HARİTA, NAVİGASYON

 ULAŞIM BİLGİLERİ

Çatalca-Saray yolu üzerinde Binkılıç Beldesi çıkışından sağa dönülerek karşınıza çıkan orman yolundan ya da Tem Otoyolu Çatalca gişelerinden Çatalca’ya, oradan Binkılıç’a ve oradan Çilingoza özel araçla seyahat edebilirsiniz. Toplu taşıma ile ulaşım için Yenibosna’dan Binkılıç Beldesi’ne otobüs ile gidip daha sonrasında taksi ile alana ulaşabilirsiniz.

Şahıs 3.50 tl, İndirimli 1.75 tl, Bisiklet 3.50 tl, Motorsiklet 7 tl, ATV 7 tl, Otomobil 11 tl, Minibüs 35 tl, Midibüs 55 tl, Otobüs 95 tl

Burada neler var?

 İlçe: Çatalca

 Alanı: 17,75 ha

 Giriş: 00:00

 Otopark Alanı

 Etkinlik Alanı

 Çeşme

 Büfe

 Piknik Alanları

 WC

 Mescit

 Kır Evi

 Çocuk Oyun Alanı

 Plaj Alanı

 Plaj Etkinlikleri

 Su Sporları

 Doğa Sporları

 Soyunma Kabini ve Duşlar

 Güvenlik Noktaları

 İdari Hizmet Binası

GENEL BİLGİLER

2011 yılında ilan edilen Çilingoz Tabiat Parkı, 17.75 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. İnce kumlu 80 metre genişliğinde bir kumsalı bulunmaktadır. Tabiat Parkının kuzeyinden Çilingoz Deresi geçmektedir. Çilingoz Deresi, koya geniş ve kumlu-alüvyal bir taban içerisinde ulaşır. Ağzın dar olması nedeniyle yatağın bu kesiminde etrafı sazlıklarla kaplı büyük bir göllenme oluşur. Çilingoz Tabiat Parkı; deniz, orman, göl ve sazlıkların iç içe geçtiği bir koydur. Planlama alanı içerisinde çeşitli flora ve fauna türleri bulunmaktadır. Alan ve çevresinin zengin fauna yapısı nedeniyle alanı kapsayan geniş bir bölge, Bakanlar Kurulu tarafından 2005 yılında Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edilmiştir. Dolayısıyla bölgede sürekli av yasağı bulunmaktadır.

GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEK FAALİYETLER

İnce kumlu kumsalda denize girilebilmekte, kuzeyde gölün olduğu bölgede balık tutulabilmekte, orman içinde doğa yürüyüşü yapılabilmektedir. Alanda çadır kurup kamp yapmak için uygun alanlar bulunmaktadır. Ziyaretçiler, Tabiat Parkı içerisindeki kır lokantası ve büfeden faydalanabilmektedir.

FLORA BİLGİLERİ

Çok çeşitli bitki türlerini barındırmakta olan alanın orman kısmında ağırlıklı olarak Kayın (Fagus orientalis), Kızılağaç (Alnus orientalis), Gürgen (Carpinus betulus) ve Türk Meşesi/Saçlı Meşe (Quercus cerris) türleri yayılış göstermektedir. Çalı olarak Ormangülü (Rhododendron ponticum), Dikenli Mersin (Ruscus aculeatus), Mersin (Myrtus communis), Defne (Laurus nobilis), Funda Çalısı (Erica arborea), Kocayemiş (Arbutus unedo), Böğürtlen (Rubus spp.), Saz bitkisi (Cortaderia selloana) türleri göze çarpmaktadır. Kumul vejetasyonunda ise Boğa Dikeni (Eryngium campestre) türleri, Havacıva bitkisi (Alkanna tinctoria), Emzik otu (Onosma tauricum) gibi bitkiler görülmektedir.

FAUNA BİLGİLERİ

Alanda çok çeşitli kuş türleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Bıldırcın, Karabatak, Çulluk, Atmaca, Puhu Kuşu, Ağaçkakan, Karatavuk, Leylek, Saksağan, Saka, Serçe gibi türlerdir. Diğer memeli hayvan türlerinden; Geyik, Karaca, Tilki, Ağaç Sansarı, Kurt, Çakal, Sincap, Kirpi, Tavşan, Köstebek, Kaplumbağa yer almaktadır. Denizde bulunan balık türlerinden; Barbunya, İstavrit, Kefal, Palamut, Vatoz; derede yaşayan balıklardan Alabalık, Sazan, Tatlısu Kefali, Yılan Balığı gibi türler bulunmaktadır.

TEHLİKELİ ALANLAR

Denize girildiğinde akıntılara dikkat edilmelidir.

Günübirlik kullanım alanları mevcuttur. Plaj ve su sporları yapılabilir.

KIR LOKANTASI

Çilingoz Cafe Restaurant