16

Kas2018

Cum20:00

Zorlu Performans Sanatları Merkezi-Çeşitli Mekanlar,İstanbul

Çok sesli festival ‘MIX’ bu yıl da, Zorlu PSM’yi dans pistine çeviriyor.

MIX Festival, 16-17 Kasım’da gerçekleşeceği 3. senesinde  farklı müzik türlerinin en sevilen isimlerini Zorlu PSM çatısında buluşturuyor. Zorlu PSM’nin iki gün boyunca aralıksız olarak dans pistine dönüşeceği festival, yine performansların yanı sıra gerçekleşecek yan etkinliklerle katılımcılara her yönüyle dopdolu bir festival sunuyor.Paris’in hip-hop ve old-school disco kulüplerinden Le Baron’un dikkat çeken ikilisi Polo & Pan, yeteneği kendisini aşan Norveç'li müzisyen Aurora, Türkiye’de gerçekleşmiş birçok festivalde setleriyle katılımcıları dans pistinde soluksuz bırakan Mabbas, multi enstrümantalist kimliğini büyülü bir sesle dinleyicilere sunan Sophie Hunger, Glasgow çıkışlı eğlenceli post punk grubu Undo,techno’nun Fransa’daki dinamik temsilcileri Losless, R&B ve elektronik harmanı müziklerini Londra’dan dünyaya taşıyan Tender, elektronik müzik prodüktörü Emancipator’ın canlı performanslarıyla sahnede olduğu grubu Emancipator Ensemble, 70’lerin Türkçe şarkılarına getirdikleri sıra dışı yorumla eşsiz disco ritmler yaratan Hey! Douglas, ünü dünyaya yayılmış Türkiye’nin en başarılı psychedelic müzik gruplarından BaBa Zula, Türkçe funk ve psychedelic şarkıları dans pistine uyarlayan oluşum Turkish Edits, deep tech ve etnik elektronik müziğin birlikteliğini dansla sunan Monality, mix’leriyle ünü ülke sınırlarını aşan Barış K, iki gün boyunca doyumsuz bir müzik maratonu yaşatmaya hazırlanan MIX Festival’in ilk isimleri arasında...

Aurora
İsmiyle ve doğasıyla büyülü Aurora, Norveç’in bugüne kadar yetiştirdiği en yetenekli sanatçılardan biri. Yeteneği kendisini aşan müzisyen, 2016’da çıkış yaptığı “All My Demons Greeting Me As A Friend” ile henüz 21 yaşında online mecralarda 200 milyonun üzerinde dinlendi ve 500 binin üzerinde albüm sattı. Sınırları zorlamayı seven Aurora için bunlar henüz küçük adımlar.Fransa’nın güneyinde büyülü bir şatoyu andıran stüdyosunda kaydettiği yeni şarkılarıyla Aurora, kişiselden politiğe, feminizmden çevreciliğe hem benliğini hem de toplumsal hafızayı yansıtabildiği bir sound yarattı. “Queendom” isimli yepyeni single’ıyla adından sıkça bahsettiren Aurora, kendine has doğasıyla çağdaş müzik sahnesinin en özel isimlerinden.

Ne dinleyelim?
Forgotten Love
Half The World Away
Runaway
Elektro pop + neofolk + indie pop

Baba Zula
Türkiye’nin en başarılı psychedelic müzik gruplarından biri olmasının yanı sıra, uluslararası müzik sahnesinde de büyük bir hayran kitlesine sahip olan BaBa ZuLa, 1996 yılında Levent Akman, Murat Ertel ve Emre Onel tarafından kuruldu. Geleneksel Türk enstrümanlarını kullanarak psychedelic müzik altyapılarını Türk halk müziği ve elektronik müzik unsurları ile birleştiren grup, teatral sahne performansıyla da dikkatleri üzerine çekti. Aralarında Roskilde Festival, Printemps de Bourges ve Now Festival gibi önemli festivallerin de yer aldığı etkinliklerle yurt dışında da büyük beğeni toplayan BaBa ZuLa, doğu ve batı arasında özgün bir köprü vazifesi gören müziği ve doğaçlamaya yatkın teatral canlı performansları ile her konserini benzersiz bir deneyim haline getiriyor.

