İstanbul ve 8 ayrı ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda fishing ‘olta’ yöntemiyle ünlülerin sosyal medya hesaplarını ele geçirerek şantaj ve tehditle para isteyen 31 hacker gözaltına alındı. Zanlıların, aralarında ünlü sanatçı Tamer Karadağ, Gamze Özçelik, Berk Oktay ve Seda Akgül’ün de bulunduğu 28 kişin sosyal medya hesaplarını ele geçirdikleri belirlendi.

İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, çoğu ünlü isimlerden oluşan kişilerin ‘sosyal medya hesaplarının çalınarak tehdit edildikleri’ şikayeti üzerine çalışma başlattı. 

GENÇ HACKERLAR GURUBU ÇIKTI

Yürütülen soruşturmada sosyal medya hesaplarını ele geçiren hacker çetesinin 2’si hariç 29’unun sabıkasız ve 18-25 yaş gurubundan olması polisin dikkatini çekti. Yaklaşık 4 aylık bir teknik takibin ardından operasyon için harekete geçildi.

8 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON DÜZENLENDİ

İstanbul başta olmak üzere 8 ayrı ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Sabahın 05.00’inde başlayan operasyonlar sırasında bazı hackerların hacklemeye devam ettiği belirlendi. Operasyonlarda 6’sı kız 31 hacker gözaltına alındı. 

ÜNLÜLERİ OLTAYA GETİRMİŞLER

Hacker çetesinin, takipçisi çok olan ünlü kişilerin sosyal medya hesaplarına gönderdikleri fishing ‘olta’ mesajlarla onları tuzaklarına düşürdüğü belirlendi. “mavi tık” başvurunuz onaylandı veya ‘hesabınızda şüpheli hareket gözlendi’ şeklinde fishing mesajlar atan çete üyeleri, kendilerine kanarak mesajları tıklayan kişilerin kullanıcı ad ve şifreleri kolayca ele geçirdikleri tespit edildi.

MAHREM FOTOĞRAF VE MESAJLARLA ŞANTAJ YAPMIŞLAR

Çete üyelerinin ünlülerin mail, sosyal medya ve cep telefonu numaralarını ele geçirdikten sonra iCloud hesaplarına da girdikleri, buralarda mahrem mesaj ve fotoğraflar var ise, ünlü isimleri arayarak, ‘bin ile 5 bin TL arasında para istedikleri aksi halde mesaj ve fotoğrafları sosyal medyadan paylaşacakları tehdidinde bulundukları tespit edildi. 

ÜNLÜ KURBANLA

Ünlü sanatçı Tamer Karadağlı, Gamze Özçelik, Berk Oktay ve Seda Akgül'ün de aralarında bulunduğu 28 kişinin çetenin mağduru olduğu öğrenildi.

ÜNLÜ SUNUCU SANTAJI BÖYLE DUYURMUŞTU

Ünlü sunucu Seda Akgül, instagram hesabını çalarak kendisinden şantajla para isteyen hackerın mesajını twitter hesabından yayınlamıştı.

BİRÇOK ÜNLÜ İSİM PARA KAPTIRMIŞ

Çete üyelerinin şantaj ve tehditlerine boyun eğen birçok ünlü ismin para kaptırdığı belirlendi. Çete üyelerinin çaldıkları hesap bilgilerini başka çete üyelerine devrettiği onların da aynı kişileri tehdit ederek para aldıkları da tespit edildi. 

BTK’DAN KONTROL EDİLEBİLİR

Siber polisi, sosyal medya ve mail yoluyla gelen mesajların altında bulunan mesaj kodunu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan teyit edilmesi gerektiğini söyledi. 

FİSHİNG NEDİR

Fishing, mail, sosyal medya hesapları ve bazı kurumlara ait hesapların görsel olarak bire bir aynısı yapılıyor. Kullanıcılar görsel olarak inandıkları bu hesaplara, kullanıcı adı ve şifresini yazıyor. O andan itibarende kullanıcı adı ve şifre çete üyelerinin eline geçiyor. Bu yönteme ‘fishing” olta yöntemi deniliyor. Özellikle sanal banka dolandırıcılığında oldukça sık kullanılıyor.