NİHAT ULUDAĞ İSTANBUL

2017 yılında 17 bin kişinin sahte “Diyanet Umre Kartı” ile umreye gittiği ortaya çıktı. Yapılan bu sahtecilik ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın en az 3 milyon TL gelirden olurken 170 bin TL'de vergi kaçağı yaşandığı öğrenildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre, 2017 yılı umre döneminde 325 bin kişi “Diyanet Umre Kartı” alarak umreye gitti. Ancak Suudi Arabistan Haç Bakanlığı'nın resmi kayıtlarına göre ise 2017 yılı umre döneminde Türkiye'den umre için gien kişi sayısı 342 bin kişi olarak tespit edildi.

17 BİN KİŞİ SAHTE KARTLA UMREYE GİTTİ

Haç Umre Seyahat Acentaları Derneği Başkanı Mehmet Uzuner, “2017 yılı umre döneminde 17 bin kişi 'Diyanet Umre Kartı' almadan sahte kartlarla umreye gitti. Diyanete ödenmesi gereken 3 milyon TL ödenmedi” dedi.

Uzuner, “Diyanet İşleri Genel Müdürlüğü ile Suudi Arabistan Haç Bakanlığı'nın 2017 umre döneminde umreye giden kişilerin sayıları örtüşmedi. Aynı dönemler için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkiye'den giden umreci sayısı 325 bin kişi görülürken, aynı dönemler için Suudi Arabistan Haç Bakanlığı'nın sayısı ise 342 bin kişi olduğu bilgisi yeraldı.” dedi.

VATANDAŞLARIMIZ MAĞDUR OLABİLİR

Mehmet Uzuner, “Kısa bir süre sonra başlayacak olan, 2017 – 2018 Umre sezonunda, vatandaşlarımızın mağdur olmaması için hem vatandaşlarımızı hem de yetkilileri kaçak umre turları ve sahte umre kimlik kartlarına karşı tekrar uyarmak istiyoruz. Şu kesinlikle bilinmelidir ki, kayıt ve organizasyon acentası olan yaklaşık 800 acentamızın içerisinde bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olan bu firmalar, maalesef, eksik hizmetten sağladıkları fiyat farkı ile çok sayıda vatandaşımızı kandırabilmektedir.”dedi.

DİYANET UMRE KARTI ZORUNLULUĞU

Uzuner, “Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü mevzuatı, Başkanlığın ve Acentanın yükümlülükleri konularının anlatıldığı bölümlerde, umre kimlik kartının zorunlu olduğunu görüyoruz. Yine Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu kararlarında da, umre kimlik kartı alma zorunluluğu belirtilmektedir.” dedi.

DİYANET UMRE KARTI OLMAZSA NE OLUR?

Mehmet Uzuner, “Umre kimlik kartı olmayan veya sahte kart ile seyahat eden vatandaşlarımıza satılan turlar kaçak olarak düzenlenmiştir. Bu turlardaki vatandaşlarımız kaza geçirmeleri veya hastalanmaları durumunda sigortaları da olmadığı için mağdur olurlar. Sağlık masrafları karşılanmaz. Vatandaşlarımızın vefatları söz konusu olduğunda, aileleri her hangi bir tazminat alamaz ve geride kalan aile bireylerinin mağduriyeti söz konusu olur. Resmi sistemlerde gözükmedikleri için, Mekke ve Medine’de kurulan hastanelerden hizmet alamazlar. Yolculara verilen hizmetlerden, yemek, konaklama ve intikal konularında denetlenmeleri söz konusu olamayacağı için mağduriyetler yaşanır. Yolcular ile alakalı teminat verilmediği için, maddi kayıpları karşılanamaz. Devletimizin de, vergi kaybı söz konusu olur.”dedi.

SAHTE KARTLARI HOLOGRAMDAN TESPİT EDİLEBİLİR

Uzuner, “HURSAD (Haç Umre Seyahat Acentaları Derneği) olarak, usulsüz organizasyon yapan birkaç kişinin hatasından dolayı tüm acentalarımızın zan altında kalmaması ve mağduriyetler yaşanmaması için vatandaşlarımıza hatırlatıyoruz. Kesinlikle umre kimlik belgelerinizi isteyiniz. Bu kimliklerin üzerindeki Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait hologramı kontrol etmelisiniz. Acentanız ile umre sözleşmesi imzalamalısınız.” dedi.