Ne dinleyelim?
Bir Sana Bir De Bana
Özgür Ruh
Aşıkların Sözü Kalır
Saykedelik + Türk halk müziği + elektronik

Barış K
İstanbul gece hayatının tanınmış simalarından prodüktör/DJ Barış K, türler arasında seyahat edeen setlerinde Psychedelia ve lokal seslerden ilham alıyor. Sónar Barcelona sahnesine çıkan, İstanbul 70 derlemesi ile ünü ülke sınırlarını aşan Barış K, son olarak İnsanlar isimli doğaçlama projesi ile karşımıza çıktı. Barış K’nin kendi şirketi Aboov Plak’tan yayınlanan İnsanlar'ın ilk uzunçaları Kime Ne, doğaçlama çalınmış yaklaşık 24 dakikalık tek bir şarkıdan oluşuyor.

Ne dinleyelim?
Derdiyoklar – Yaz Gazeteci (Barış K Edit)
Urfalı Babi - Disko Kebap (Barış K Edit)
Disco + House + Psychedelia

Cava Grande
Elektronik proje ikilisi “Portecho”dan tanıdığımız Tan Tunçağ, “Cava Grande” adlı yeni bir projeyle karşımıza çıkıyor. “Melankolik ambient elektronica” olarak tanımladığı alanda müzik üretimine devam eden Tan Tunçağ, yeni projesi “Cava Grande” ile dinleyenleri analog synthesizer sesleriyle ve karanlık ritmleriyle çizilmiş “ses manzaları”nda bir gezintiye çıkarıyor.

Ne dinleyelim?
Our Weakness
Sentinel
Playing Fields
Indie elektronik

Emancipator Ensemble
Elektronik müzik dünyasının uyuyan devi Douglas Appling – bilinen adıyla Emancipator – 2006 yılında çıkardığı Soon It Will Be Cold Enough albümüyle elektronik müzik dünyasına kendini tanıtmayı başardı. Klasik keman eğitimi alan Appling’in elektronik müziğe organik yaklaşımı, ilhamını birden çok kültürden ve müzik janrasından alan yenilikçi bir orijinallikten geçiyor. Küresel bilinç kazanan bir müziğin sahibi Emancipator, canlı performanslarına çıktığı live grubu Emancipator Ensemble ile 2015 yılında yayınladıkları Live in Athens albümünü takiben çıkardığı ODESZA, Little People, Eliot Lipp gibi isimlerin beğenilerini toplamış  Dusk to Dawn Remixes ve 2015 yılı Temmuz ayında çıkardığı albümü Seven Seas ile elektronik müzik sahnesindeki yükselişini bir adım öteye taşımaya devam ediyor.

Ne dinleyelim?
Greenland
Nevergreen
Goodness
Elektronik + downbeat + trip-hop

Her
İsmiyle bile heyecan uyandıran, Fransız müzik sahnesinin beğenilen ikililerinden Her, şarkılarında feminenlik, aşk ve cinsellik temalarından faydalanıyor.  Hem stüdyo kayıtlarında, hem de canlı performanslarında yakalamayı başardıkları bu canlılık ve yoğunluk sayesinde kısa sürede uluslarararsı bir hayran kitlesi edinmeyi başaran Fransız ikiliye sahnede birbirinden yetenekli üç sanatçı daha eşlik ediyor. Bireysel farklılıklarını güce dönüştüren ve müziklerini hayranı oldukları kadın sanatçılara atfeden Her, French indie pop sahnesinin sürekli gelişen taze yüzlerinden biri.

Ne dinleyelim?
Five Minutes
Wanne Be You
Union
Fransız indie pop

Hey! Douglas
Kısa sürede büyük bir fenomene dönüşen, 70’lerin Türkçe şarkılarına yaptığı yaratıcı yorumlar ve görsel kimliğiyle büyük beğeni toplayan Hey! Douglas, Evren Besta'yla birlikte kurduğu Mode XL'le Türkiye'nin hip-hop sahnesine yeni bir soluk getiren veyasin'in solo projesi. Hey! Douglas, 70'li yılların psychedelic özelliğiyle ön plana çıkan meşhur şarkılarını disco ritmleriyle birleştirdiği mix'leriyle büyük beğeni topluyor.Estarabim ve Ankara Rüzgarı gibi klasikleri yeniden düzenleyerek eski şarkıları günümüze taşıyan Hey! Douglas, özellikle Yavuz Çetin'e saygı duruşu mahiyetindeki Yaşamak İstemem ve İstiklal Caddesi'nden manzaralar sunan İstiklal Re-Edit çalışmalarıyla konuşulan işlere imza atıyor.

