Baksı Müzesi Doğu Karadeniz’de, Bayburt’un 45 km dışında, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde kuruludur. Eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar köyünde yükselen bu sıra dışı Müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, iç içe yer vermektedir.

Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi ile 40 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın doğduğu topraklara yaşam birikimini taşıma çabasının bir sonucudur. Bu fikri hayata geçirmek amacıyla 2005 yılında bir Baksi Kültür Sanat Vakfı kurulmuş, Müze, başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüştürülmüştür.
Bugün 20 dönüm arazi üzerine yaklaşık 4000 metrekare kapalı alanı kapsayan, sürekli ve geçici sergi salonları, çağdaş sanat ve yerel sanat atölyeleri, konferans salonu, kütüphane ve yöresel Bayburt evi bölümleri olan 46 bina olarak kuruludur.
Müzenin ilk göze çarpan özelliği mimarisidir.
Müzenin dış mimari yapısı ile çevredeki dağ siluetine eşlik edecek bir yükselişle doğal ortamla dost bir anlayış yaratmak amaçlanarak, özgün bir mimari yapı - heykel tasarımı oluşturulmuştur. Bölge mimarisindeki toprak damlı yapı formunu modernize eden Hüsamettin Koçan ,gelenekselliği hep muhafaza ederek modern bir tasarım ortaya koymuştur.
BAKSI MÜZESİ atolye ile ilgili görsel sonucu
Işık kaynağı yerel kökenli bir tasarım geleneğinden (Goggoloc: Kırsal bölgelerde bacalı evlerde tavandan ışık almak için yapılan delik alanların olduğu yere denir) hareketle yapılmıştır. Işık tepeden alınarak, duvar yüzeyleri boşaltılıp sergilenme olanaklarının içe dönük bir atmosfer kazanması sağlanmıştır.

Müzenin sergi salonları 500 metrekarelik bir alana sahiptir. Ayrıca, konferans salonu, atölyeler, kütüphane,misafirhane bulunmaktadır. 
Sergi salonu içerisinde 10 bin kitap kapasiteli bir kütüphane bulunmaktadır. Kütüphane kısmında kaynaklar oldukça zengindir. Hüsamettin Koçan’ın kendi kütüphanesini buraya bağışladığından dolayı kitapların büyük bir kısmı sanat kitaplarından oluşmaktadır. Kütüphane kaynak kitapları, süreli yayınları, katalogları ve internet servisleri ile bölgede araştırma yapmak isteyen herkese hizmet vermektedir.
Sergi salonunun dışında, 400 kişilik kapasitesiyle bir konferans solonu bulunmaktadır.  Bu salonda seminerler, toplantılar yapılmaktadır. Özellikle yaz aylarında Bayburt’ta yapılan programların bir kısmı Baksı Müzesinin Konferans salonunda gerçekleşmektedir.
BAKSI MÜZESİ sergi salonu ile ilgili görsel sonucu
BAKSI MÜZESİ atolye ile ilgili görsel sonucu
BAKSI MÜZESİ etkinlik ile ilgili görsel sonucu
Misafirhaneler yöresel mimariden yararlanarak çevreye uyumlu olarak ve 30 kişinin konaklayabileceği şekilde yapılmıştır. Çevredeki kınalı taşları toplayarak yapılan bu bina doğayla uyum içerisindedir. Dört oda ve iki kişilik süitler olarak yapılmış bu konaklama yerleri 8 kişiyi ağırlamaktadır.
Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi 5 bölümden oluşmaktadır:
Birinci bölümde modern sanat atölyesi bulunmaktadır. Modern sanat atölyesinde Ressam Hüsamettin Koçanın kendi çalışmalarını yapmış olduğu kısımdır. Bu kısımda genellikle 2 asistan ve ressam çalışmaktadır. Atölyelerin diğer kısmında ise yöredeki kız ve erkekler istihdam sağlamaktadır.
İkinci bölümde halı-kilim ve ehram atölyesi bulunmaktadır. Bu atölyede yöreye ve bölgeye ait halı, kilim, ehram ve hasır dokuma işleri yapılmaktadır.
Üçüncü bölümde seramik atölyesi bulunmaktadır. Bu atölyede bölgeye ait çamurlardan ve bölgeye ait geleneksel tarzlarda seramik eserler üretilmesi düşünülmekte olup atölye henüz işlevsellik kazamamıştır.
BAKSI MÜZESİ etkinlik ile ilgili görsel sonucu
Dördüncü bölümde Müze atölyelerinde çalışan kişiler için yemek salonu bulunmaktadır.
Beşinci bölüm ise usta öğreticiler için bir dinlenme salonu niteliğindedir.
Atölyelerin mimarisinde yine üstten ışık almaktadır. Duvarları yöresel malzeme olan taşlardan yapılmıştır. Oldukça sade olarak kullanışa uygun olarak yapılmıştır.
Baksı Müzesinde Sergilenen Eserler
Müzedeki sergiler sürekli sergi ve dönemsel sergi olarak iki gruba ayrılır.
Sürekli sergi alanlarında geleneksel sanatlara yer veriliyor.
Dönemsel sergi alanlarında ise her yıl düzenlenecek olan sanat turlarıyla müzede ağırlanacak olan 20 sanatçının burada yapacakları eserlerin sergilenmesi düşünülüyor. Bu misafir sanatçı çalıştaylarında daha çok modern çalışmalar hedefleniyor. Bu sanatçılar bir müddet müze ve çevresinde ağırlanacak ve yerel görüntüleri ve sosyal yaşamı görmeleri sağlanacaktır. Sanatçılar çevreden izlenimleriyle ve yerel kültürle alakalı kendi tarzlarında eserler üretecek ve bu eserler dönemsel sergi alanlarında sergilenilecektir. Sergilenen bu eserler müzeye devredilecek ve depolanacaktır. Bir sonraki yıl elde edilen eserler de depolanacak ve zamanla müzenin eser sayısı kat kat arttırılacaktır.
BAKSI MÜZESİ şahmaran ile ilgili görsel sonucu

