4. İstanbul Tasarım Bienali Okullar Okulu 22 Eylül - 4 Kasım 2018

4. İSTANBUL TASARIM BİENALİ - OKULLAR OKULU 

ÖĞRENME BİÇİMİ OLARAK TASARIM VE TASARIM BİÇİMİ OLARAK ÖĞRENME HAKKINDA BİR BİENAL.

ETKİNLİKLER HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN

Dünyada var olan bilgi miktarı, her iki yıl sonunda, iki katından fazla artış gösteriyor. İnsanlar daha önce hiç olmadıkları kadar bilgililer. İşinize de, aklınıza da sahip çıkabilmenin tek yolunun hayat boyu öğrenmeye devam etmek olduğu söylenip duruyor. Karatahtaların, sözlülerin, ezberlenmiş çarpım tablolarının, ceplerimizdeki cıvıl cıvıl eğlencelikler karşında en ufak bir şansı kalmadı. Bu esnada makinelerin kendileri de öğrenmeye başladılar. Sonunda insanların yapacağı bir şey kalıp kalmayacağı ve hangi insani yetilerin yerlerinin doldurulamaz olduğu merak konusu. Acaba okula dönmenin ve okulu baştan tasarlamanın vakti geldi mi?

Bauhaus, Black Mountain Koleji, Global Tools, Sigma Group gibi alternatif tasarım eğitimi inisiyatifleri, deneyler ve yeni bilgiler için cesur alanlar açtılar. Bu inisiyatifler yalnızca tasarımın değil, genel anlamında eğitim ve öğrenimin de evrimleşmesine, kendini sorgulamasına ve sınırlarını zorlamasına yardımcı oldular. Tasarım dışındaki alanlarla da ilgilenen bu deneylerin birçoğu, yaşamanın, çalışmanın, diğerleriyle ve kendi kendimizle bağlantı kurabilmenin alternatif yollarını da test etti. Bu süreç bazlı deneysel araştırmalar aracılığıyla tasarımda yeni tezahürler, anlamlar ve sonuçlar ortaya çıktı.

Günümüzde tasarım, sorgulamanın, gücün ve eylemliliğin bir biçimi haline geldi. Artık dünyadan ve hayatın kendisinden bile daha engin ve günlük hayatın her katmanına nüfuz ediyor. Tasarım disiplini gitgide daha fazla alana yayılmaya başladığı için, artık her soruna çözüm üretebileceğini iddia edemiyor. Hatta pek çok evrensel-küresel sistemin "herkese uyacak tek çözüm" yaklaşımındaki çatlaklar ve dışlayışlar gözle görülebilir hâle geldi. Benzer bir şekilde –çalışma alanları ve uygulayıcıları öteden beri denetlenen ve rafine edilen– tasarım eğitimi de etrafını alaka, uyumluluk, erişilebilirlik ve finans konularında yeni sınırlandırmalar ve mücadelelerle sarılmış olarak buldu.

İstanbul Tasarım Bienali, tarihsel açıdan zengin bir bağlam içinde kurulmuş bir “tasarım üzerine eleştirel düşünme alanı” olarak, hem tasarımın hem de tasarım eğitiminin üretimini ve çoğaltılışını sorgulama imkânı sunuyor. 2018’deki 4. İstanbul Tasarım Bienali, önceki tasarım bienallerinin mirasının üzerine ekledikleriyle kendini yeniden icat ederek araştırma, deney yapma, kentten ve ötesinden yeni bir şeyler öğrenme imkânı sunan, üretken, süreç odaklı bir eğitim ve tasarım platformuna dönüşmeyi hedefliyor.