Ne dinleyelim?
Duruyor Dünya
Future Days – Hey! Douglas Remix
Elektronik + Türkçe saykedelik

Kazy Lambist
Elektronik basların hafif geçişleri ve kaliteli bir popun naif davul sesleriyle birleşimi. Kazy Lambist’in Fransa’nın Montepellier bölgesinde dallanıp budaklandırdığı müziğinde Güney Fransa’nın güneşli dünyasının tüm elementlerine rastlamak mümkün. Narin bir melankoliyi içine gömdüğü güneşli disko sound’uyla Fransız elektroniğin en taze temsilcilerinden biri haline gelen Kazy Lambist, Inrocks dergisinin onu keşfetmesiyle başlayan serüveninden bu yana bir çok ülkede konser verdi ve adını duyurdu. İlk albümü “33.000 FT” Cing 7 ve Wagram Music etiketiyle 2018 yılında yayınlanırken albümün gözde şarkıları “Orion” ve “The Essential” radyoların göz bebeği haline geldi.

Ne dinleyelim?
Doing Yoga
Headson
Love Song (feat. Glasses)
Fransız elektronik + pop

Losless (Live)
2012 yılında kurulan Losless, iki Fransız yapımcı, Benjamin Charriere ve Etienne Laurent’in birleşiminden oluşuyor. Deneysel house ile minimalistik bir tekno arasında duran Losless’ın performansı, sesin tekil formuyla bir çok farklı janrın birleşiminden meydana geliyor. 2016 yılında Emkan Records’a dahil olan Losless aynı yıl içinde “Signature”, “Rur’” ve “Largo” ile melodik minimal, saf ama deneysel bir canlı deneyimin kapılarını araladı. 2018 yılında Traum Schallplatten ile çıkardıkları yeni teklileri “Khoal” ile 5 yeni sofistike şarkıya imza atan Losless’ın şarkılarında senkoplu ritimlerin, ikilinin yarattığı minimalistik evrenle olan diyaloguna tanıklık ediyoruz.

Ne dinleyelim?
Synecku – 2012 Mix
Come Closer
Topper Harley
Minimal elektronik + house

Mabbas
Türkiye’nin en deneyimli DJ’lerinden biri olan Mabbas DJ’lik kariyerine 1996 yılında başladı. Radio Cool, FG 93.7, Radyo Eksen, Radyo 92.3 ve Dinamo.fm’de hazırladığı radyo programlarıyla İstanbul müzik hayatında vazgeçilmez isimlerden birine dönüşen Mabbas, eklektik setleriyle Sónar Istanbul, Rock’n Coke, One Love Festival, Bughole ve Creamfields Istanbul gibi festivallerde dinleyenleri uzun saatler dans ettirmeyi başardı.
Elektronik

Monality
Allen Hulsey ve Erdem Tunalı tarafından kurulan elektronik müzik ikilisi Monality, deep tech ve etnik elektronik müziği kendilerine has bir şekilde bir araya getiriyor. İkilinin bu beklenmedik iş birliğinden ortaya, dans parçalarından oluşan özgün bir set çıkıyor. Monality’nin etkileyici sahne performanslarında canlı vokaller, elektro gitar, synth’ler ve geniş bir yelpazeye yayılan enstrümanlar (perdesiz guitar, bağlama, kanun ve yaylı gitar) yer alıyor.

Ne dinleyelim?
Itsula
Hits You
Bad Time Stories
Etnik + elektronik

Nova Persona
Berlin'in multi-kültürel elektronik müzik sahnesinden esinlenerek 2016 yılında Nova Persona kimliği ile müziğe başlayan Yeşim Koçal, cosmic disco'dan hafif techno'ya uzanan seçkisini Mix Festival’e taşıyor.

Polo & Pan
Paris’in kült kulübü Baron'un sahnesinde ilk boy gösterdikleri günden yaklaşık 5 yıl sonra, Alexandre Grynszpan ve Paul Armand-Delille yani Polo & Pan ilk albümlerini 2017 yılında yayınladı. "Caravelle" iki müzik severin dünyanın dört bir köşesine yaptığı seyahatleri; hedonistik dans müziğine, zamansız pop tınılarına ve güneşe olan özlemini anlatıyor.  Polo & Pan'ın gemisinde, dinleyicileri gençliğe özgü bir tekillikte yazılan şarkı sözleri ve cesur perküsyonlara eşlik eden melodik Fransız dokunuşları bekliyor.

