HARİTA NAVİGASYON

GENEL BİLGİLER

2011 yılında ilan edilen ve Belgrad Ormanı içerisinde yer alan dokuz adet tabiat parkından biri olan Bentler Tabiat Parkı, ismini alanın kuzeyinde yer alan Valide Sultan Bendi ve II. Mahmud Bendi’nden almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan ve Taksim Suyu Bentleri adıyla anılan Valide Sultan Bendi, 1796; Sultan II. Mahmud Bendi (Yeni Bend) ise 1839 yılında inşaa edilmiştir. Tabiat Parkı içerisinde Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma Iskara Bendi ve tarihi çeşmeler de bulunmaktadır. Yaklaşık 16 hektar alana sahip Tabiat Parkı, zengin bir flora ve fauna varlığına sahiptir. Hakim ağaç türü, meşe ve gürgendir. Valide Sultan Bendi bitişiğinde anıt ağaç olarak tescil edilen 269 yaşında Çınar (Platanus orientalis) mevcuttur. Belgrad Ormanı ana giriş kapısı ve Kurtkemeri Giriş kapısı olmak üzere 2 noktadan giriş sağlanmaktadır.

 GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEK FAALİYETLER

Tabiat Parkı içerisinde günübirlik kullanım alanları piknik yapmaya olanak sağlar. Alanda rekreasyonel faaliyetlere yönelik büfe ve çocuk oyun alanları bulunmaktadır. Orman içi patikalarda doğa yürüyüşü yapılabilir.

 ULAŞIM BİLGİLERİ

Tabiat Parkına Bahçeköy tarafındaki Belgrad Ormanı ana giriş kapısından girildikten sonra sağa dönülüp kolayca ulaşılabilir. Toplu taşımayı kullanacak olanlar Bahçeköy semtine Varış için, Levent Büyükdere Caddesi üzerinden Bahçeköy yönüne giden “42 M” otobüslerine ya da Yenikapı-Hacıosman metro hattını kullanarak Hacıosman’a geldikten sonra “42 HM” otobüslerine binip son durakta inerek Bahçeköy semtine ulaştıktan sonra taksi ile Alana ulaşabilirler.

 FLORA BİLGİLERİ

Alan çok çeşitli bitki türlerini barındırmaktadır. Genel olarak orta yaşlı ve yaşlı yapraklı ağaçlardan, ağaççık ve çalılardan oluşan bir floraya sahiptir. Alanda iğne yapraklılardan Kızılçam (Pinus brutia); yapraklı ağaçlardan Doğu Çınarı (Platanus orientalis), Gümüşi Ihlamur (Tilia argentea), Gürgen (Carpinus betulus), Doğu Kayını (Fagus orientalis), Kasnak Meşesi (Quercus vulcanica), Saçlı Meşe (Quercus cerris), Mazı Meşesi (Quercus infectoria), Dişbudak (Fraxinus excelsior), Anadolu Kestanesi (Castanea sativa), Kızılağaç (Alnus orientalis), Çakal Eriği (Prunus spinosa), Muşmula/Döngel (Mespilus germanica), Türk Fındığı (Corylus colurna); ağaççık ve çalılardan Böğürtlen (Rubus spp.), Dikenli Mersin (Ruscus aculeatus), Orman Asması (Clematis spp.) türleri bulunmaktadır.

 FAUNA BİLGİLERİ

Alandaki başlıca hayvan türlerini de Yaban Domuzu, Tilki , Geyik, Karaca, Atmaca, Tavşan, Kaplumbağa, Sincap ile Serçe, İspinoz, Saksağan gibi çok çeşitli kuş türleri oluşturmaktadır.

 GİRİŞ ÜCRETLERİ

Şahıs 4 tl, İndirimli 2 tl, Bisiklet 4 tl, Motosiklet 8 tl,otomobil 12 tl, minibüs 35 tl, Midibüs 60 tl, otobüs 110 tl

 TEHLİKELİ ALANLAR

Gölet

 ALANDAKİ AÇIK HAVA ETKİNLİKLERİ

Günübirlik kullanım alanları mevcuttur.

Burada neler var?

 İlçe: Sarıyer

 Alanı: 16,3 ha

 Giriş: 00:00

 Otopark Alanı

 Etkinlik Alanı

 Çeşme

 Büfe

 Piknik Alanları

 WC

 Tarihi Yapı

 Gölet

 Dere

 Bent

 Çocuk Oyun Alanı

 Orman Yolları

 Yürüyüş Yolu

 Konferans Salonu

 Kameriyeler

 Güvenlik Noktaları

 Anıt Ağaç Noktaları

 Yağmur Barınağı

 İdari Hizmet Binası