KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE YAPILMASI GEREKENLER 

ŞİDDET, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya RUHSAL açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür. Şiddet sadece fiziksel değildir birçok türleri vardır .

FİZİKSEL ŞİDDET: Bedenin  bütünlüğüne karsı yapılan hareketler. Ve fiziksel ihtiyaçların karsılanmasını engellemek (tuvalete gitmesini ,yemek yemesini engellemek..)

PSİKOLOJİK ŞİDDET: Bu şiddet türleri içerisinde en zor tespit edilen ve kişinin suçlu, kendine güvensiz, çaresiz ve güçsüz hissetmesine neden olan şiddettir. Sık görülen ve aslında daha çok zedeleyici olandır.O kadar normalleştirilmiştir ki bazen kişi yasadığının bir şiddet durumu oldugunun dahi farkında değildir. Veya bazen yasadıklarını o kadar içselleştirir ki sanki hak ettiği bir durum olarak görür. 

Psikolojik şiddet türleri;

Lakap takılması 

Küfür edilmesi 

Sürekli sorguya çekmek 

Sürekli eleştirmek 

Arkadaslarının önünde küçük düşürülmesi

Sürekli alay edilmesi 

Ailesi ve arkadaşlarıyla görüştürülmemesi 

Çalışmasına izin verilmemesi veya parasının elinden alınması 

Çocuklarının önünde dolaylı yada direk tehdit edilmesi 

Şiddete maruz kalan kişilerde 

Benlik değeri zedeleniyor ve yaşadığı travma sonrası psikolojik rahatsızlıklara %40 daha yatkın oluyor 

Psikolojik şiddet daha fazla zarar veriyor. Toplumsal nedenlerle kadınlar şiddete erkeklere göre daha fazla maruz kalıyor. Bu da kadınların ruhsal hastalıklara karsı yatkınlıklarının daha yüksek olma sebeplerinden. 

Bireysel olarak etrafımızda şiddete maruz kaldığını gördüğümüz insanlarla sık görüşülmeli ve onların kaybolan o zedelenmiş benlik algılarının da sebep Oldugu kabullenme kısmından kurtulmaları için varolan güçlü yanlarını hatırlatabiliriz 

DEVLET NE YAPMALI 

Cezai karsılığı net olmalı 

Bir  defa uyguladı diye indirim yapılmamalı  

Şiddeti gören her kim ise (çocuk kadın hayvan erkek …) onu korumalı 

TOPLUM NE YAPMALI 

Şiddetin hoş görülmediği bir ortam oluşturulmalı 

örneğin: eşini döven bir adama arkadas cevresi de sırttını dönmeli veya güncel olay olan AHMET KURALve SILA örneğinde Sıla’nın yanında olmak artık diğer tarafla hiçkimsenin iletişim kurmamasını gerektirir. Sadece sözel olarak kınamak yeterli değildir her birey elinden geldiği ölçüde tepkisini belli etmelidir 

Şiddet sadece yoksul ve eğitimsiz ailelerde yaygındır.  Yanlış inanışının aksine aslında şiddet eğitimli ve ekonomik geliri yüksek ailelerde çok sık görülmektedir. Ve bu kesimde saklamak çok daha yaygındır.unutulmamalıdır ki şiddeti görenin değil gösterenin utanması gerekir.

En sık karşılaştığımız bir kez şiddete maruz kalan kadınların değişir diye tekrar biraraya gelmesi ve sonrasında çok daha ağır şiddete maruz kalmalarıdır. Değişecek , veya evlenince değişir veya çocuk olunca değişir bu inanışların boş olduğunu fark edilmesi gerekir. Değişim sadece kişi gercekten öfke problemi oldugunu kabullenmiş ve bunun için psikoterapi almış ise gözlenecek bir durumdur onun dışında aradan zaman geçti diye hiçkimse değişmez