Fatih Belediyesi ve KUMDER tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Tarihi Yarımada Festivali’nin bu yıl 14’üncüsü başladı. Festivalin ilk gününde 17 bin kişilik balık vatandaşlara ikram edilirken, vatandaşlar balık ekmek alabilmek için metrelerce kuyruk oluşturdu.

Her sene balık sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçılığın gelişimine katkı sağlamak ve tüketimini arttırmak amacıyla Fatih Belediyesi ve KUMDER (Kumkapı Turistik Restoranları ve Esnafları Dayanışma Derneği)’nin işbirliğiyle bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Tarihi Yarımada Festivali başladı. Kumkapı Meydanı’nda düzenlenen festivale İstanbul Valisi Vasip Şahin, Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, KUMDER üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Festivalde, İstanbul'un kurtuluşunun 95’inci yıl dönümü de kutlanırken, Batman’da şehit edilen 8 asker için baş sağlığı dilendi ve bazı programlar iptal edildi. Sonrasında festivalde emeği geçenlere plâket takdim edildi.

Vali Şahin ve Başkan Suver balık tezgâhının başında

Ardından balıkların pişirildiği mangalların başına geçen Vali Vasip Şahin ve Başkan Hasan Suver, balık ekmek alabilmek için dakikalar öncesinden metrelerce kuyruk oluşturan vatandaşlara balık ikramında bulundu. Festivalde bazı vatandaşlar uzun kuyruklar sonucu aldığı balık için tekrar sıraya girdi. Uskumru, palamut, çupra, levrek, istavrit ve hamsi tava gibi 17 bin kişilik deniz ürününün ikram edildiği festivale vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

“Denizden hak ettiğimiz ölçüde istifade edemiyoruz”

Festivalin balık tüketimi ve balıkçıların desteklenmesi noktasında İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Fatih Belediyesi’ni tebrik ediyorum burada tabi önemli olan balık bilincinin oluşturulması. Balık hem gençlerimizin hem çocuklarımızın yetişme çağında çok önemli bir besin. Olabildiğince doğal olan bir besin. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşadığımızı hep iddia ediyoruz ama denizden hak ettiğimiz ölçüde istifade edemiyoruz, etmiyoruz” dedi.

“İlgi, alaka fevkalade, bu sene balık da bol”

Vatandaşların deniz ürünlerine ilgisinin memnuniyet verici olduğunu belirten Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, “Gördüğünüz gibi ilgi, alaka fevkalade, bu sene balık da bol, malum balık aynı zamanda bir kültür. İstanbul, denizlerin ve kıtaların birleştiği yerde kurulmuş bir şehir. Hem balıkçı esnafımızı destekleyelim hem vatandaşlarımızın balık tüketimini arttıralım diye en doğal gıdamız olan balığı tüketmeyi ve kültürünü yaygınlaştırmayı istiyoruz” dedi.

Festival boyunca 8 bin kişilik uskumru, 4 bin kişilik palamut, 2 bin 500 tane istavrit tava, 2 bin 500 porsiyon hamsi tava, 2 bin 500 kişilik çupra ve levrek vatandaşlara ikram edilecek. Festivalin ikinci ve son günüde ise Galata Köprüsü’nde, ödüllü oltayla balık tutma yarışması düzenlenecek. Toplamda 20 bine yakın deniz ürününün vatandaşlara ikram edileceği festivalde sabah erken saatlerde oltalarını Galata Köprüsü üzerinden sallayan vatandaşlar arasından ağırlığı en fazla balıkları tutan yarışmacılara da ödülleri düzenlenecek törenle verilecek.