4. İstanbul Tasarım Bienali’nin başlığı Okullar Okulu. Geleneksel tasarım etkinliklerine dair zaman ve mekân anlayışını esneten bienalin, tasarım ve eğitim için alternatif yöntemler, sonuçlar ve biçimler üretilmesini sağlarken küresel boyuttaki ivmeye de ayak uydurabilecek, yılın tümüne yayılan bir programı olacak. Okullar Okulu, yaratıcı üretimi, sürdürülebilir işbirliklerini ve toplumsal bağlantıların kurulmasını teşvik eden bir dizi dinamik öğrenme biçimi ortaya koyacak. Altı ayrı temayı inceleyen bu öğrenme yeri, güçlenmek, düşünmek, paylaşmak ve odaklanmak için bir ortam sağlayacak ve belirli durumlara karşılık veren cevaplar sunacak.

Bienal, ansiklopedik müzelerden laboratuvarlara, atölyelere ve akademiye kadar, daha önce denenmiş ve onaylanmış eğitim modellerini kullanarak, sorgulayarak ve yeniden çerçeveleyerek anlamlı bir diyalog ve tasarım ortamı oluşturabilir mi? Tasarımın kendisi insanların bilgilerini ve cehaletlerini, tecrübelerini ve meraklarını paylaşabilecekleri cesur bir alan hâline gelebilir mi?

Okullar Okulu, Türkiye ve dışından, farklı yaşlardan, disiplinlerötesi uygulamacıların katılımı sayesinde eski ve yeni bilgiyi, akademiyle amatörlüğü, profesyonellikle kişiseli bir araya getiriyor ve sonuçlara olduğu kadar sürece de odaklanıyor. Bu karmaşık ve iddialı ekosistemin eylemcileri hep birlikte yeni bilgiler yaratacak, yürürlükteki sistemlere alternatifler arayacak ve radikal bir çoğulculukla tasarım disiplininin sınırlarını zorlayacak.

KATILIMCI LİSTESİ

4. İstanbul Tasarım Bienali’ne katılacak 100’e yakın katılımcı arasında aşağıdaki kişi ve topluluklar yer alıyor:

AATB

Åbäke

Aformal Academy & ARK.WORLD

Can Altay

Ersin Altın, Burçak Özlüdil, Augustus Wendell, Amy K. Hoover

Burak Arıkan

ARK.AMSTERDAM (Roosje Klap & Pauline Le Pape)

Arvid & Marie

Bakudapan

Kerim Bayer

Merve Bedir

Broomberg & Chanarin

Cihad Caner

Ali Murat Cengiz

Taeyoon Choi

Lorenzo Cirrincione, Jennifer Teets, Lorena Ancona

CMP OFFICE

Commonplace Studio, Jesse Howard and Tim Knapen

Danilo Correale

Cansu Cürgen & Avşar Gürpınar

Aslı Çiçek

Çukurcuma Okuma Kulübü / Reading Club

Amandine David

Demystification Committee

DESIS Felsefe Konuşmaları

Design Displacement Group

Theo Deutinger

Meeus van Dis

Disarming Design from Palestine

Bogomir Doringer

Dpr-barcelona

Eat Art Collective

ECAL x MacGuffin

Ecole Mondiale

Noortje van Eekelen

Lukas Engelhardt

FABB

Fictional Journal Collective

FRAME research Group (Remco Roes, Carla Swerts, Tom Lambeens, Griet Moors)

Annika Frye 


Alix Gallet

Gerçeklik Araştırma Grubu, Tasarım Laboratuvarı, Koç Üniversitesi

Teis De Greve

Gamze Gündüz, Güher Tan, Tangör Tan

Gökçe Gürçay

Ineke Hans

Lisa Hartje Moura, Pascal Rousseau, Noam Toran

Adam Harvey & Anastasia Kubrak

Nelly Ben Hayoun

Mark Henning

Esmé Hofman

Bora Hong

Nur Horsanalı

Housing the Human: Artem Kitaev (KOSMOS Architects), Mae-Ling Lokko, Simone C Niquille, Lucia Tahan, Dasha Tsapenko