Ne dinleyelim?
Canopée
Plage isolée
Nana
Dans + elektronik

Otzeki
Denge ve ikilik çerçevesinde şekillenen proje Otzeki, yin ve yang gibi birbirlerini tamamlayan kuzenler Mike Sharp ve Joel Roberts’dan oluşuyor. Elektronik müziğin progresif doğasını keşfe çıkan Otzeki için en önemlisi müziğe katı kurallar koymadan dışavurumcu bir karakter benimsemek. “Elektronik müzikte dışavurumcu olamamanın nedeni insanların müziği yazılımlarla oluşturup makineler yardımıyla ruhsuzlaştırması” cümlelerini kullanan Otzeki, ilk EP’leri “Falling Out” ile Radio 1, 6music ve Radio X gibi radyolarda sıkça çalınmaya başladı. Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaptıkları turnelerle lokalden genele hayran kitlelerini büyüten Otzeki’nin son albümü “Binary Childhood” 2018 yılında yayınlandı.

Ne dinleyelim?
Falling Out
True Love – Single Edit
Angry Fix – Pastel Remix
Alternatif elektronik

Sevil Soylu
İzmir’de DJlik hayatına başlayan Sevil, yolculuğuna İstanbul’da FG Radio’da hazırlamaya ve sunmaya başladığı programla devam etti.  İstanbul ve Barcelona’da çalışmalarını sürdüren Petra Digital/ Vinyl Recordings’in de bir parçası olan Sevil Soylu house’dan techno’ya, electronica’dan indie’ye, discoya ve krautrock’a kadar birçok türe uzanan setleriyle partilerin vazgeçilmez isimlerinden biri. 

Sophie Hunger
2015 tarihli son albümü Supermoon ile birlikte Berlin müzik sahnesinde aktif bir oyuncu olan Sophie Hunger’ın müziği, çok sesli olmasının yanında Hunger’ın konuştuğu dillerden de esinlenen, özgün bir müzik.  Söz yazarlığında sıkça İngilizce, Almanca, Fransızca ve ana dili olan İsviçre Almancası kullanımıyla kendi diskografisinde de çeşitliliği yakalayan Hunger, Oscar adaylığı olan Fransız yapımı “My Life as a Zucchini” filmi için yeniden yorumladığı “Le vent nous portera” ile dikkatleri üzerine çekti. Avrupa müzik sahnesinin adından sıkça bahsettiren yıldızlarından biri olan Hunger, gerçek ismiyle Emilie Welti, “Sophie Hunger” projesini, “Solo kaydedilmiş, sanatçılar ve ustalar tarafından uzun zamandır sevilen bir sanatçının zihninin alacakaranlığında gerçekleşen bir yolculuk. Ve bu sanatçı, Anglosakson dünyaya bayrağını dikmek üzere” sözleriyle anlatıyor.

Ne dinleyelim?
Le vent nous portera
Walzer Für Niemand
LikeLikeLike
Jazz + fusion + funk

Tender
Londralı elektronik müzik ikilisi James Cullen ve Dan Cobb tarafından kurulan Tender, 2015 yılında mütevazı bir yatak odası projesi olarak başladı. Projenin meyvelerini ise kısa sürede kendi yayınladıkları birkaç şarkıyla veren ikili SoundCloud üzerinden viral olan parçalara imza atmaya devam etti. R&B-elektronik harmanı müzikleriyle hızla büyüyen bir hayran kitlesine ulaşan Tender 2015 yılında ilk EP’leri ‘Armour’u yayınladı. Takip eden iki yıl boyunca iki EP’ye daha imza atan ikili Brooklyn ve Partisan Records markalarıyla çalışmaya başlayarak müzik kariyerinde ikinci bir döneme girmiş oldu. Partisan etiketiyle yayınlanan ilk albümleri “Modern Addiction”, hipnotik singleları “Erode” ve “Nadir” ile 2017 yılında elektronik sahnesine damgasını vurdu.

