İBB Meclisi’nde yapılan plan tadilatıyla Haliç kenarındaki 10 bin metrekarelik alanda kat sınırı 4’ten 10’a çıkarıldı. Habertürk’ün dün duyurduğu plan değişikliği haberi ses getirdi. CHP ve MHP grupları itiraz etti. Şehir planlamacıları hem yoğunluk hem de kent silueti açısından doğru olmadığını dile getirdi

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, dün Şişhane’deki il başkanlığı binasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tartışma yaratan 'İstanbul’a ihanet ettik' açıklamasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Gazete Habertürk'ten Leyla Ünal'ın haberine göre; İstanbul’da yapılan 121 gökdelenin 117’sinin AK Parti iktidarı döneminde yapıldığını ifade eden Canpolat, “Bu gökdelenlerin 117’sinin bu dönemde yapılmasına rağmen bunun sorumluluğunu CHP olarak gösteriyorlar. Bu kenti yönetenlere soruyoruz; İstanbul’daki 496 deprem toplanma alanına ne oldu? 450 tanesini imara açtılar. Son referandum gösterdi ki İstanbul halkı bunların İstanbul’u yönetemeyeceğini gördü. İstanbul’da oy kullanan yaklaşık 5 milyon kişi bunlara ‘Hayır’ dedi” ifadesini kullandı.

CHP İBB Meclis ve İmar Komisyonu Üyesi Sedat Özkan da Haliç kıyısında 4 olan kat izninin 10’a çıkarıldığı iddiasıyla ilgili olarak, “CHP ve MHP’li üyeler ret oyu verdi. Bunun dava sürecini, itiraz sürecini başlattık. Bu yanlıştan dönmeleri gerektiğini düşünüyoruz’’ dedi.

"KENT SİLUETİNİ BOZAR, ONAYLANMAMALI"

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, tartışmalara neden olan İstanbul’daki imar değişiklikleriyle ilgili şunları söyledi:

“İBB’de her ay yüzlerce benzeri plan değişikliği oluyor. Özellikle imar yoğunluğunu artırmak üzere. Bu imar yoğunlukları sadece bu bölgede değil, İstanbul’un geneline baktığınızda İstanbul’un siluetini olumsuz etkileyecek sonuçlara neden oldu. Bunlardan bir tanesi 16/9. Fakat yeni bir 16/9’a izin verilmeyeceği yönünde bir siyasi irade ortaya konulmuşken bunların yenileri de ardı ardına geliyor. Ders çıkarmıyoruz. Esas can alıcı noktası da burası. 16/9 gibi siyasetin de karşı çıktığı projeler örnek gösterilerek bunlara izin verilmeyeceği söylendi ama görüyoruz ki yine İBB, benzer projelere izin veriyor. Mutabık olmak lazım, İstanbul’un kent siluetine ilişkin gerçekten büyükşehir belediyesine önemli görevler düşüyor. Hem yoğunluk açısından hem de kent silueti açısından onaylamaması lazım

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA

Bir gazetede “Haliç’in 16/9’u” başlığı ile "Haliç kenarında 10.000 m2’lik alanda kat sınırı 4’den 10’a çıkarıldı” şeklinde bir haber yayınlanmıştır.


Bu haber nedeniyle aşağıdaki hususları kamuoyunun bilgisine sunmak isteriz:
 

Adı geçen yer İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki İstanbul İmar İnşaat A.Ş.’ne aittir.

Söz konusu parsel “T3 Ticaret + Konut” alanında kalmaktadır. Burası için planlanan proje çevre yapılaşma şartlarına uyumlu olup, yoğunluğu azaltmak için anayol tarafı olan Silahtarağa Caddesi’nde çekme mesafesi 15 metre olarak belirlenmiş ve parselin içinde 1220 metrekare’lik yeşil alan oluşturulmuştur. Bu nedenle de proje geliştirilmesi sırasında mimari esnekliğinin sağlanabilmesi için toplam inşaat alanı değişmemek şartıyla, gerekli kurum görüşleri de alınarak “En çok 10 kattır” şeklinde düzenleme yapılmıştır.

Bununla birlikte, bu değişiklik mutlaka 10 kat yapılacak anlamına gelmemektedir. Çünkü, Plan notunda da belirtildiği üzere; uygulama aşamasında ilgili kurum ve kuruluş görüşleri alınacak ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanacak mimari projeye göre uygulama yapılacaktır. Bahsi geçen yerde yüksekliğin Zemin+5’den yüksek olmasına müsaade edilmeyecektir. Hazırlanacak projenin de ‘zemin + 5’ olması düşünülmektedir. İddia edilenin aksine ortada ne 10 katlı bir proje ne de bir inşaat ruhsatı vardır.
 

Şirket tarafından düşünülen projenin taslak görseli ilişikte sunulmaktadır.
 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.