Müzenin tasarımında modern ve geleneksel işler aynı atmosferi paylaşmaktadır. “Baksı Müzesi’nde günümüz sanat ve tasarım dünyasını yansıtan koleksiyonlar, halk resimleri ve yerel etnografik ürünlerle birlikte sergileniyor. Müze, sanatla zanaat’ı, süreklilikle arayışı aynı ortamda buluşturuyor. Böylelikle, aynı zemin üzerinde, farklı dönemler, farklı teknolojiler ve farklı anlayışlar izleyicinin değerlendirmesine sunuluyor.


 

Baksı Müzesinde Yapılan Faaliyetler

Sosyal Yaşama Katkı

Baksı Müzesi, bulunduğu bölgede kadınların, gençlerin ve çocukların gelişimine destek olmayı, eğitime, meslek edindirmeye ve istihdama katkı sağlamayı hedeflenmektedir.

Bu amaçla, müzenin yanı başında dokuma atölyeleri ve ehram tezgâhları kurulmuştur. Bu tezgâhlarda, unutulmaya yüz tutan geleneksel bir dokuma olan ehramın köylü kadınlar ve genç kızlar tarafından yeniden hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

Ehram dokumanın çağdaş bir anlayışla ele alınması, böylelikle bölgedeki kadınların etkin birer üretici sıfatıyla ekonomik hayatın içinde var olması sağlanmakta. Ehram atölyeleri ile kültürel bir miras ekonomik bir katma değer unsuruna dönüştürülerek kadın istihdamı desteklenmiştir.

Modern Sanat Eserleri

Çağdaş sanat üreten sanatçılara kucak açıyor. Sanatçılar yaz aylarında sanatın çeşitli dallarında programlanan toplu etkinliklere katılabilecekleri gibi bireysel çalışmalarda gerçekleştirebiliyorlar.

BAKSI MÜZESİ şahmaran ile ilgili görsel sonucu

Çocuklar İçin Sanat Şenliği

Baksı Müzesi, yakın çevresiyle kurduğu sürekli ilişkiyi geliştirirken etkinlik programı içinde çocuklara özel bir yer ayırıyor. Sanat Şenlikleri tüm Bayburt’a hitap ediyor. resim yarışması, çocuk sanat atölyeleri ve çeşitli gösterilerle bölgedeki ilk, ortaokul ve lise öğrencilerini sanatla buluşturuyor. Yarışma sonucunda seçilen basarılı öğrenciler Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından bir yıllık eğitim bursu ile ödüllendiriliyor.

Ä°lgili resim

Müzede zaman zaman sempozyum ve toplantılar yapılmaktadır.

Erzurum – Bayburt - Erzincan Kilimleri Sempozyumu

İletişim

Adres: Bayraktar Köyü
Çayırlar Mevkii
BayburtTelefon+90 458 247 34 38
+90 531 662 62 44e-mail[email protected]

Bayburt Karadeniz bölgesini Doğu Anadolu’ya bağlayan tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Gümüşhane ile Erzurum arasında konumlanan Bayburt’a ulaşım esas olarak karayolu ile sağlanıyor. Erzurum ve Trabzon havalimanları ise Türkiye’nin dört bir yanından Bayburt’a ulaşımı kolaylaştırıyor. Baksı Müzesi Erzurum havalimanına 2,5 saat, Trabzon Havalimanı’na 3,5 saat mesafede bulunuyor.

Ziyaret SaatleriSalı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar
10.00-19.00

Pazartesi
Kapalı

ÜcretlerTam: 10 TL
Öğrenci: 5 TL
Grup: 7 TL (10 kişi ve üzeri)
Salı günleri ücretsizdir.