Human Rights Foundation

Alexandre Humbert

IASPIS Urgent Pedagogies Symposium (Sepake Angiama, Markus Bader, Magnus Ericson, Joseph Grima, Sandi Hilal, Onkar Kular, Peter Lang, Tor Lindstrand, Pelin Tan, Merve Gül Özokcu)

Ils Huygens (Z33)

So Kanno

Andrea Karch

Navine G. Khan-Dossos

Roosje Klap

Rauf Kösemen

Ebru Kurbak

Matylda Krzykowski

Naho Kubota

Onkar Kular

LAB OF LABs: Jussi Parikka, Andreas Treske, Simge Hough, Jamie Allen, Ege Berensel, Ebru Kurbak

Landskip

Peter Lang

Legrand Jäger

Lifepatch

Mae-ling Lokko, Nana Ofori-Atta Ayim, Selassie Ataditka, Gustavo Crembil

Farzin Lotfi-Jam & Mark Wasiuta

LUCA School of Arts

Pedro Neves Marques

Margarida Mendes

Alexandra Midal

Carlos Monleón

Gökhan Mura

Martina Muzi

N55

New South

Camilo Oliveira

ONAGÖRE (Okay Karadayılar & Ali Taptık)

Şevket Pamuk

Parasitic Okuma Kulübü / Reading Club

Thomas Pausz

Ana Peñalba

Juliette Pépin

Hannah Perner-Wilson

Shailoh Philips

Mary Ponomareva

Irene Posch

Possible Bodies Collective

RADIOEE.NET AND PUB RADIO

Alice Rawsthorn

Livia Rezende

Ottonie Von Roeder

João Roxo

Emelie Röndahl

Mika Satomi

Helga Schmid

SCN

Judith Seng

Fahmy Shahin

SO?

Stigmergy·Family·Studio

Chick Strand

Studio Folder (Marco Ferrari, Elisa Pasqual, Pietro Leoni)

Studio Makkink & Bey

SulSolSal

Jenna Sutela

Selim Süme

Aslıhan Şenel

Gülsün Tanyeli

Tattfoo Studio

Teaching Lies (Jamie Allen, Selçuk Artut, Rebekka Kiesewetter, Paolo Patelli, Donato Ricci, Benoît Verjat, Michael Edward Young)

Jennifer Teets & Lorenzo Cirrincione

Sera Tolgay

Sissel Marie Tonn

Joris Van Tubergen

Dr. Ahmet Uhri  

Janna Ullrich

Unfold

University of the Underground

Henriëtte Waal (LUMA) & Studio Klarenbeek & Dros

Lukas Wegwerth

Nina Wiesnagrotzki

Pınar Yoldaş

İpek Yürekli

Peter Zin

İSTANBUL TASARIM BİENALİ

2012 yılından bu yana gerçekleştirilen İstanbul Tasarım Bienali, her iki yılda bir tasarım fikirlerinden çeşitli kesitleri bir araya getirir, geniş bir yelpazede pek çok alanın tasarımla ilişkisini inceler. Yaratıcı ve akademik çevreler için ilham verici fikirler ortaya koyan, bu çevreler arasındaki diyaloğu ve geçişkenliği besleyen bienal, kültür üreticileri ve kurumları, üniversiteler ve kuruluşlar arasındaki ulusal ve uluslararası ağlar içerisinde faaliyet göstermektedir. İstanbul Tasarım Bienali, proje, etkinlik ve müdahaleler için dinamik bir alan olarak kenti merkezine alır, küresel tasarım sorunları için çözümler sunar, tasarımın kendisini tartışmaya açar, toplumun keşfedilmemiş veya göz ardı edilen yönlerini ön plana çıkarır ve yeni dünya koşullarını yakın markajına alarak fikir alışverişini tetikler. İki yılda bir gerçekleşen sergisi ve çeşitli etkinliklerinin yanında çok sesliliği daima güçlendirerek ve esin veren tasarım arşivleri oluşturarak uzun soluklu, derinlikli ve disiplinler arası aktarımların devamlılığını sağlamayı hedefler. Bugünün toplumunu anlamada bir araç olarak tasarıma adanan, geleceğe dönük bir tartışma platformu olarak İstanbul Tasarım Bienali, devamlı bir dönüşüm içerisindedir.

