Sirkeci Garı, 17-26 Kasım tarihleri arasında antika festivaline ev sahipliği yapacak. Festivalde antika denildiğinde akla ilk gelen yerlerden Teos Antik; körüklü fotoğraf makinesi, daktilo, plaklar, gramofon, bakır obje gibi eserleri antikaseverlerin beğenisine sunacak. 


 

ANTİKA ESERLER SİRKECİ GARI’NDAKİ FESTİVALDE GÖRÜCÜYE ÇIKACAK

Tarihi Sirkeci Garı, 17-26 Kasım tarihleri arasında antikacıların festivaline ev sahipliği yapacak. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen antikacıların stant açarak katılım göstereceği festivalde, antika denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Teos Antik; körüklü fotoğraf makinesi, daktilo, eski plaklar, gramofon, bakır objeler başta olmak üzere çeşitli değerli eserleri antikaseverlerin beğenisine sunacak.

Ülkemizde gösterimdeki Doğu Ekspresinde Cinayet filminin ilk durağı olan ve film ile tüm dünyanın gündeminde olan tarihi Sirkeci Garı’nda bu kez, 17-26 Kasım tarihleri arasında Antika Festivali ile geçmişe yolculuk yapılacak. 200’ün üzerinde standın yer alacağı festivalde, antikanın kokusu ve ruhu ziyaretçilerle buluşturulacak. Festivalde, antika denildiğinde akla ilk gelen isimlerden olan Teos Antik, batının bitip doğunun başladığı yer olması nedeniyle Avrupa ile Asya arasında bir köprü görevi üstlenen Sirkeci Garı’nda birbirinden değerli parçaları antika tutkunlarının beğenisine sunacak. Plaklardan bakır objelere, sahaflık kitaplardan telefonlara kadar sayısız antika eserin sergilendiği festival, 9 gün boyunca devam edecek.

Geçmiş ile Gelecek Sirkeci Garı’nda Buluşacak

Geçmişin izlerini genç kuşakla buluşturmanın önemine dikkat çeken Teos Antik’in kurucusu iş adamı Mehmet Teoman Ünligil, “Geçmiş nesillerden kalan hatıraları yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak oldukça önemli. Antika, vefa duygusunun en anlamlı yansıması. Eski eşyalara dokunduğunuzda o günlere gitmek, o duyguları yaşamak tarifsiz bir haz veriyor. İstanbul’un tarihi dolaysıyla da nostaljik mekanlarından biri olan Sirkeci Garı’nda 9 gün boyunca antika tutkunları ile bir araya geleceğiz” ifadelerini kullandı.

TEOS ANTİK HAKKINDA

Finans danışmanı Mehmet Teoman Ünligil tarafından kurulan Teos Antik, 2012 yılında Edirne’nin eski kapalı çarşılarından olan Bedesten’de kapılarını antikaseverlere açtı. Tarihi Bedesten Çarşı’daki 3 dükkânda, yaklaşık 3 sene boyunca Edirne Valisi ve bürokratların katılımıyla çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri düzenlendi.

Edirne’deki ilk antika müzayedesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile 2015-2016 yıllarında, Teos Antik’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Osmanlı İmparatorluğu’na 88 yıl başkentlik yapan Edirne’de gerçekleşen müzayedeye, çevre illerden de antikaseverler katılım gösterdi. Edirne’de birçok ilke imza atarak, Balat ve Çukurcuma arasında köprü oluşturmayı hedefleyen Teos Antik, İstanbul’un kültür mozaiği Balat’a yeni bir mozaik ekleyerek, 2016 yılında İstanbul’a taşındı.

130 yıllık gaz lambasıyla yola çıkarak, sanat meraklılarına gerçek antika kültürünü ve bilincini aşılamayı amaçlayan Teos Antik’te, 18 ve 19’uncu yüzyıl Avrupa’sının, Osmanlı'nın ve Sovyet Rusya'nın izlerini taşıyan eserleri barındıran büyük çaplı mezatlar düzenlenmektedir. Obje mezatlarının yanı sıra, Balat’ın renklerine müzik de katmaya başlayan Teos Antik, her ay plak mezatları gerçekleştirmektedir. Vefa duygusundan hareketle kurulan Teos Antik’te, eğitmenler eşliğinde, hafta sonları kavanoz boyama, takı tasarımı, deri dokuma alanlarında workshoplar da düzenlenmektedir.