Kendileri bizzat hatırlayanlar, nostaljiyi sevenler ve bu tatların methini büyüklerinden dinleyip heves edenler için İstanbul’un farklı semtlerinden 11 gazozcuyu derledik.

Açık hava sinemaları, Alaska frigolar ve buz gibi gazozlar… Eskiler bizzat bilir, gençlerse retro sever. Böyle olunca da gazozların modası hiç geçmez! Şişe tasarımlarındaki özgünlük, isimlerindeki çekicilik, tadındaki başka bir şeye benzemezlik derken gazoz içmek için bahane çok. Son yıllarda yerel gazozlara talepte bir artış yaşandığı da gözlemleniyor. Artık kafelerde gazoz çeşitleri için özel bir başlık açılıyor, konseptini bunun üzerine kuran kafeler bile var. Dolayısıyla bakkallar da gerek bu kafelere gerekse ayaküstü bir gazoz içeceklere satış yapabilmek adına dükkanlarında gazozlar için ayrı bir dolap tedarik etmeye başladılar. Şu an Türkiye’de 130’a yakın gazoz çeşidi üretiliyor. Zencefilli, Hindistan cevizli, damla sakızlı, kahveli, avokadolu… Çeşit bol. Hazır yaz da yüzünü göstermeye başlıyorken serinlemenin gazozlu tadını sunan mekanları gezdik.  


1

Gazoz Kapaa

Turgut Özal Millet Caddesi, Çapa

Burası Çapa’da, cadde üzerinde, isminden dekorasyonuna kadar her ayrıntısında gerçek bir gazozcu mekanı olduğunu ilan eden bir yer. Zaten gazoz çeşitleri kafenin hemen girişinde ‘memleket gazozları’ başlığıyla sizleri karşılıyor. Gazozlar sadece sıcak yaz günlerinin serinleten kurtarıcıları olmalarıyla değil aynı zamanda şişe ve etiket tasarımlarından isimleri gibi koleksiyonerleri cezbeden yanlarıyla da ilgi çekici. Hepimizin mutlaka gazoz kapağı biriktiren bir tanıdığı vardır. İsmiyle bu alışkanlığa gönderme yapan Gazoz Kapaa bulunduğu bölge itibariyle özellikle üniversite öğrencileri ve hastane çalışanlarının gözdesi. Kafede 30’dan fazla çeşitte gazoz bulmanız mümkün. Gazozlar bir çay tabağı sarı leblebiyle servis ediliyor. Kafe bunun dışında yiyecek ve tatlı seçenekleri konusunda da zengin alternatif sunuyor. Kahve zincirlerinde görmeye alışık olduğumuz kart uygulaması burada da var; her beş gazoza bir gazoz hediye. Gazoz fiyatları ise 5 TL.


2

Sevda Gazozcusu

Vefa Caddesi, 75/C Vefa

Vefa Bozacısı’nı herkes bilir, peki ya Sevda Gazozcusu’nu? Meşhur bozacının hemen karşısında konumlanan bu küçük dükkan eskiden kafeydi, şimdi ise sadece gazoz satışı yapıyor. Burayı geçen yıldan hatırlayanlar isim değişikliğini de fark etmiştir. Vefa Gazozcusu, komşusu Vefa Bozacısı’nın talebiyle adını değiştirmek durumunda kalmış. Burası kafelere toptan satış yapmasının yanında mahalle sakinlerinin ya da yolu Vefa’dan geçenlerin de gazoz alabildiği bir yer. Sevda Gazozcusu Vefa’daki mekanını satış yerine dönüştürse de kafe yatırımlarını sürdürüyor. Balat’ta Vodina Caddesi’nde açtıkları Sevda Gazozcusu’na yeni yerler eklemeyi planlıyorlar.  Damla sakızlı, Hindistan cevizli, avokadolu… Aklınıza gelebilecek her tatta gazozu burada bulmanız mümkün, çünkü Sevda Gazozcusu’nda Türkiye’de üretilen bütün çeşitler mevcut. 130’a yakın gazoz çeşidi arasından seçiminizi yapıp Vefa’nın tarihi sokaklarında güzel bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Gazoz fiyatları 3-4 TL arasında.