İstanbul Tasarım Bienali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenleniyor.

İSTANBUL KÜLTÜR SANAT VAKFI (İKSV)

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 1973 yılında kuruldu. Kâr amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumu olan İKSV’nin temel amaçları, İstanbul’u dünya kültür-sanat başkentleri arasında ön sıralara taşımak, kültür ve sanat yoluyla ulusal ve evrensel, geleneksel ve çağdaş değerler arasında sürekli ve kalıcı bir etkileşim sağlamak ve kültür politikalarının oluşturulmasında etkin rol oynamak.

İKSV, 70’li yıllarda, bir buçuk aya yayılan ve programında farklı disiplinlerden kültür-sanat etkinlikleri sunan tek bir İstanbul Festivali düzenliyordu. Zaman içinde farklı sanat disiplinlerine ait etkinlikler gelişerek ayrı festivaller ve bienaller olarak yapılandılar. İKSV bugün İstanbul Müzik, Film, Tiyatro ve Caz Festivalleri, İstanbul Bienali, İstanbul Tasarım Bienali, Leyla Gencer Şan Yarışması ve Filmekimi’nin yanı sıra yıl boyunca özel etkinlikler düzenliyor ve Nejat Eczacıbaşı Binası’nda yer alan Salon ile etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Venedik Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu’nun organizasyonunu ve Fransa’daki Cité International des Arts sanatçı atölyesindeki bir misafir sanatçı programının koordinasyonunu da üstlenen İKSV ayrıca kültür politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla araştırmalar yürütüyor ve raporlar hazırlıyor.

EKİP

YÖNETİM KURULU

BaşkanBülent Eczacıbaşı

Başkan Yardımcıları

Ahmet Kocabıyık
Prof. Dr. Münir Ekonomi

ÜyelerNuri Çolakoğlu
Hayri Çulhacı
Ahmet Misbah Demircan
Oya Eczacıbaşı
Tayfun İndirkaş
Prof. Yekta Kara
Ergun Özen
Ethem Sancak
Oya Ünlü Kızıl

Kurumsal Kimlik Danışmanı

Bülent Erkmen

Hukuk Danışmanı

Av. Sadife Karataş Kural

İdari İşler Danışmanı

Çağrı Köseyener

YÜRÜTME KURULU

Başkan Bülent Eczacıbaşı

ÜyelerAhmet Kocabıyık
Prof. Dr. Münir Ekonomi

DENETLEME KURULU

Fatma Okan (Borusan Holding AŞ)
Sibel Yazıcı Kesler (Arçelik AŞ)

