Ecdadın kabirleri ihya edildi

Sultan 1. Ahmed, Genç Osman, 4. Murad gibi 36 Osmanlı hanedanının medfun olduğu Sultan Ahmed Türbesi, onarımının ardından ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 2. Beyazıd ve Fatih Sultan Mehmed türbelerinin de mayısta açılacağı müjdesini verdi.

Ayşe Mine Alioğlu - Yeni Şafak

Türbe’nin açılışı vesilesiyle Sakal-ı Şerif de ziyaretçilere açıldı.

Onarımı tamamlanan Sultan I. Ahmed Türbesi, ziyarete açıldı. İstanbul’un bir hazine barındırdığı anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, türbede Sultan Birinci Ahmed, Genç Osman, Dördüncü Murad, Kösem Sultan gibi Osmanlı Devleti’nin 36 önemli şahsiyetinin yattığını kaydederek, “Onlara karşı vefa borcumuzu ödemek için bu mekanı gün yüzüne çıkarmak boynumuzun borcudur” dedi. Türbelerin yeniden kazandırılması bakanlığın en önemli gördüğü işlerden biri olduğunu belirten Kurtulmuş, çok sayıda türbenin kısa sürede yenileneceğini bildirdi.

ŞEHZADE MEHMED TÜRBESİ DE BİTİYOR

Kurtulmuş şunları aktardı: “Önümüzde İkinci Bayezid, Fatih Sultan Mehmed türbeleri var, bitti. Bunların açılışlarını Mayıs ayına kadar yapacağız. Şehzade Mehmed Türbesi’nin yapımını da en kısa zamanda sonlandıracağız, onun açılışını da gerçekleştireceğiz” dedi. Konuşmaların ardından Bakan Kurtulmuş ve beraberindekiler, onarımı tamamlanan türbenin açılışını gerçekleştirerek, türbede medfun bulunanları ziyaret ve dua etti.

Darü’l kurra, Kur’an müzesine dönüşecek

Binanın arka cephesinde şu anda depo olarak kullanılan darü’l kurra bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş buranın müzeye dönüşeceğini söyledi. Kurtulmuş, “Mahmud Paşa Medresesi’ni onarıp İstanbul Türbeler Müdürlüğü olarak orayı kullanmaya başladıktan sonra buradaki eserleri oraya götüreceğiz ve arkadaki darü’l kurrayı da Kur’an müzesi haline getireceğiz. Sürekli Kur’an tilavet edildiği bir mekan olacak” dedi.