Irak güvenlik güçleri, Kerkük'teki askeri üs ve petrol kuyularını almak üzere operasyon başlattı. Irak hükümet güçleri Kerkük'teki Halid askeri kampını ele geçirdi.

Irak kuvvetleri, Kerkük'teki Baba Kakkar ve Bai Hassan petrol sahalarına ulaştı.

Irak devlet televizyonu, Irak birliklerinin Kerkük'te çok geniş bir alanı ele geçirdiğini iddia etti. Irak güvenlik güçleri tarafından şu ana kadar ele geçirilen bölgeler olarak Halid askeri kampı, Kerkük Doğalgaz Çevrim Santrali, Shorija, Kerkük sanayi bölgesi ve Sari Tappah gösteriliyor. Irak güvenlik güçlerinin Kuzey Petrol Şirketi'ni kuşattığı da gelen bilgiler arasında.

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Kerkük'ün peşmergeden geri alınması için askeri operasyonun başladığını açıkladı. Öte yandan Başbakan Haydar el-İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'teki tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi.

Irak devlet televizyonunun haberine göre terörle mücadele gücü, 9. Tugay ve federal polisin, Kerkük'te çatışma yaşanmadan geniş bölümde kontrolü sağladı. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, "Ortak Operasyonlar Komutanlığı altında bulunan Haşdi Şabi de, silahlı kuvvetlere Kerkük dışında destek sunuyor." açıklaması yaptı.

Irak devlet televizyonundan yapılan yayında İbadi'nin, "Silahlarımızı halkımıza karşı kullanmayacağız" açıklamalarına yer veriliyor.

Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük'e ilerlediğine dair henüz bir bilgi gelmiş değil. Buna karşılık IKBY Güvenlik Konseyi, Kerkük'e ilerleyen Irak güçlerine Haşdi Şabi'nin de eşlik ettiğini açıkladı.

Peşmerge güçlerinin, Kerkük'te Irak birlikleri ile yaşanması beklenen çatışmalar için Kerkük merkezine peşmerge sevkıyatı yapmaya devam ettiği bilgileri geliyor.

Rudaw'a konuşan Haşdi Şabi komutanlarından Kerim Nuri, "Irak güçlerine karşı koyan herkes DEAŞ'lı gibi değerlendirilecek" açıklaması yaptı. 

Mesud Barzani'nin danışmanı Hemin Havrami, Tuzhurmatu'da çatışmaların başladığını duyurdu. Havrami ayrıca, Barzani'nin peşmerge güçlerine hiçbir savaşa ön ayak olmamaları fakat bir saldırı durumunda ellerindeki tüm güçleri karşı koymak için kullanmaları talimatı verdiğini de bildirdi.

Öte yandan Kerkük'ün güneyinden çatışma ve patlama sesleri geldiği iddia edilse de bu bilgi henüz güvenilir kaynaklarca teyit edilmiş değil. Peşmerge ile Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi arasında bir çatışma bilgisi gelmedi.

Rudaw, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Kerkük üzerinde uçuş yaptığını iddia etti

Tuzhurmatu'da Irak güçlerinin peşmerge mevzilerini ağır silahlarla bombaladığı bilgileri geliyor. Hawrami ise ilerlemeye çalışan Haşdi Şabi güçlerinin iki defa püskürtüldüğünü iddia etti. Barzani'nin danışmanı Hawrami, Tuzhurmatu'da Haşdi Şabi'ye ait 4 zırhlı aracın peşmerge güçlerince imha edildiği iddiasında bulundu.

Irak ordusu, Kerkük sanayi bölgesindeki ilk köprüyü ele geçirdikleri iddiasında bulundu.

Pentagon’dan Kerkük açıklaması:“Tüm taraflara gerginliği artıracak adımlardan uzak durmaları çağrısı yapıyoruz. Şiddete karşıyız. Odağımız DAEŞ olmalı”

IKBY KAYNAKLARI: PEŞMERGE GÜÇLERİ, 3 BİN SİLAHLI GÜÇLE IRAK BİRLİKLERİNE KARŞI KOYMA HAZIRLIĞINDA

IKBY kaynaklarından gelen bilgiler, peşmerge güçlerinin Kerkük merkezinde 3 bin silahlı güçle Irak birliklerine karşı koymaya hazırlandığı yönünde



KERKÜK VALİSİ'NDEN 'KARŞI KOYMA' ÇAĞRISI

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, peşmergenin Irak güçlerine Kerkük'ü terk etmeyeceğini söyleyerek yerel unsurları karşı koymaya çağırdı.

Peşmerge güçlerinin ve silahlanan bazı yerel güçlerin Kerkük merkezinde Irak güçlerinin gelişi için hazırlandığı belirtiliyor.

Irak güçleri, peşmergeler tarafından işgal edilen kontrol alanlarını yeniden kazanmak için Nineveh Ovaları'nda ilerliyor.

Irak medyasından gelen bilgilere göre Irak güvenlik güçleri Kerkük Üniversitesi'ne doğru ilerliyor.

K1 ASKERİ ÜSSÜ

Irak güvenlik güçlerinin öncelikli hedeflerinden biri olan K1 askeri üssü konusunda ise karışık bilgiler geliyor. Bölgeden gelen bazı bilgiler üssün Irak güvenlik güçlerinin kontrolüne geçtiği yönünde, öte yandan peşmerge güçleri ise K1 üssünün kendilerinde olduğunu söylüyor.

PEŞMERGEYE AİT BÜYÜK BİR MÜHİMMAT DEPOSU ELE GEÇİRİLDİ

Irak birliklerinin Kerkük'ün güneyinde yer alan Dibs bölgesinde peşmergeye ait oldukça büyük bir mühimmat deposu ele geçirdiği belirtiliyor.

'IRAK ORDUSU, KERKÜK'ÜN KENAR MAHALLELERİNE ULAŞTI' İDDİASI

Irak ordusuna bağlı birliklerin Kerkük'ün kenar mahallelerine ulaştığı iddia ediliyor. Fakat bu bilgi henüz güvenilir kaynaklardan doğrulanmış değil.

Kerkük'teki durumu değerlendiren tüm uluslararası medyada dikkat çekilen detay: Hem peşmerge güçlerinin hem de Irak birliklerinin ABD silahlarıyla donatılmış olması.