglikk.com/