Ne dinleyelim?
Nadir
Outside
Elektronik + R&B

Turkish Edits
Turkish Edits 2015 yılında 70 ve 80li yılların eski Türkçe parçalarına yapılan yeni düzenlemelerin derlendiği bir Soundcloud hesabı olarak başladı. Öncülerden Kabus Kerim ve Barış K’nın yanısıra Meriç Bros.’tan Kozmonot Osman’a, Fattish’ten Discolog’a, Kurt Adam’dan Tuğçe ve Şanti’ye geniş bir yelpazede en iyi editleri derleyerek sevenleriyle buluşruma amacı güden oluşumun küratörlüğünü aksak üstlendi. Akabinde üreticilerden aynı zamanda DJ de olan Fattish, Kabus Kerim, Hey Douglas, aksak, Kurt Adam, Discolog gibi isimlerle pek çok şehirde değişik mekanlarda Turkish Edits geceleri düzenlemeye başlayan oluşum meze, rakı ve müzik üçlüsünde de yeni deneyimler tasarlayarak müzkseverlerl buluşturdu. 2018 Ağustos ayından itibaren de artık DJ isminin olmadığı ancak üreticilerden en az birinin olacağı Turkish Edits ismiyle katılacağı geceler ve çalacağı DJ Setler olan ekibin 2019 planları arasında düzenli etkinliklerle dinleyicleri buluşturması planlanıyor. 

Türk pop + elektronik

Undo
Barcelona’nın efsanevi mekanı Razzmattazz’ın yerlisi, “The Loft and Lolita”nın kreatif direktörü Undo, DJ setlerinde elektronik müzik kültürünün noktalarını birleştiriyor. Kökten uca, elektroniği deneysel olarak ele alan Undo, Sónar Barcelona’daki muhteşem performansıyla uluslararası üne kavuştu. Undo’nun müziğe karşı yaklaşımı, keskin bir melodiyle etrafında gerçekleşen onlarca imkan ve bu imkanlarla oluşturduğu her seferinde izleyicisini şaşırtan hipnotik DJ setleri. Avrupai elektronikten uzak, ilhamını Chicago, Detroit, modern Berlin tınıları ve 1980-90 Valencia kulüplerinden alan Undo için zamansız bir DJ olmak kaçınılmaz.

Ne dinleyelim?
Disconnect – Zombies in Miami Remix
Acid Prophet
Submarino

Elektronik

Zeynep Erbay

Konservatuvarda klasik piyano eğitimi alan Zeynep Erbay, küçük yaşta müzikle ilgilenmeye başladı. Üniversite’deyken radyoda müzik programı yapmaya başlayan Erbay, 2006 yılınd Red Bull Music Academy’e seçildi ve Melbourne’e gitti. The Mizel Borthers , Aloe Black, Greg Wilson, Joe Batan, Alex Smoke, Patrick Pulsinger ve Seteve Spacek gibi isimlerle tanışma ve çalışma fırsatı yakalan Erbay, Nu-jazz, Funk, Broken Beat ve Electronica türleri arasında geziniyor.

Festival Programı
Aurora – 17 Kasım Turkcell Sahnesi
BaBa ZuLa - 17 Kasım 2018 Cumartesi - Studio
Barış K - 17 Kasım 2018 Cumartesi – Studio
Cava Grande – 16 Kasım 2018 – Cuma – Studio
Emancipator Ensemble (Live) - 17 Kasım 2018 Cumartesi - Turkcell Sahnesi
Her - 17 Kasım 2018 Cumartesi - Turkcell Sahnesi
Hey! Douglas - 17 Kasım 2018 Cumartesi - Studio
Kazy Lambist - 16 Kasım 2018 Cuma - Turkcell Sahnesi
Losless - 16 Kasım 2018 Cuma - Studio
Mabbas - 16 Kasım 2018 Cuma - Turkcell Sahnesi
Monality - 17 Kasım 2018 Cumartesi – Studio
Nova Persona - 16 Kasım 2018 Cuma - Turkcell Sahnesi
Otzeki - 16 Kasım 2018 Cuma - Turkcell Sahnesi
Polo & Pan - 16 Kasım 2018 Cuma - Turkcell Sahnesi
Sevil Soylu - 16 Kasım 2018 Cuma - Studio
Sophie Hunger - 16 Kasım 2018 Cuma - Studio
Tender - 17 Kasım 2018 Cumartesi - Turkcell Sahnesi
Turkish Edits - 17 Kasım 2018 Cumartesi - Studio
Undo - 16 Kasım 2018 Cuma – Studio
Zeynep Erbay – 17 Kasım – Turkcell Sahnesi