YOL TARİFİ, NEREDE, HARİTA, NAVİGASYON 

Maslak-Bahçeköy yönünden gelenler için de, Kemerburgaz yönünden gelenler için de Bahçeköy-Kemerburgaz yolu üzerinde sağ tarafta tabelasıyla kendini gösteren bu tabiat parkı, Kirazlıbent Tabiat Parkı’nın karşısında bulunmaktadır. Toplu taşımayı kullanacak olanlar Bahçeköy semtine Varış için, Levent Büyükdere Caddesi üzerinden Bahçeköy yönüne giden “42 M” otobüslerine ya da Yenikapı-Hacıosman metro hattını kullanarak Hacıosman’a geldikten sonra “42 HM” otobüslerine binip son durakta inebilirler. Bahçeköy semtine ulaştıktan sonra taksi ile alana ulaşabilirler.

GENEL BİLGİLER

2011 yılında ilan edilen ve Belgrad Ormanı içerisinde yer alan dokuz adet tabiat parkından biri olan Irmak Tabiat Parkı, ismini alan içerisinden geçen dereden almaktadır. Yaklaşık 10 hektar alana sahip Tabiat Parkı, zengin bir flora ve fauna varlığına sahiptir. Hakim ağaç türü meşe ve gürgendir. Tabiat Parkı içerisinde Kırkçeşme Su Yolu’na ait çeşitli su yapıları bulunmaktadır. Büyük Bend, bunlardan biridir. Bir diğer su yapısı da Çiftehavuz’dur. Çeşitli zamanlarda yapılan onarımlarla havuz özgün yapısını büyük ölçüde kaybetmiş olsa da işlevini hala devam ettirmektedir.

GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEK FAALİYETLER

Günübirlik kullanım alanları piknik yapmaya olanak sağlar. Alanda rekreasyonel faaliyetlere yönelik kır lokantası, büfe ve çocuk oyun alanları bulunmaktadır. Orman içi patikalarda doğa yürüyüşü yapılabilir. Neşetsuyu Tabiat Parkı’nda başlayan 6 km’lik koşu ve yürüyüş parkurunun diğer girişi de Irmak Tabiat Parkı’nda bulunmaktadır.

FLORA BİLGİLERİ

Genel olarak yapraklı sık ağaçlarla çevrili alanda yer alan bitki türleri : Sapsız Meşe (Quercus petraea), Kasnak Meşesi (Quercus vulcanica), Gürgen (Carpinus betulus), Doğu Kayını (Fagus orientalis), Kızılağaç (Alnus glutinosa), Anadolu Kestanesi (Castanea sativa), Çakal Eriği (Prunus spinosa), Defne Yapraklı Kartopu (Viburnum tinus), Orman Sarmaşığı (Hedera helix), Dikenli Mersin (Ruscus aculeatus), Böğürtlen (Rubus spp.) olarak belirlenmiştir.

 FAUNA BİLGİLERİ

Belgrad Ormanı faunasının ağırlıklı olarak Yaban Domuzu, Altın Çakal, Geyik, Karaca, Tilki, Kurt, Sansar, Şahin, Atmaca, Saksağan, Karga, Ağaçkakan, Serçe, İspinoz, Saka, Yabani Tavşan, Sincap, Kaplumbağa, Kirpi, Orman Faresi türlerinden oluştuğu belirlenmiştir.

 GİRİŞ ÜCRETLERİ

Şahıs 4 tl, İndirimli 2 tl, Bisiklet 4 tl, Motosiklet 8 tl,otomobil 12 tl, minibüs 35 tl, Midibüs 60 tl, otobüs 110 tl

 TEHLİKELİ ALANLAR

Bent ve gölet kenarlarında dikkatli olunmalıdır.

 ALANDAKİ AÇIK HAVA ETKİNLİKLERİ

Günübirlik kullanım alanları mevcuttur.

Burada neler var?

 İlçe: Sarıyer

 Alanı: 10 ha

 Giriş: 00:00

 Otopark Alanı

 Çeşme

 Büfe

 Piknik Alanları

 WC

 Gölet

 Dere

 Bent

 Çocuk Oyun Alanı

 Koşu Parkuru

 Orman Yolları

 Seyir Terası

 Yürüyüş Yolu

 Kameriyeler

 Güvenlik Noktaları

 Yağmur Barınağı