YÖNETİM

Genel MüdürGörgün Taner

Mali ve İdari İşler Başkanı

Ahmet Balta

Genel Müdür Yardımcısı

Dr. Yeşim Gürer Oymak

İnsan Kaynakları ve İdari İşler Direktörü

Semin Aksoy

Pazarlama Direktörü

İrem Akev Uluç

Satış ve İş Geliştirme Direktörü

Dilan Beyhan

Sponsorluk Programı Direktörü

Yasemin Keretli Çavuşoğlu

Medya İlişkileri Direktörü

Ayşe Bulutgil

Kurum Kimliği ve Yayınlar Direktörü

Didem Ermiş Sezer

İKSV Stüdyo Direktörü

Selçuk Metin

İstanbul Müzik Festivali Direktörü

Efruz Çakırkaya

İstanbul Film Festivali Direktörü

Kerem Ayan

İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü

Bige Örer

İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü

Dr. Leman Yılmaz

İstanbul Caz Festivali Direktörü

Harun İzer

İstanbul Tasarım Bienali Direktörü

Deniz Ova

Salon İKSV Direktörü

Deniz Kuzuoğlu

Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü

Özlem Ece

Proje Yöneticisi

Elif Obdan Gürkan

Genel Müdür Asistanı

Nilay Kartal

ONUR KURULU

Beatriz Colomina
Hashim Sarkis
Deyan Sudjic
Alexander Von Vegesack
Mark Wigley

KURUM KİMLİĞİ VE YAYINLAR

Direktör Didem Ermiş Sezer

Editoryal Koordinatör

Erim Şerifoğlu

Editör Merve Evirgen

Yayınlar Grafik Uygulama Uzmanı

Ferhat Balamir

Grafikerler

Esra Kılıç
Ayşe Ezgi Yıldız
Elif Çiftçioğlu

Web Sitesi Yöneticisi

Sezen Özgür

İKSV STÜDYO

Direktör Selçuk Metin

Asistanlar

Ebru Gümrükçüoğlu
Kamil Kulaksız

SPONSORLUK PROGRAMI

Direktör Yasemin Keretli Çavuşoğlu

Direktör Yardımcısı Zeynep Pekgöz

Yönetici Zeynep Karaman

KoordinatörYeşim Birhekimoğlu

Asistan Zeynep Bilgihan

SATIŞ VE İŞ GELİŞTİRME

Direktör Dilan Beyhan

Üyelik Programı Koordinatörleri Yıldız Lale Yıldırım
Gülce Şahin

Satış Operasyonları Koordinatörü Neva Abrar

Satış ve İş Geliştirme Koordinatörü Hamdi Sarıoğlu

Satış Operasyonları Sorumlusu Itır Sevig

Operasyon Sorumlusu  Işıl Öztürk

Satış Operasyonları Asistanları Canan Alper
Begüm Çavuşoğlu
Harun Köktürk
Erim Pala
Yeliz Vural

MALİ İŞLER Yöneticiler Ahmet Buruk (Bütçe ve Muhasebe)
Başak Sucu Yıldız (Finans)

Muhasebe ve Finans Operasyonları SorumlusuDeniz Yılmaz

Muhasebe ve Raporlama SorumlusuKadir Altoprak

Muhasebe AsistanlarıÇiğdem Arslan
Gözde Yılmaz

KAMU DESTEKLERİ VE ULUSLARARASI FONLAR

YöneticiAslı Yurdanur

İNSAN KAYNAKLARI VE İDARİ İŞLER

DirektörSemin Aksoy

İnsan Kaynakları Yöneticisi Eren Ertekin

İnsan Kaynakları Asistanı Ekin Kayhan

Bina Yönetimi ve Güvenlik Yöneticisi Ersin Kılıçkan

Sistem Yöneticisi Kadir Ayyıldız

Bilgi Teknolojileri AsistanıTahsin Okan Erdem

Danışma Görevlisi Dilara Çetin

Depo Sorumluları Muzaffer Sayan
Şerif Kocaman
Sercan Dericioğlu

Yardımcı Hizmetler Özden Atukeren
Aşkın Bircan
Aydın Kaya
Hayrullah Nişancı
Müzeyyen Öztürk

AsistanBurak Akgün

PAZARLAMA Direktörİrem Akev Uluç

Pazarlama İletişimi Koordinatörü Cansu Aşkın

Yaratıcı Servisler Koordinatörü Meriç Yirmili

Saha Operasyonları KoordinatörüSezer Kari

Dijital Medya Koordinatörü Bahar Helvacıoğlu

Sosyal Medya Asistanı Ece Kartal

CRM Koordinatörü Özge Genç

PRODÜKSİYON

Prodüksiyon AmiriErdal Hamamcı

SorumluBaşat Karakaş

AsistanlarAli Uluç Kutal
Mehmet Camadan
Oğuz Öztosun

BİLGİ VE BELGE MERKEZİ

Yönetici Esra Çankaya

AsistanlarÇağla Gönül
Selin Gül

MALİ VE İDARİ İŞLER

Mali ve İdari İşler BaşkanıAhmet Balta