3

Mim Kafe

Deveoğlu Sokak, No:10, Eminönü

Mim Kafe, Eminönü’nde Tahtakale’ye yakın bir noktada üç katlı, tarihi yarımadanın doyumsuz manzarasını cömertçe sunan bir mekan. Mısır Çarşısı ve Tahtakale gibi gezmesi yorucu ama bir o kadar da sürprizli yerleri dolaştıktan sonra yorgunluğunuzu buz gibi bir gazozla atmak isterseniz burayı tercih edebilirsiniz. Burası özellikle Eminönü’nde çalışan ve gezmekten keyif alanlar için manzarası ve zengin gazoz menüsüyle favori yerler arasında geliyor. Gazoz fiyatları 4 TL. Kafenin ayrıca tatlı çeşitlerinden kahvaltıya, makarnadan hamburgere doyurucu bir yemek menüsü de mevcut.


4

Ayıbedenler Coffee&Radio

Altıntaş Sokak, No:23 Beşiktaş

Malum, Beşiktaş gençlerin sevgilisi… Her sokağında birçok onsept kafeye rastlamak mümkün. Ayıbedenler, bu seçenek zenginliği arasından gazoz menüsü ve adındaki radyo vurgusuyla sıyrılmayı başarıyor. İnternet üzerinden radyo yayını yapan kafe, müzik seçiminde de iddialı yani. Ara sokakta oluşuyla da Beşiktaş çarşının kalabalığından kaçmak isteyenleri kendisine çeken Ayıbedenler Coffee&Radio gazozların yanı sıra Yerimonuben, Ayı gibi peynirli tost, Sandviç 101 gibi eğlenceli yiyecek isimleriyle karnı acıkanları da tatmin ediyor. Fiyatlar Beşiktaş ortalamasında. Gazozlar ise 5 TL.


5

Avam Kahvesi

Çukurluçeşme Sokak, No: 4/A  Beyoğlu

Avam Kahvesi belki de canınız gazoz çektiğinde aklınıza düşen ilk isimlerden biridir. Sadece gazoz çeşitleriyle değil mekanda asılı nostaljik afişlerden, her masada olan Solo Testlere burada vakit geçirmek çok keyifli. Duvarlarda eski film afişlerinin yanı sıra dergi ve gazetelerde çıkmış nostaljik gazoz ilanlarını da görmeniz mümkün. Yerel  gazozların asıl keyfi de bu zaten. Cincibir gibi gülümseten marka isimleri ve şişe tasarımlarının özgünlüğünü, ilginin daha çok üzerlerinde olduğu geçmiş yıllarda gazetelere verdikleri ilanlarla birlikte değerlendirmek çok keyifli. Gazozun yanında çay bardağında sarı leblebi ikramı burada da mevcut. Gazoz çeşitleri 5 TL. Avam Kahvesi dönem dönem sinema ve edebiyat söyleşileri de düzenliyor. Damak tadınıza göre seçeceğiniz gazozun yanına kafenin meşhur Avam tostunu denemenizi tavsiye ederiz.


6

Gazozname

Tunusbağı Caddesi, No:39 Üsküdar

Bakkallarda ve kafelerde gördüğümüz gazozların membalarından birindeyiz. Gazozname önünde ve içinde birer masası bulunan ama daha çok satış odaklı bir dükkan. Gazozname’nin sahibi Ahmet Bey gazoz üretimi konusunda da gayet bilgili. Gazozlara olan şahsi ilgisini dedesinden miras aldığını söylerken son 3-4 yılda gazoza ilginin yeniden canlandığını belirtiyor. Söylediğine göre dört yıl öncesine kadar ülke genelinde 45 çeşit gazoz üretiliyorken şimdi bu sayı 120’yi geçmiş. Gazozname çok iyi hazırlanmış bir siteye sahip. Sitede gazoz üzerine makalelerden gazoz markalarının tarihçelerine, geçmişin gazoz kültüründen gazozlu kek tariflerine birçok yazıya erişebiliyorsunuz. Elbette kasa kasa gazoz siparişi de verebilirsiniz. Hatta iflah olmaz bir gazoz düşkünüyseniz buradan bir gazoz makinesi alıp kendi içeceğinizi yapmaya başlamanız bile mümkün.


7

Ahali Kahvesi

Nihal Sokak, 2/B Kadıköy

Kadıköy’de her plana uygun onlarca alternatif var. Bu zenginliğe paralel olarak yeme içme seçenekleri de bol. Böylesine renkli bir semtin bir de gazozcusu olmaması düşünülemezdi. Ahali Kahvesi nostaljik atmosferiyle de gazoz içilmesi en keyifli yerler arasında sayılabilir. ‘Bizden önce bir tek Avam Kahvesi vardı, sonra da biz geldik’ diyorlar. 80’e yakın gazoz çeşidine sahipler. Gazozun olmazsa olmazı sarı leblebi ikramı burada da yapılıyort. Gazoz çeşitleri yine birçok mekanda olduğu gibi 5 TL.


