NAVİGASYON, HARİTA 

GENEL BİLGİLER

2011 yılında ilan edilen ve Belgrad Ormanı içerisinde yer alan dokuz adet tabiat parkından biri olan Ayvatbendi Tabiat Parkı, ismini III. Mustafa zamanında (1765) inşa edilen Ayvat Bendi’nden almıştır. Ayvatbendi Kağıthane Deresi’nin bir kolu olan Ayvat Deresi üzerinde inşaa edilmiştir.Yaklaşık 50 hektar alana sahip Tabiat Parkı, zengin bir flora ve fauna varlığına sahiptir. Hakim ağaç türü, meşe ve gürgendir. İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak üzere yapılan Kırkçeşme Su Yolu’nun bir bölümü alan içerisinde kalmaktadır.

GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEK FAALİYETLER

Tabiat Parkı içerisinde günübirlik kullanım alanları piknik yapmaya olanak sağlar. Alanda rekreasyonel faaliyetlere yönelik kır lokantası, büfe, çocuk oyun alanları bulunmaktadır. Alanda mevcut orman yolları ve patikalar üzerinde koşu veya yürüyüş yapılabilir, bisiklete binilebilir.

ULAŞIM BİLGİLERİ

Belgrad Ormanı’na Kemerburgaz’dan girildikten sonra Kemerburgaz-Kurtkemeri güzergahından; Bahçeköy’den girildikten sonra Kemerburgaz yolu üzerinden alana ulaşılabilir. Toplu taşımayı kullanacak olanlar Bahçeköy semtine varış için, Levent Büyükdere Caddesi üzerinden Bahçeköy yönüne giden “42 M” otobüslerine ya da Yenikapı-Hacıosman metro hattını kullanarak Hacıosman’a geldikten sonra “42 HM” otobüslerine binip son durakta inebilirler. Bahçeköy semtine ulaştıktan sonra taksi ile alana ulaşabilirler.

FLORA BİLGİLERİ

Alanın florasını ağırlıklı olarak orta yaşlı meşe türleri oluşturmaktadır. Bitki türleri yoğun olarak Kasnak Meşesi (Quercus vulcanica), Sapsız Meşe (Quercus petraea), Saçlı Meşe (Quercus cerris), Çakal Eriği (Prunus spinosa), Doğu Kayını (Fagus orientalis), Anadolu Kestanesi (Castanea sativa), Gürgen (Carpinus betulus), Kızılağaç (Alnus glutinosa), Funda Çalısı (Erica arborea), Dikenli Mersin (Ruscus aculeatus), Böğürtlen (Rubus spp.), Orman Sarmaşığı (Hedera helix), Anadolu Saparnası (Smilax excelsa), Kedi Nanesi (Nepeta cataria), Mor Çiçekli Obrizya (Aubrieata cultorum) türlerinden oluşmaktadır.

 FAUNA BİLGİLERİ

Tabiat Parkı hayvan çeşitliliğiyle dikkat çekmektedir. Alandaki fauna ağırlıklı olarak Yaban Domuzu, Altın Çakal, Geyik, Karaca, Tilki, Kurt, Sansar, Şahin, Atmaca, Saksağan, Karga, Ağaçkakan, Serçe, İspinoz, Saka, Yabani Tavşan, Sincap türlerinden oluşmaktadır.

 GİRİŞ ÜCRETLERİ

Şahıs 4 tl, İndirimli 2 tl, bisiklet 4 tl, motorsiklet 8 tl, otomobil 12 tl, Minibüs 35 tl, midibüs 60 tl, Otobüs 110 tl

 TEHLİKELİ ALANLAR

Gölet kenarında tehlikeli alanlar bulunmaktadır.

KIR LOKANTASI

Esbaş Tel : 0 212 360 36 09 Web : www.esbas.gen.tr

Burada neler var?

 İlçe: Eyüp

 Alanı: 50 ha

 Giriş: 00:00

 Otopark Alanı

 Etkinlik Alanı

 Çeşme

 Büfe

 Piknik Alanları

 WC

 Tarihi Yapı

 Gölet

 Dere

 Bent

 Su Kemeri

 Çocuk Oyun Alanı

 Kameriyeler

 Güvenlik Noktaları

 Yağmur Barınağı