BİR DAHA

Moda Sahnesi

14 Kasım Salı 20:30 Bilet Al

15 Kasım Çarşamba 15:00 Bilet Al

15 Kasım Çarşamba 20:30 Bilet Al

ATTIS THEATRE
Yöneten ve Sahne Tasarımı: Theodoros Terzopoulos Sahne Kompozisyonu: Theodoros Terzopoulos(Thomas Tsalapatis’in şiirinden uyarlanmıştır) Müzik: Panagiotis Velianitis Işık Tasarımı: Theodoros Terzopoulos, Konstantinos Bethanis Kostüm Tasarımı: LOUKIA Sahne Yerleştirme: Charalampos Terzopoulos Prodüksiyon Sorumlusu: Maria Vogiatzi Oynayanlar: Sophia Hill, Antonis Myriagkos

Theodoros Terzopoulos’un İstanbul Tiyatro Festivali çerçevesinde gerçekleştireceği diğer etkinlikler için lütfen yan etkinlikler bölümüne bakınız.

Yunanca; Türkçe üstyazılı.

İstanbullu tiyatroseverler Terzopoulos’u 1990 yılında, AKM’de iki gün üst üste sahnelenen Evripides yorumu Bakkhalar ile tanıdı. O günden beri yönetmenin İstanbul’a her uğrayışı, Türkiye’deki tiyatro evrenini derinden etkileyerek tiyatro için cesaret kaynağı oldu. İstanbul Tiyatro Festivali de bir ilkini Terzopoulos’la yaşamış, 1999 yılında ilk defa, uluslararası bir yapımın ortak yapımcılığını Herakles Üçlemesi’ne sunduğu destekle gerçekleştirmişti. Yaşarken klasikleşen Terzopoulos, yedi yıl aradan sonra Bir Daha ile yeniden festivalin konuğu. Bir Daha, Terzopoulos’un kurucusu ve yönetmeni olduğu Attis Tiyatrosu’na 30. yıl armağanı; kumpanyanın hiçbir zaman taviz vermediği çizgisinin bir temsili ve Alarme ile başlayıp Amor ile devam eden üçlemenin son halkası. Attis Tiyatrosu’nun iki eşsiz oyuncusu Sophia Hill ve Antonis Myriagkos ellerinde tuttukları ve oyun ilerledikçe doğal uzantıları haline gelen devasa usturalarla, yok oluş haricinde hiçbir şeyin galip gelemeyeceği tükeniş anına kadar birbirlerini yaralamaya çalışıyor. Nefes kesici bir erotizmin sınırlarında dolaşan performans; tutkulu birleşme ve takip eden yıkımla açığa çıkan enerjisiyle, tiyatronun camdan duvarını kırarak seyirciyi tepeden tırnağa kuşatıyor.

Yaklaşık 55’ sürer; ara yoktur.

Oyun Sonrası: Theodoros Terzopoulos ile söyleşi (14 Kasım)

ATTİS TİYATROSU Thedoros Terzopoulos tarafından 1985’te Delphi’de kurulan topluluğun esas amacı, Antik Yunan trajedisi ve uluslararası dramaturjinin önemli oyunlarının araştırılmasıdır. 27 yıllık tarihi boyunca, bugüne dek dünya çapında 1.850 temsil veren Attis Tiyatrosu; çokuluslu ve çokkültürlü performansların ortak yapımcısı olarak uluslararası festival ve topluluklarla birlikte çalışmaktadır. Topluluk, bir yandan Terzopoulos’un çalışma yönteminin tanıtımını yaparken; birçoğu dünyanın en önemli drama akademileri ile birlikte olmak üzere, bugüne dek 300 atölye çalışması ve 50 teorik konferans düzenlemiştir. Attis Tiyatrosu hakkında yazılan kitaplar başta İngilizce, Almanca, Çince, Türkçe, Rusça ve Lehçe olmak üzere birçok dile çevrilmiş, topluluk hakkında birçok makale ve deneme yayımlanmıştır. Örnek gösterilen antik tragedya performansları ile dünya çapında 30 üniversitede ders olarak okutulan topluluk, sahip olduğu iki sahnede, kendi oyunları yanı sıra, sergiler düzenlemekte ve yabancı toplulukları sahnesinde ağırlamaktadır.

YÖNETMEN 1945’te doğan Theodoros Terzopoulos, 1965–1967 yılları arasında Atina’daki Kostis Michailidis Tiyatro Okulu’na devam etti, ardından 1972–1976 yılları arasında Berliner Ensemble’da okudu ve yönetmen asistanı olarak çalıştı. Yunanistan’a geri döndüğünde 1981–1983 yılları arasında Kuzey Yunanistan Devlet Tiyatrosu Tiyatro Okulu’nun (Selanik) müdürlüğünü yaptı, 1985’te Delphi’de Attis Tiyatrosu’nu kurdu.

Önde gelen Avrupalı yazarlara ait oyunlar yanı sıra, Aeskhylos, Sofokles ve Evripides tragedyalarını da yöneten sanatçı; son 30 yılda, dünyanın en önemli oyuncularıyla çalıştığı birçok festivale katıldı, yurtiçi ve yurtdışı bu festivallerde 2.000’e yakın temsil verdi. Terzopoulos metodu ve onun Antik Yunan tragedyasına yaklaşımı dünyanın dört bir yanındaki tiyatro akademi ve okullarında ders olarak okutulmakta olan sanatçı, kariyeri boyunca; gerek ulusal gerekse uluslararası sayısız ödüle layık görüldü.

Delphi’deki, Uluslararası Antik Drama Buluşması’nın Sanatsal Direktörü (1985–1988) olarak uluslararası tiyatro sahnesinin önde gelen isimlerini ağırlayan sanatçı; 2004’te Sykion Belediyesi’nde Antik Drama Uluslararası Toplantısı’nı yarattı ve 2011 yılına kadar sanat yönetmenliğini üstlendi. 1993’ten bugüne, Uluslararası Tiyatro Olimpiyat Komitesi başkanlığı görevini yürüten sanatçı; Delphi (1995),  Shizuoka (Japonya, 1999), Moskova (2001), İstanbul (2006), Seul (2010), Pekin (2014) ve Wroclaw’da da (Polonya, 2016) Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları Komitesi’nin başkanlığını yaptı.

Biletler 150, 75 TL | Öğrenci 10 TL

bilet al

-----------------------------------------------------------------