8

Kibrit Kutusu

Ali Suavi Sokak, No:3 Kadıköy

Ahali Kahvesi’nin çok yakında, Sanatçılar Sokağı’nın meşhurlarından Kibrit Kutusu aslında adında da atıfta bulunduğu kibrit kutusu koleksiyonuyla meşhur. Kafenin duvarlarında sergilenen çeşit çeşit kibritleri mutlaka incelemenizi tavsiye edip konumuza geçiyoruz. Burası da menüsündeki yerel gazozların yanı sıra kendi üretimi bir gazozla dikkat çekiyor: Kibrit Kutusu Gazozu orman meyvelerinden yapılıyor ve 7 TL’ye satılıyor. Diğer gazoz çeşitleri ise 5 TL. Kafenin aynı zamanda kendi üretimi olan şerbetleri de var. Uzun saatler oturup bir yandan sokağı izleyip bir yandan kitabınızı okuyabileceğiniz huzurlu bir mekan burası. Gazozları gibi yiyecekleri de yerel ve ev işi. Yoğurtlu makarnalarını ve keklerini denemenizi tavsiye ederiz.


9

Karaca Kardeşler

Bedrettin Sokak, Acıbadem

İlk bakışta burası bildiğiniz bir bakkal görümünde. Ama daha yakından baktığınızda, hatta bakmakla yetinmeyip Karaca kardeşlerden biriyle sohbet ettiğinizde aradaki farkı anlıyorsunuz. Bu mahalle arasındaki küçük bakkal dükkanında Türkiye’de üretilen tüm gazozlarını bulmak mümkün. Kardeşler gazoz sevgisinin babalarından devralmışlar, babaları da kendi babasından; yani 45 yıllık bir gelenek olarak devam ediyor burada azoz satmak. Kardeşler son zamanlarda kafelerin gazoza rağbet göstermesinden pek de hoşnut değiller. ‘Bizden 1-2 liraya aldıkları gazozları 5 liraya satıyorlar’ diye sitem ediyorlar. Yılların getirdiği tecrübeyle, yerel gazoz üreticilerin kendi şehirlerindeki pazarla yetindiklerini, İstanbul’a gelmek, büyümek gibi dertlerinin olmadıklarını da aktarıyorlar. Mahallenin gazoza ilgisinin giderek arttığını, öyle ki artık kutu ya da şişe olarak diğer gazlı içecekleri satmadıklarını belirten Karaca Kardeşler’in dükkanına yolunuzu düşürürseniz gazozunuzu yudumlarken sohbet etmenin keyfini yaşayabilirsiniz


10

Hurma Kafe

Çengeloğlu Sokak, No:6 Çengelköy

Anadolu Yakası’nın en güzel semtlerinden Çengelköy’e yolu düşenleri genelde sahil şeridinden kopormak zordur ancak sokak aralarında da çok sevimli kafeler olduğunu söyleyelim. Bunlardan biri olan  Hurma Kafe’de çeşit çeşit gazozlarla serinleyebilirsiniz. Kafenin dekorasyonunda ve çalan müziklerde nostaljik bir hava hakim, yani gazozunuzla birlikte kendinizi eski zamanlara ışınlanmış hissetmeniz için ortam müsait. Dışarıdan küçük bir kafe gibi görünüyor ancak içeriden geçilerek çıkılan oldukça hoş bir bahçesi de var. Hurma Kafe ayrıca gazozlar için özel menüler de hazırlamış. Örneğin makarna-köfte-patates-gazoz menü 22 TL. Sadece gazoz içmek isterseniz de Hindistan cevizlisinden zencefillisine tüm çeşitler 3 TL. Hurma Kafe’nin hemen yanı başında sizi bir sürpriz daha bekliyor…


11

Gazoz’luk

Çengeloğlu Sokak, Çengelköy

Hurma Kafe’yle dip dibe, önündeki küçük masası ve iki sandalyesiyle, vitrininden tabelasına göze pek hoş gelen tasarımıyla Gazoz’luk, gazoz meraklıları için bulunmaz bir nimet. Burası başta komşu Hurma Kafe olmak üzere birçok yere gazoz satışı yapan, ayrıca gazoza dair farklı obejelerin de sergilendiği bir mekan. ‘Bunca çeşit zenginliği arasından karar vermek zor, insanlar bir de gazoz kapağını açmak için uğraşmasınlar’ diye düşünülmüş olmalı ki kapıda çok orijinal bir gazoz açma makinesi bulunuyor. Tasarımları epey ilginç gazoz kasalarını incelemeyi de ihmal etmeyin.

Kaynak: zeroistanbul.com